Hava ve enerjide yüzde 60 tasarrufla yılda 714 ton emisyon azaltacak

 Çimento, hazır beton, lojistik ve enerji sektörlerinde faaliyet göstermekte olan Batı Anadolu Grubu, kendine düşen sorumluluk bilinciyle ilk sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Alana özel komite kuran grup, önceliklerini sıralayan grup, 2024 yılında hava ve enerjide yüzde 60 tasarruf sağlayarak, yılda 714,70 ton emisyonu azaltacak.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Başak Nur GÖKÇAM

Küresel ısınmanın et­kileri geçtiğimiz her gün kendini daha faz­la hissettiriyor. Isınmanın bir nebze olsun yavaşlama­sı için gezegene salınan kar­bon emisyonununda büyük pay sahibi olan sektörlere ve bu sektörlerin paydaşlarına büyük iş düşüyor. Eldeki ve­riler ışığında dünyada çimen­to üretimi tüm endüstriyel karbondioksit emisyonları­nın yaklaşık yüzde 7 ila 8’in­den, losijtik sektörü ise küre­sel emisyonun yüzde 24’ün­den sorumlu. 2022 yılı TÜİK verilerine göre ise sadece Türkiye’deki enerji sektö­rü emisyonun yüzde 71.8’in­den sorumlu oluşuyla bilini­yor. Tüm bu veriler özellikle bu sektörlerde faaliyet göste­ren şirketlere önemli sorum­luluklar yüklüyor.

Çimento, hazır beton, lojis­tik ve enerji sektörlerinde fa­aliyet göstermekte olan Batı Anadolu Grubu, kendine dü­şen sorumluluk bilinciyle ilk sürdürülebilirlik raporunu ‘Ortak mirasımız, merkezin­de insan olan sürdürülebilir dönüşüm’ başlığıyla yayımla­dığını duyurdu. Raporda sür­dürülebilirlik hedeflerini, ça­lışmalarını ve kültürünü özet­leyen grup, yurt içi pazarların yanı sıra 4 kıtada 30’u aşkın ülkedeki çalışmalarını hayata geçiren şirketlerinin çevresel, sosyal ve yönetişim faaliyetle­rinin çıktılarına yer verdi.

Raporda 2024 hedeflerini sıralayan grup, Batısöke fab­rikasında 1’inci hat klinker toplama galerisinde tozsuz­laştırma amacı ile ilave filtre montajı planladığını duyurdu. Buna göre grup, 2’nci hat ortak torbalı filtrede filtre torbala­rını temizlemek için kullanı­lan diyaframlı patlaç valflerin yerine temizleme etkisini ar­tıracak, enerji ve basınç tasar­rufu sağlayacak yeni tip patlaç valfler kullanacak. Bu sayede hava ve enerjide yüzde 60 ta­sarruf sağlanması planlanı­yor. Bu tasarrufun karbon kar­şılığı yılda 714,70 ton karbon­dioksit olacak.

İlk etapta tüm grup şirket­lerini kapsayan ve bugün pek çok şirket ve grupta yer alma­yan Sürdürülebilirlik Komite­si’nin şematik bir şekilde gös­terildiği raporda, komitenin sürdürülebilirlik bağlamında­ki strateji ve çalışmalarına ko­mite çatısı altında değinildi.

Öncelikler belirlendi

Raporda dikkat çeken bir di­ğer unsur ‘Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Öncelikleri’ baş­lığı oldu. Yeşil dönüşüm, Ar- Ge ve inovasyon, iklim deği­şikliği ile mücadele, iş sağlığı ve güvenliği gibi sürdürülebi­lirliğin alt kollarındaki alan­lardaki çalışmalarına raporda yer veren Batı Anadolu Grubu, seçili paydaş grupları ile sür­dürülebilirlik alanındaki stra­tejilerinin belirlenmesinde temeli oluşturacak bir anket çalışması düzenlediğini anlat­tı. Rapora göre yapılan ankette önceliklendirme matrisi be­lirlenerek, ‘öncelikli’, ‘yüksek öncelikli’ ve ‘çok yüksek önce­likli’ konular belirlendi.

