Küresel ısınmanın kazananları ve kaybedenleri

"Küresel Isınma Zamanında Yatırım Yapmak” isimli rapor, küresel ısınmanın kazananlarını ve kaybedenlerini ortaya koyuyor. Rapora göre, yenilenebilir enerjiler, nükleer, bilişim teknolojileri, gaz, sağlık, kazanan sektörler

Abone ol

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Küresel ısınma, hangi sektörden olursa olsun, tüm yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. 

Mercer danışmanlık şirketi geçtiğimiz günlerde, “Küresel Isınma Zamanında Yatırım Yapmak” isimli bir rapor yayımladı. Rapor, dünya genelinde tüm yatırımcıların ve hatta hükümetlerin, portföylerini korumak için küresel ısınma ile mücadeleye hazır olmaları gerektiğini ortaya koyuyor. 

Rapora göre, yenilenebilir enerjiler, nükleer, bilişim teknolojileri , gaz, sağlık, kazanan sektörler. Küresel ısınmanın en büyük kaybedenleri ise kömür ve petrol olacak. 

Nitekim, G7 ülkeleri de geçtiğimiz günlerde düzenlenen zirvede, küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması hedefinde uzlaştılar. G7 ülkelerinin nihai hedefi, bu yüzyılın sonuna kadar dünya genelinde karbon salımını yüzde 100 azaltmak. Detaylar ise Aralık 2015’te Paris’teki yapılacak Dünya İklim Zirvesi’nde karara bağlanacak.

Kalkınmakta olan ülkelerdeki iklim koruması için bir fon kurulacak. Bu fona kamu ve özel kaynaklardan 2020’den itibaren yılda 100 milyar dolar verilmesi öngörülüyor. Mercer’in yatırım takımından sorumlu başkanı Jane

Ambachtsheer, Financial Times’a yaptığı açıklamada, uygulanacak her türlü politikaya rağmen, küresel ısınmanın yatırım getirilerini yakından etkileyeceğini ifade ediyor. 

Rapor hakkında bilgi veren Ambachtsheer, küresel ısınmanın en büyük etkilerinin önümüzdeki 10 yıl içinde yaşanacağını söylüyor. Bu süreçte en önemli konunun ise, küresel ısınmanın kazananları ve kaybedenlerini belirlemek olduğunu vurguluyor. 

Raporda, iki farklı senaryoya yer veriliyor. Birinci senaryoda küresel ısınmanın 2 derece altında kalması ihtimali masaya yatırılıyor. Eğer ısınma 2 derecenin altında kalacak olursa, gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra, altyapı, gayrimenkul ve tarım sektörlerindeki yatırım getirilerinde iyileşme söz konusu olacak. Gelişen ekonomiler ise zor durumda kalacak. Fakat eğer ikinci senaryo gerçekleşir ve ısınma 4 derecenin üzerine çıkacak olursa, gelişmiş ekonomiler dışında, tüm hisseler, hedge fonları, devlet fonları değer kaybı yaşayacak. 
Rapora göre, küresel ısınmanın boyutları doğrultusunda, önümüzdeki 35 sene içinde petrol ve kömür şirketlerinin geliri 4 ila 5 puan azalma yaşayacak. Nükleer ve yenilenebilir enerji şirketlerinin kar oranlarının ise sırasıyla 1.8 ve 3.5 puan artacak. 

Küresel ısınma, somut bir finansal risk 

Jane Ambachtsheer, yöneticilerin bu süreçte dikkatli davranmaları ve risk oranını azaltmak için portföylerinde değişikliklere gitmeleri gerektiğini söylüyor. Düşük karbonlu sürdürülebilir yatırımların ön plana çıkacağına da dikkat çekiyor. 

Uzmanlar, bu sene petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün, arz ve talepte izlenecek değişimlerin göstergesi olduğunu ifade ediyorlar. Kömür fiyatlarındaki düşüş, bir yandan ABD’deki kaya gazı arzının artmasından; diğer yandan Çin’in talebinin düşmesinden kaynaklanıyor. 

Her ne kadar küresel ısınmanın yaratacağı sonuçlar büyük bir çoğunluk tarafından anlaşılmış olsa da, yatırımlara yönelik etkilerin daha açık bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Öncelikli olarak küresel enerji sistemlerinin değişmesi, vazgeçilmez bir önem taşıyor. 

Küresel ısınmayı, somut bir finansal risk olarak değerlendiren uzmanlar, uzun vadede portföylerin karbon yoğun sektörlerden uzaklaşacağına, yenilenebilir enerjilere olan ilginin artacağına işaret ediyorlar.

Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Kılıçlı yemin açıklaması: Disiplinden taviz verilmeyecek İBB'nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu