Şirketler gelecekten umutlu; işgücü artacak

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i doğru yetenekleri işe alabilmek için gelecek 12 ay içinde istihdam bütçesini artırmayı planlıyor

Abone ol

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

İşe alım, danışmanlık, seçme ve yerleştirme firması PageGroup’un Avrupa Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Olivier Lemaitre, “Şirketler gelecekten daha umutlu ve tekrar işe alımlara başladılar. Sonuç olarak işsizlik rakamlarının düşmesini ve yeni işe girenlerin alım güçlerinin artmasının ekonomiye olumlu yansımasını bekliyoruz” diyor. 

Bu olumlu perspektifin Michael Page’in yeni global İnsan Kaynakları Barometresi (HR Barometer) sonuçlarıyla da desteklendiğini kaydeden Lemaitre, “Araştırmaya katılan şirketlerin yarısı gelecek 12 ay içinde işgücünü artırmayı bekliyor. Türkiye’de de durum bu doğrultuda, şirketler için istihdam baskısının artacağı öngörülüyor” yorumlarını yapıyor. Lemaitre’in istihdam piyasasının geleceğine yönelik yorumları şöyle: 

İstihdam baskısı artacak 
“Şirketlerin işe alım aktivitelerine baktığımızda şu günlerde Avrupa genelinde çok daha olumlu bir tablo gözlemliyoruz. Şirketler gelecekten daha umutlu ve tekrar işe alımlara başladılar. Sonuç olarak işsizlik rakamlarının düşmesini ve yeni işe girenlerin alım güçlerinin artmasının ekonomiye olumlu yansımasını bekliyoruz. Bu olumlu perspektif Michael Page’in yeni global İnsan Kaynakları Barometresi’nin (HR Barometer) sonuçlarıyla da destekleniyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yarısı gelecek 12 ay içinde işgücünü artırmayı bekliyor. Türkiye’de de durum bu doğrultuda, şirketler için istihdam baskısının artacağı öngörülüyor.” 

Türkiye yetenek yönetimine çok fazla önem veriyor 
“Çalışmalarımız bizlere Türkiye’deki nitelikli profesyonellerin çok olduğunu gösteriyor. İyi eğitim almış, yabancı dil, özellikle de iyi derecede İngilizce bilen kişilerin İstanbul’da iş bulması çok zor değil. İş sahibi olan kişiler bile daha iyi pozisyonlar için arayışlarını sürdürüyor ve daha iyi seçenekler bulabileceklerine inandıkları için işlerini değiştirmekten korkmuyorlar. Bugün Türkiye pek çok ülkeye kıyasla yetenek yönetimine çok daha fazla önem veriyor. Global HR Barometre sonuçlarına göre İK liderlerinin en önemli önceliği yetenek yönetimi. Araştırma sonuçlarına göre yetenek yönetimi Türkiye’de yüzde 49 oranında bir öncelik iken, dünyada bu oran sadece yüzde 33. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i doğru yetenekleri işe alabilmek için gelecek 12 ay içinde istihdam bütçesini artırmayı planlıyor. Türkiye’deki şirketlerin neredeyse yarısı (%46) işgüçlerinin artacağını ve bunların yüzde 64’ü de işgüçlerinin yüzde 5’den daha fazla artacağını düşünüyor. Bu sonuçlar şirketlerin perspektifl erinin gerçekten de çok iyimser olduğunu gösteriyor.” 

Enerji Ticareti gelecek vadeden bir alan 
“Türkiye’de özellikle endüstriyel üretim, sağlık, mühendislik alanlarında; özellikle de teknik ve araştırma geliştirme uzmanları konusunda çalışan talebi olduğunu görüyoruz. Bunlara ek olarak enerji sektörü son beş yılda çok fazla işe alım yaptı. Yeni santrallerin açılması hem beyaz yakalı profesyonellere hem de mavi yakalılara duyulan ihtiyacı artırdı. Enerji ticareti alanında da operasyon ve iş geliştirme pozisyonlarında çalışan ihtiyacı doğdu. “Enerji ticareti” gelecek vadeden bir alan. İşverenler “Back-Middle-Front Off ice” pozisyonları için işe alım yapmak istiyor. Analitik becerileri yüksek, teknik altyapısı bulunan ve matematik bilgisini şirketin çıkarları ile senkronize edebilecek çalışanlar arıyorlar. Bu yöndeki eğilim devam edecek gibi görünüyor. 2015’in ilk yarısında sağlık ve yaşam bilimleri ve bilişim teknolojileri oldukça dinamikti. İlaç ve sağlık sektörleri ilk çeyrekte durgun olsa da üçüncü aydan itibaren hareketlendi ve işe alımlar nisan-mayıs aylarında da devam etti. Pazara yeni giren start-up firmalar hızla gelişti. Devlet teşvikleriyle beraber bilişim teknolojileri ve Ar-Ge yatırımlarının artması işe alımları hızlandırdı. Mühendislik ve üretim kapsamında kimya alanı hızla gelişmeye devam ediyor. Hizmet sektörü yabancı yatırımcılara cazip gelen sektörlerden biri. Türkiye’deki ilaç şirketleri yeni üretim tesisleri kurmak için devlet teşviki alıyor. Yabancı yatırımcılar bu şirketlerle de ilgileniyorlar çünkü bu tarz yatırımlarla Türkiye’de üretim yapma şansı elde ediyorlar. 

Avrupa’da ise en çok ilaç, IT, bankacılık ve finans sektörlerinde işe alım yapılıyor. HR Barometre verilerine göre gelecek on iki ay içinde işgücü sayısını artırmayı planlayan kurumlar arasında, özellikle teknoloji şirketlerinin işgücü sayısını, tüm sektörlerdeki yüzde 26 oranına kıyasla yüzde 39 oranında artırması bekleniyor.” 

Mühendislik ve üretim çok tercih edilmiyor 
“Mühendislik ve üretim alanında pek çok kişi çalışmamayı tercih edebiliyor, çünkü maaşların ve yan hakların yetersiz olduğunu düşünüyorlar. Kıyafet, ulaşım gibi pek çok ihtiyaç için daha az para harcamak amacıyla işe gitmek yerine evde kalmayı seçebiliyorlar. Perakende alanında ise işsizliğin sebeplerinden biri, adayların beklentilerin yüksek olması. Kimi adaylar beklentilerini karşılamıyorlar çünkü yetkinliklerinin, donanımlarının üzerinde olan pozisyonları hedefl iyorlar. Hangi pozisyonlarda başarılı olabilecekleri konusunda yanlış değerlendirme yapan adaylar birkaç ay sonra işten ayrılıyorlar. Öte yandan ekonomik dengesizlikler, hızlı yükselen döviz kuru, iş hacmini azaltıyor, üst düzey yöneticiler bile pozisyon bulmakta zorlanıyor. Ekonomik dinamikler en çok ticareti etkiliyor.”

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı