TÜM YAZILARI
Sahte fatura incelemeleri: Mükellef haklarına uygun mu?
Türkiye’de yaygın bir kanaat, sahte ve/veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme ve/ veya kullanma eylemlerinin oldukça sık gerçekleştiği yönündedir. Bu nedenle, vergi idaresi incelemelerinin önemli bir kısmını bu konulara ayırmaktadır.
Enflasyonla mücadelede görmezden gelinen gerçek: Kamu harcamaları
Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi, ekonominin en önemli sorunu ise enflasyondur. Enflasyon sadece alım gücünü günbegün eritmiyor; aynı zamanda fiyatlandırma davranışlarını bozarak hem işletmelerin hem de hane halklarının planlama yapmasını engelliyor. Bu da sadece bugünü değil, geleceği de çalıyor.
Kar payı vergilendirilmesi: Dünya ve Türkiye
Türkiye ve Almanya hangi vergisel bilgileri paylaşıyorlar?
Son yıllarda Almanya’da şirket kuran Türkiye merkezli firma sayısında büyük artış oldu; pek çok kişi, kurulan bu şirketler üzerinden ya da başka iş imkanları çerçevesinde Almanya’da yaşamaya başladı. Bunun tam tersi zaten uzun yıllardır mevcut: pek çok Alman firmasının Türkiye’de faaliyeti var, özellikle Türkiye kökenli çok sayıda insan neredeyse iki ülkeli bir yaşam sürüyor.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Tebliği'nde değişiklik şart
Aralık 2024 Cumartesi günü yayınlanan 3 sıra no’lu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (3 sıra no’lu UTTS-GT), gözleri bir kez daha Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne çevirdi. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı, UTTS ile akaryakıt alımı sırasında taşıta ve/veya taşıt sahibine ilişkin bilgilerin kaydını, saklanmasını ve paylaşımını öngördü.
575 Sıra No’lu VUK-GT kayıt dışılığı engelliyor mu?
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, Türkiye’de kredi kartı kullanımı ile ödeme zaten çok yaygın. Kredi kartları, adeta aile bütçelerinin yüksek faizli finansman aracı rolünde.
Hukuki ve ticari açıdan yeşil vergiler ve vergi teşvikleri uluslararası sempozyumu
Çevre dostu üretim ve tüketim, artık küresel bir zorunluluk. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde, dünyada yaşam, üstelik çok da uzak olmayan bir gelecekte, şimdikinden çok farklı bir hal alacak.
Almanya’da gelişmeler ve Türkiye’ye ekonomik etkileri
Almanya, Mart 2025’te gerçekleşmesi muhtemel bir seçim sürecine giriyor. 6 Kasım Çarşamba akşamı Başbakan Olaf Scholz’un, Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner’i Federal Maliye Bakanlığı görevinden aldığını açıklamasıyla mevcut koalisyon sona erdi. Şu anda Almanya’yı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nden (Bündnis 90/ Die Grünen) oluşan bir azınlık hükümeti yönetiyor.
İhracat mı yoksa yurt dışında şirket kurmak mı? (2)
Yurt dışında bir şirket kurmanın en önemli yararlarından biri, doğrudan yerinde ve o ülkenin bir şirketi olarak faaliyette bulunabilmektir.
İhracat mı yoksa yurt dışında şirket kurmak mı? (1)
Savunma Fonu’na katılma payı alınamaz
Kamuoyunun haklı tepkisi sonucunda kredi kartı üzerinden 750 TL katılma payı alınmasından vazgeçildi.
Yeşil ve gri pasaportlara finansal işlem kısıtlaması
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki vize sorunu malum. Ticaret hayatına da önemli bir darbe vuran vize sıkıntısını bir nebze aşmak üzere, Türkiye’de yeşil pasaport sahibi olabileceklerin çerçevesi giderek büyütülüyor. Çünkü, yeşil (ve gri) pasaport sahipleri, Schengen Bölgesi’nde 90 günü geçmeyen kalışlar için vizeden muaflar.
Döviz forward sözleşmelerinde KDV sorunu
Türk Lirası’nın son yıllarda aşırı değer kaybetmesi, yurt dışından mal veya hizmet alan işletmeler başta olmak üzere pek çok işletmeyi döviz forward sözleşmelerine yöneltti.
Sahte belgede doğru bilinen yanlışlar
Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri “kayıt dışı ekonomi”, kayıt dışı ekonomide en fazla kullanılan araç ise “sahte belge”dir. Bu nedenle, Türkiye’de sahte belge düzenleme veya kullanma yoluyla işlenen vergi kaçakçılığı suçu çok sık görülür.
Trilyonluk vergi davasını Apple niçin kaybetti?