41 çeşit baharatın buluştuğu 500 yıllık miras

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesinde bulunan Manisa mesir macunu için yüzlerce yıldır gerçekleştirilen festival bu yıl, 19-24 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Abone ol

41 çeşit baharatla hazırlanan, birçok hastalığa şifa olan, UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesinde bulunan mesir macunu için düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 476. kez gerçekleştirilecek. 

500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunus Emre Belediyesi ve Manisa'yı Mesir'i Tanıtma Turizm Derneği'nin işbirliğiyle yapılacak. 

Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde dans, müzik, fuar, sergi, konser gibi birçok etkinlik yer alacak. 

Hafsa Sultan'ın vasiyeti

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ile ilgili şöyle şunları söyledi: 

"5 Asırlık geleneğe sahip çıkmak, hem ülkemizin, hem belediyemizin hem de tüm Manisalıların sorumluluğundadır. Her yıl Nisan ayında, şenliğimizin tüm katılımcılarına tonlarca şifa dağıtıyoruz. 41 farklı baharattan yapılan mesir macunu, birçok hastalığa iyi geliyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan kendisine de iyi gelen, şifa olduğuna inandığı bu ilacın insanlara ulaştırılması için talimat vermiş ve 475 yıl boyunca da Sultan Camisi minarelerinden insanlığa faydalı olan bu ilaç halka saçılmıştır. Dinine ve rengine bakılmaksızın gelen herkes bu şifadan istifade etmiştir. Mesirin bu ruhunun da nesillere aktarılmasının önemine inanıyoruz."

Macun nasıl yapılıyor?

Dağıtılacak tonlarca mesir macununun karılması için kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip ile hazırlıklar başladı. Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği'ne ait imalathanede, teknoloji kullanılmadan hazırlıklar devam ediyor. Dualarla karılmaya başlanan mesir macunu, karışımdan paketlenmesine kadar eski yöntemlerle yapılıyor. Mesir Macunu, kazanlarda su, şeker ve limon tuzunun kaynatılmasıyla başlıyor, bal kıvamına gelince ocaktan indirilip bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılıyor.

Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgâhta harmanlanıyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesiliyor. Macun, üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılıyor.

Mesir macununun faydaları

Hafsa Sultan hastalandığında, zamanın en iyi hekimlerinden olan Merkez Efendi'ye durum bildirilir. Yoğun bir hazırlık ve çalışmanın ardından Merkez Efendi, 41 değişik baharattan ürettiği macunu, tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafsa Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. 

Mesir Macununun, iştah açıcı, gaz giderici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici özelliği olduğu belirtiliyor.

Halk arasındaki inanışlara göre mesir macunundan yiyen kişiyi, o yıl hiçbir zehirli hayvan sokmuyor; Nevruz günü ağır hastalar mesir macununu yerse iyi geliyor; gelinlik çağdaki genç kızlar, macunu yerse o yıl içinde evleniyor; cinsi kuvveti artırıyor; çocuğu olmayanlara, çocuk hastalıklarına iyi geliyor.

Borsa günü düşüşle tamamladı Dünyanın en zengin 5 ailesi: İşte servetleri... İstanbul'da yarın kuvvetli sağanak bekleniyor Uber'e 290 milyon Euro'luk para cezası Ziraat'ten İş Bankası'nın 100. yaşına özel kutlama...