Kadınların elinden Mardin mutfağı

Ebru Baybara Demir'in Mardin'de 5 kadınla başlatıp 11 kadın üreticiyle devam ettirdiği atölyesinde çalışan kadınların hikâyelerinin anlatıldığı Hayatım Yenibahar Fotoğraf Sergisi, 8 Mart'ta yapılacak lansman sonrası 20 Mart'a kadar Zorlu Center Eataly'de

Abone ol

Mardin'de 1990'lı yılların sonunda sadece iyi yemek pişirmesini bilen kadınlarla Cercis Murat Konağı'nı hayata geçiren Ebru Baybara Demir'in 5 kadınla başlatıp bugün 11 kadın üreticiyle devam ettirdiği atölyesinde çalışan kadınların hikâyelerinin anlatıldığı Hayatım Yenibahar Fotoğraf Sergisi, yarın yapılacak lansman sonrası 20 Mart tarihine kadar Zorlu Center'daki Eataly'de. 

Cercis Murat Konağı Restoranı ile Eataly'nin Executive Şef'i Claudio Chinali ve ekibinin birlikte hazırladığı Mardin yöresinin lezzetleri de aynı tarihler arasında ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Bu arada Eataly marketinde, Mardin mutfağının meşhur bulgur, çörek çeşitleriyle yöresel lezzetlerinden Mardin badem şekeri de satışa sunulacak. 

Mardin'in söz konusu geleneksel lezzetlerinin yanı sıra Hayatım Yenibahar Projesi'ne destek amaçlı kadınların hazırladığı anahtarlıklar ve defterler Eataly içerisinde oluşturulan özel standlarda yer alacak. Bu ürünlerin tüm geliri, Hayatım Yenibahar projesine bağışlanacak.  

Neden Hayatım Yenibahar?

Ebru Baybara Demir projeyi şöyle anlatıyor:

"Kadınlar, kendini, yeteneğini keşfettiklerinde, özgür olduklarında hele ki eğitim hakkını eline aldıklarında hayatları değişiyor ve hayatları değiştiriyor. On altı yıldır yaşadığım Mardin'de buna her an şahit oldum. 

Mardin geleneksel el sanatlarını özgün haline sadık kalarak tekrar modernize edip bugün kullanabileceğimiz, birer kişisel ve hediyelik ürünler haline getiriyoruz. Bunun için bir eğitim almadık, herkes en iyi bildiği işi ortaya koydu ve böylelikle atölyemiz 'Hayatım Yenibahar'ı kurduk. Şimdi ürünlerimizi internet üzerinden satıyoruz.. 

Çalışanlarımla başladığımız bu girişim kısa zamanda bölgede yasayanlara bir umut oldu. Uzun zamandan sonra ilk defa az da olsa gelir elde etmeye başladık. Instagram'da ve Facebook'ta 'hayatimyenibahar' isimli bir sayfamız var. Ürünlerimizi orada sergiliyoruz. Ürün kalitesi ve çeşitliliği konusunda İstanbul'da tasarımcı olan kız kardeşimden destek alıyoruz.

Bu ortamda göçü önlemek için bu bölgede insanlara iş fırsatları yaratabilmek en kalıcı çözüm olacaktır. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz. 

Size Mardin yemek kültürünü anlatmamı isterseniz; etin, bulgurun, sebzenin ve baharatın kusursuz uyumu olarak anlatabilirim. Tıpkı hayat gibi... Hayatımız da sayısız yaşam öğesinin bir aradaki uyumu değil midir ki? Her öğenin hayata verdiği farklı bir anlam, farklı bir tat vardır mutlaka. Mardin yemeklerinin hemen hemen hepsinde kullanılan 'yenibahar' Mardin mutfak kültürünün en önemli baharatıdır. Acısına, tatlısına, tuzlusuna tat verendir. Olmazsa olmazıdır. Tıpkı Mardin'de kadın gibi... Mardin'deki yaşam zenginliğini mimarı Mardinli kadınların el emeğini ekonomiye kazandırmak için hayata geçirdiği 'Hayatım Yenibahar' projesinin herkesin hayatına 'yenibahar' tadında güzellikler katmasını diliyoruz."

Eataly Mutfak Atölyesi Cercis Murat Workshopları

Mardin mutfağı meze eğitimi, 10 Mart Perşembe, saat 14:00 – 17:00

Firik Salatası, Kurutulmuş Domates Salatası, Cevizli Zeytin Salatası, Humus, Muammara, Biberli Yoğurtlama, Tahinli Patlıcan Salatası, Kurutulmuş Domatesli Küflü Yoğurt, Soğanlı, Yoğurtlu Bulgur Köftesi, Nar Ekşili Cevizli Havuç Salatası.

Bulgur pilavı çeşitleri eğitimi, 14 Mart Pazartesi, saat 19:00 – 22:00

Sarımsaklı Şehriyeli Bulgur Pilavı (Savur İlçe Mutfağı), Bıçak Kıyması ile Naneli Bulgur Pilavı (Süryani Mutfağı), Kuzu Etli Firik Pilavı (Mardin Ova Mutfağı).

Mardin mutfağı yemekleri, 17 Mart Perşembe, saat 12:00 – 15:00

Tarçınlı Patlıcanlı Mahlepli Pilav (Geleneksel Süryani Yemeği), İçli Köfte ( Kızarmış İçli Köfte), Meze (Sarımsaklı Bulgur Köftesi) veya Bulgur Pilavı.

Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildi Abdüllatif Şener olayı anlattı: Kapıyı açar açmaz... Dünya Bankası'ndan 108 ülkeye uyarı Borsa günü 1,50 puanlık yükselişle tamamladı Bitcoin'in fiyatı 64 bin doların altına düştü