Osmaniye mutfağında hangi lezzetler var?

Kentin simgesi diyebileceğimiz yemeklerden birisi, toğga denilen çorba. Etli sac kömbesi ise tattıklarım arasında ilk sıradaki yerini hiç bırakmadı… Bayram kömbesi adı verilen kurabiye, tarifini ve baharat karışımını alarak döndüğüm lezzetlerdendi…

Abone ol

Osmaniye'de bulunduğum üç gün boyunca yöre lezzetlerini de bulmaya çalıştım. Osmaniye'nin mutfak kültürü, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinin özelliklerini taşısa da şehre has yemekler de tatmak mümkün…

Çukurova'nın bir parçası olması nedeniyle Osmaniye'nin bereketli toprakları üzerinde yılın her mevsiminde tarım yapılabiliyor. Zeytincilik, zeytinyağı üretimi ise son yılların yükselen değerleri arasında.

Simge çorba

Osmaniye'nin simgesi diyebileceğimiz yemeklerden birisi, toğga denilen çorba. Etli sac kömbesi ise tattıklarım arasında aldığı ilk sıradaki yerini hiç bırakmadı… Bayram kömbesi adı verilen kurabiye, tarifini ve kullanılan baharat karışımını alarak döndüğüm lezzetlerden birisiydi…

Osmaniye mutfağının en önemli malzemesi bulgur. Bu nedenle yemeklerin çoğu bulgur ile yapılıyor; içli köfte, fellah köftesi, mercimek köftesi, kısır, sarmiçi, bulgur pilavı, batırık bunlar arasında…

Diğer yemekler arasında tırşik, toğga, yüksük çorbası, çakıldaklı, Zorkun tava, döğme pilavı, söğürme öne çıkanlar… Kebap çeşitleri, turşular ve şalgam suyu da kent mutfağının çeşitlerinden…

Bayram kömbesi ise Osmaniye'de Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi.

Tatlılar

Fıstıklı burma tatlısı, karakuş tatlısı, yağlı ballı, irmik tatlısı, fıstıklı şeker yemek sonrasında gelen tatlılar arasında…
Güney Restaurant, Osmaniye'de iş ve bürokrasi dünyasının tercih ettiği kentin en eski lokantalarından birisi. Fırında pastırmalı humusu, Zorkun tavası lezzetli…

Zeytinin tarihi çok eski

Zeytin ve zeytinyağı kentin son dönemlerde yükselen değerleri dedim, ama tarihi geçmişi çok eskilere dayanıyor. Zeytin ve zeytinyağı üreticiliği, Toprakkale'nin Tüysüz beldesinde, Deli Halil mevkiindeki Roma dönemi yerleşkesinde bulunan zeytin ve zeytinyağı depolama sarnıç ve kuyularından da anlaşılıyor…

Üzüm motifleri

Roma kalıntılarında, mozaiklerde sık sık rastlanan motiflerde de görüldüğü üzere bağcılık ve üzüm yetiştiriciliğe de mutfak kültürünün kadim öğelerinden. Günümüzde pekmez, pestil, şıra, üzüm salamurası, hoşaflık ve çerezlik kuru üzüm olarak bulunuyor.

Genco Erkal'ın ardından sanat dünyası yasta Japonya Merkez Bankası politika faizini yükseltti AFAD duyurdu: Malatya'da deprem Araç sahipleri dikkat! Ödeme için son gün Beykoz’da denize giren Güney Koreli boğuldu