Destekler kadına ve eğitime aktı

2017’de şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde aslan payı toplumsal cinsiyet ve eğitime gitti. Bu tablo TİSK’in KSS Ödülleri’nde de açıkça görüldü. Ödül alan 10 projede eğitim, kadının gelişimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile sağlığa yönelik çalışmaların etkinliği dikkat çekti.

Abone ol

Yasemin SALİH

Akımların mı ihtiyaçları yoksa ihtiyaçların mı akımları doğurduğu, oldukça eski bir tartışma konusu. Ancak ikisinin de birbirini etkilediği gerçeği su götürmez durumda. Bazen milyonlarca lirayı bulan bütçelerin harcandığı kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projelerine bakıldığında da belli dönemlerde belli konuların ön plana çıktığı görülüyor. Şirketler, sosyal fayda projeleriyle ilgili strateji belirlerken bulundukları toplumun ihtiyaçlarını, önceliklerini tespit etmekle işe başlıyor. Arkasından da odaklanacakları alanları seçiyorlar. Buna göre projeleri şekillendiriyorlar. Bir anlamda şirketlerin araştırmaları sonrasında belirlenen bu proje alanları sosyal açıkları da ele veriyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) geçen hafta açıkladığı 2017 KSS Ödülleri de, mevcut durum hakkında fikir veren net bir resim çizdi. Yenilikçilik, etkililik, kapsayıcılık, iyi uygulama ve sürdürülebilirlik başlıklarıyla beş kriterde incelenen 37 proje arasından 10’u ödüle layık görüldü. Bu 10 projenin 3’ü kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği, 3’ü eğitim, 3’ü de sağlık alanında yürütülüyordu. Biri de eğitim ve yeni fikirlerin gelişimini destekleyen bir startup projesiydi.

Aralarında 10 yıldır süren projeler de bulunan bu top 10’a bakarak iş dünyasının öncelikli toplumsal konularının eğitim, kadının gelişimi ve cinsiyet eşitliği ile sağlık olduğunu söylemek mümkün. Sadece bu 10 proje değil, Türkiye’de son 10 yıldaki KSS projelerinde çoğunluğu yine bu üç alan oluşturuyor.

İşte 2017'de öne çıkan en iyi 10 KSS projesi

KADIN/TOPLUMSAL CİNSİYET
KOÇ HOLDİNG – ÜLKEM İÇİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
(Büyük Ödül)

“Ülkem İçin” Projesi, Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçileri arasında toplumsal faydayı yaygınlaştırmayı hedefleyen bir çatı proje. Odak alanı her iki yılda bir değişen proje kapsamında belirlenen toplumsal sorunlara yönelik katılımcı bir tutum geliştirmek amaçlanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık oluşturmak, dönüşüme katkı sağlayacak projelere ilham vermek hedefleniyor.

TÜRKTRAKTÖR – FİLİZLERİN MUCİZESİ
(Kapsayıcılık Ödülü)

Türk Traktör’ün kırsalda kadının gelişimi ve güçlenmesini hedefleyen Filizlerin Mucizesi projesi tarım ile otomotiv alanında kadın işgücü ve girişimciliğinin artırılmasını destekliyor. Sürdürülebilir kalkınma sürecinde kadınların oynadığı role dikkat çekiliyor. Proje eğitim, tarımsal üretim ve istihdam olmak üzere üç ayaktan oluşuyor. Proje kapsamında kendi işini kuran kadınlar da var.

LOREAL – BİLİM KADINLARI İÇİN
(Sürdürülebilirlik Ödülü)

L’Oreal’in tüm dünyada bilim alanında kadın çalışmalarını desteklemek üzere yürüttüğü proje, globalde de oldukça etkili. Kadınların bilime olan katkısı konusunda farkındalık yaratılması ve bilimsel çalışmalarda kadınerkek dengesizliğine dikkat çekilmesi amacıyla yürütülen proje rol modeller oluşturularak toplumun cesaretlenmesine odaklanıyor.

EĞİTİM
DOW TÜRKİYE – ÖĞRETMENİN KİMYASI
(Etkililik Ödülü)

Dow Türkiye’nin bu projesi kimya öğretmenlerinin yaratıcı fen ve kimya eğitimi almasını hedefliyor. Amaç bu eğitimi alan öğretmenlerin okullarına döndüklerinde yeni yöntemleri sınıflarında kullanmaları ve öğrencilerine de aktarmaları. Kimya eğitiminin sınıflarda öğrencilere alışılmış metotların dışında ilgi çekici ve eğlenceli bir şekilde aktarılması için neler yapılabileceğini örnek çalışmalarla aktaran projede uygulamalı ve yeni fikirlere açık bir öğrenme biçimine dikkat çekiliyor.