Söz konusu önceliklendir­melerde ‘çok yüksek önce­likli’ konularda; iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı, ener­ji yönetimi ve verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir ürünler, bilgi güvenliği ve ha­va emisyonlarına yer verildi­ği görülürken, yüksek önce­likli konular ise şu şekilde sı­ralandı: Kurumsal yönetim, insan hakları ve adil çalışma koşulları, iklim değişikliğine uyum ve sera gazı emisyon­larının azaltılması, iş etiği, su yönetimi, çalışan gelişimi ve çalışan memnuniyetinin ar­tırılması, dijitalleşme, sür­dürülebilir büyüme ve gelir yaratma, kurumsal risk yö­netimi, ulusal ve uluslarara­sı çevre mevzuatlarına uyum ve eşitlik, kapsayıcılık ve çe­şitlilik. Son olarak öncelik­li olarak ifade edilen konular ise biyoçeşitlilik ve toplum­sal sosyal sorumluluk proje­lerine yatırım idi.

Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından belirlenen yukarı­daki önceliklendirme matrisi ile Batı Anadolu Grubu aslın­da 2022-2023 yılları ve sonra­sı için sürdürülebilirlik kap­samında bütçe belirlemeleri­nin sinyalini de vermiş oldu.

Raporda, 2024 yılı sürdürü­lebilirlik hedeflerine ilişkin de bilgi veren grup, Batıçim Whr Tesisi Soğutma Kulesi Fan Ka­nat Tasarım Değişikliği yapıl­ması planlandığını, motor gü­cünden yüzde 20 tasarruf sağ­lanarak bu değerin yılda 270 bin 600 kWh elektrik enerjisi tasarrufuna denk geldiğini not düştü. Bu sayede azaltım sağ­lanacak olan karbon miktarı­nın ise yılda 130 ton karbondi­oksit olduğu hesaplandı.

“Sürdürülebilir gelecek inşasını üstleniyoruz"

Söz konusu rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Batı Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, “Çevresel ve toplum­sal sorumluluklarımızı yerine getirmek ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme rolünü üst­leniyoruz. Paydaşlarımızın memnuniyeti ve bölgemiz­de sürdürülebilir kalkınma­ya değer katma azmiyle yeni­likçilik ve sürdürülebilirlikle öne çıkan lider bir sanayi top­luluğu olmayı istiyoruz” dedi.

Açıklamasında grubun sür­dürülebilir bir gelecek inşa et­mek için stratejik adımlar at­tığına da vurgu yapan Candaş, “İş operasyonlarımızı yeniden değerlendiriyor, enerji verim­liliği ve atık yönetimi gibi alan­larda geliştirmeler yapıyor, tedarik zincirimizi sürdürü­lebilir malzemeler ve tedarik­çilerle güçlendirme çabalarına odaklanıyoruz” diye konuştu.

 65 bin tonu aşkın emisyon azaltımı sağlandı

 Birincisi yayımlanan sürdürülebilirlik raporunda Batıçim ve Batısöke işletmelerinin emisyon azaltımlarına da yer veren Batı Anadolu Grubu, çimento fabrikaları ile son 3 yılda 67 bin 753 ton atığı ek yakıt olarak kullanarak 65 bin 554 yon karbondioksit emisyon azaltımı sağladığını belirtti.

39 bin 318 ağacın kazanımına eş tasarruf

Öte yandan Batıçim fabrikasında yapılan projeler ve iyileştirmeler ile kullanılan toz kömür miktarında son 3 yılda 10 bin 541 ton tasarrufu sağladığını, böylece 39 bin 318 adet ağacın da doğaya geri kazandırılmasına eşdeğer miktarda karbon ayak izi azaltımı sağladığını belirtti.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur