Yeşil finansman en önemli gündem maddelerinden biri

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda yeşil dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefleyen Türkiye’de, sürdürülebilir finansman kaynağı oluşturulması en önemli gündem maddelerinden biri” dedi.

Abone ol

EDİZ GÜNSEL - İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gerekli finansmanın sağlanması için kamunun özel sektörle iş birliğini güçlendirmesi ve daha fazla aksiyon alması gerekiyor diyen İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, “DÜNYA Gazetesi öncülüğünde gerçekleşen ‘İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi’, iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli enstrümanlardan biri olan finansmana ilişkin, Türk iş dünyasında iş birliğini artırmaya yönelik önemli bir etkinlikti. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda yeşil dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefleyen Türkiye’de, sürdürülebilir finansman kaynağı oluşturulması en önemli gündem maddelerinden biri. ‘İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi’ gibi kamu, özel sektör ve STK’lardan üst düzey temsilcileri buluşturan etkinlikler bu açıdan oldukça kıymetli” dedi. Son yıllarda dünyada iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik yıkıcı etkileri daha yaygın hale gelirken, enerji arz ve talep dengesinin bozulmasının, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar gibi pek çok etkenin, sürdürülebilirlik odaklı politika ve uygulamalara olan ihtiyacı daha fazla ortaya çıkardığını belirten Günsel, “Enerji, sanayi, ulaştırma ve tarım sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde yenilenebilir kaynaklar, enerji verimliliği, elektrifikasyon ve döngüsel ekonomi politikaları öncelikli hale geldi. Yeşil dönüşümün sağlanmasında ve sürdürülebilir iş yapış şekillerinin yaygınlaşmasında finans sektörünün büyük payı var” diye konuştu.

SKD Türkiye olarak, ülkemizde sürdürülebilirlik yatırımlarında finansal dönüşümün gerçekleşmesine etki etme hedefiyle 2013 yılından bu yana çalışmalar yürüttüklerini belirten Günsel “Her yıl düzenlediğimiz Sürdürülebilir Finans Forumu’nda finans sektöründen ulusal ve uluslararası oyuncuları buluşturarak, bankacılık, bankacılık dışı finans sektörü ve reel sektörde sürdürülebilir finans konusundaki farkındalığın artırılmasına ve iyi uygulamaların paylaşılmasına katkıda bulunuyoruz. Dünya Bankası tarafından yayımlanan "Finansal Sektör Analizi-Türkiye" raporuna göre, Türkiye'nin yeşil ve sürdürülebilir finans konusunda önemli bir yol kat etmesi gerekiyor ve 2022-2040 yılları arasında yaklaşık 165 milyar dolarlık iklim yatırımına ihtiyacı
var” dedi. 

İmkanlar artırılmalı

Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında Yeşil Ekonomiye kaynak kullandıran temel sektörlerden biri olan finans sektörünün, uygulamaları ile sürdürülebilirlik ekosisteminin tamamına katkı verdiğine dikkat çeken Un Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, “Son 10 yılda Türkiye'de gerek bankacılık sektörü gerekse reel sektör, sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar attılar. Bankalar ESG (çevre, sosyal, yönetişim) kriterlerini dikkate alacak şekilde kredi politikaları geliştirirken, pek çok uluslararası standarda da uyum sağlayarak geçmişe göre daha istikrarlı, güven veren ve rekabetçi bir yapıya oturdu. Finans sektöründeki bu dönüşüm reel sektörü finansman erişiminden rekabet avantajına, inovasyondan çevresel ve toplumsal katkılar dahil olumlu etkiledi” dedi. Bu doğrultuda, en büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği’nin AB Yeşil Mutabakat ile rekabeti sürdürülebilirlik üzerine kurgulamasının ve Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdü vermesinin, gerekli mevzuat ve altyapı hazırlıklarının yanı sıra ilgili destek mekanizmaları ile sürdürülebilir finansı teşvik etmek için büyük öneme sahip olduğunu belirten Melda Çele, “Eylül 2023’te açıklanan Orta Vadeli Plan’da yeşil dönüşüme yönelik finansman imkanlarının artırılacağı ve yeşil finans alanında yeni ürün ve hizmetler geliştirileceğini görmek bu anlamda memnuniyet verici” değerlendirmesinde bulundu. Ekim 2023’te kabul edilen On İkinci Kalkınma Planı’nın da 2053 yılında net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırlayan Türkiye’de, yeşil dönüşümün hızlanması için finansman imkanların artırılması gerektiğine dikkat çeken Günsel, “Türkiye’nin bu konudaki kararlı duruşu, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da yeşil finansman ekosisteminin geliştirilmesine yönelik hedeflerle açıkça ortaya konmuş durumda. Bu doğrultuda, sera gazı emisyon azaltımını destekleyen, iklim değişikliğine uyum kapasitesini artıran, rekabetçiliği ve verimliliği ön planda tutan, adil geçişi gözeten ve küresel finansman kaynaklarından azami düzeyde faydalanarak ulusal teşvik mekanizmalarını geliştiren bir yaklaşımla, politika ve tedbirlerin devreye alınması için kritik bir dönemdeyiz” açıklamasında bulundu.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı yeniden Alpaslan Çakar En düşük emekli maaşı: Erdoğan reddetti ve talimat verdi Emekli maaş zammı e-Devlet'te güncellendi mi? İbrahim Yumaklı duyurdu: Hayvancılığa yeni destek modeli geliyor 'Aşırı baharatlı' cipsler öğrencileri hastanelik etti