TÜRKTRAKTÖR – TARIM MAKİNELERİ LABORATUVARI
(GAN Özel Ödülü)

Proje meslek liselerinin ara eleman ihtiyacındaki etkisini ortaya koyması ve genç işsizliği önlemek açısından dikkat çekiyor. Amacı otomotiv/traktör perakendeciliğinin servis ve bakım hizmetlerinde ihtiyaçları doğrultusunda mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki öğrencileri eğitmek. Bu öğrencilere motorlu araçlar teknolojisi, tarım teknolojileri, tarım alet ve makineleri dallarında yeni teknolojileri içeren eğitimler veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu doğrultuda protokol imzalayan şirket, mezun öğrencilere iş imkanı sunuyor.

ASİS OTOMASYON SİSTEMLERİ – MONTİCOLA
(KOBİ Etkililik Ödülü)

Monticola oluşumu dağ köylerinde yaşayan, birleştirilmiş sınıflarda okuyan ve çeşitli imkansızlıkları bulunan ilköğretim öğrencilerine destek olmak üzere yola çıkmış. Öğrencilerin sosyal yönlerini geliştirmek, onları resim, spor, kitap okumak gibi aktivitelere yönlendirmek üzere Anadolu’da birçok köye gidilmiş. Öte yandan birleştirilmiş sınıf kavramının altı çizilerek, öğretmenlerin yaşadıkları zorluklara da dikkat çekilmek isteniyor. Proje kapsamında, birleştirilmiş sınıflı okullara öncelik verilerek kırtasiye, spor malzemeleri, çanta, kitap, kıyafet, ayakkabı vb. kişisel ihtiyaçları veya okulun günlük hayatı etkileyen bir talebi varsa onlar gideriliyor. Okulun fiziki şartları da iyileştiriliyor.

SAĞLIK
FORD OTOSAN – UMUDA YOLCULUK
(İyi Uygulama Ödülü)

Umuda Yolculuk, kanser tedavisi gören çocuklar ve ailelerinin hayatını iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu çocukların ebeveynlerine istihdam imkanı yaratarak tedavi süreçlerine katkı sağlamak, aile bütünlüğünü güçlendirmek, diğer aile bireylerinin yaşamlarına katkıda bulunmanın yanı sıra ebeveynleri psiko-sosyal açıdan desteklemek de projenin ayakları arasında. Aynı zamanda proje ile toplumda çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalık oluşmasına katkıda bulunarak toplumsal refleksin harekete geçmesine yardımcı olmak da hedefleniyor.

JP GIDA – İYİLİK ATÖLYESİ
(KOBİ Büyük Ödülü)

Proje, toplumda sayıları dahi tam olarak bilinmeyen dezavantajlı bireylerin yaşama katılmasını, üretmesini, iletişim kurmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda Down Sendromlu çocuklarla bir istihdam projesi yürütüldü. İzmir’deki İyilik Atölyesi’nde çocukların çalıştığı sıcak bir ortam yaratıldı. Şirket bu projede yer alan çocukların rol model olmalarını ve diğer dezavantajlı grupların, sağlıklı olarak gelişmeleri, topluma uyum sağlamaları için yürütülecek çalışmalara cesaret vermeyi hedefliyor.

DENTAŞ – ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ
(Jüri Özel Ödülü)

Projenin amacı, otizmli öğrencilerin hem bireysel gelişimlerini hem de toplumsal uyum kabiliyetlerini artırarak onları topluma kazandırmak, yaşam kalitelerini yükseltmek ve otizmin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini en alt düzeye indirmek. Ayrıca, otizmli çocukların alanında uzman öğretmenler tarafından ihtiyaç duyulan fiziki şartlar ile daha modern ve uygun şartlarda yeteneklerine yönelik eğitim alabileceklerine dikkat çekilmesi de hedefleniyor.

YENİ FİKİRLER
MERCEDES BENZ TÜRK – 50. YILDA 50 STARTUP
(Yenilikçilik Ödülü)

Türkiye’de 50’nci yılını kutlayan Mercedes-Benz Türk startup’larıdestekleyen projesiyle Yenilikçilik Ödülü’nün sahibi oldu. Aslında startup’ları ödüllendirme projesi olan bu çalışmada yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirlerin önü açılıyor. Burada fikrin topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler içermesi isteniyor. Projenin iyi tarafı sadece otomotiv sektörünü kapsamaması. Yaşamın birçok alanında hayatı kolaylaştıracak çözümlerin üretilmesine destek veriliyor. Çalışma kapsamında parlak fikrini bir iş modeline de dönüştürmüş 50 startup’a toplam 120 bin euroluk ödül verildi.

TBMM bütçe görüşmelerine 9 Aralık'ta başlayacak A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı NATO Genel Sekreteri Rutte'den TUSAŞ'a ziyaret İstanbul'da kiralar fırladı, küçük esnaf kepenk kapattı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok