Meteoroloji uzmanı Güven Özdemir: Tatlı sulardaki azalma endişe yaratıyor

Ağustos ayı yağış miktarının 1991-2020 arasını kapsayan uzun yıllar ortalaması 19 milimetre olarak gerçekleşen Marmara Bölgesi'ne geçen sene ağustosta 5 milimetre, bu yılın aynı döneminde ise 6,8 milimetre yağış düştü. Meteoroloji uzmanı Güven Özdemir: "Alçak basınç sistemlerini, yağışlı sistemlerini bu sene çok az aldık. Maalesef büyük bir kuraklık yaşadık. Maalesef tatlı sularda azalma had safhada" dedi.

AA | Abone ol

Ağustos yağışlarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Güven Özdemir, kış döneminde kar yağışının az olduğunu, kar kuraklığının yaşandığını söyledi.

Kışın ardından seyrek de olsa oluşan yağışların yeterli gelmediğini vurgulayan Özdemir, "Marmara Bölgesi'nde ağustos ayında yağışlar normaline göre yüzde 65 azaldı. Yaz ayları çok sıcak ve kurak geçti. Bu durum barajlardaki suları azaltmaya başladı" dedi.

Kuraklığın en büyük nedeninin iklim krizi olduğunu anlatan Özdemir, sera gazlarının yoğun bir şekilde kullanılmasının hava sıcaklıklarını yükselttiğini ve yağışları azalttığını kaydetti. Özdemir, hidrolojik kuraklığın görüldüğünü dile getirerek, şöyle devam etti: "Derelerimizde, nehirlerimizde, göletlerimizde maalesef tatlı sularda azalma had safhada. Türkiye'de bu sene art arda Afrika sıcakları geldi. Azot yüksek basıncının hakim olması, Afrika sıcağının Avrupa'nın içlerine kadar ulaşması yağışların olmamasına neden oldu. Alçak basınç sistemlerini, yağışlı sistemlerini bu sene çok az aldık. Maalesef büyük bir kuraklık yaşadık. Halen de yaşayacağımız gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde istediğimiz yağışları alma ihtimalimiz kuvvetleniyor. Ekim ve kasım aylarında yağışların biraz daha artacağını düşünüyoruz." 

BIST 100 endeksinde güçlü yükseliş Erdoğan, Ali Koç'u kabul etti: Avrupa'da başarı diledi Oba Makarna: Patlama nedeniyle 3-6 ay üretim duracak Manisa'da 4 büyüklüğünde deprem Meteorolojiden bölge bölge sıcaklık ve sağanak uyarısı