Gökten mi indi Demba Ba'lar?
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, divan kurulu toplantılarının, birilerinin arkadaşlarına, ailesine şov yapma yeri olmadığını söyledi.
Abone olVodafone Arena'da gerçekleştirilen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu toplantısında konuşan Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, zaman zaman sert ifadeler kullandı. Bir saat 25 dakika konuşma yapan Orman, divan kurulu toplantılarının, kendilerinin sorulara yanıt verme yeri olarak algılanmaya başlandığını vurgularken, kulübün borcu konusunda yapılan spekülasyonlara da açıklık getirdi.
Yönetim kurulu olarak divan kurulu toplantılarını çok önemsediklerini belirten siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Bir konu yanlış anlaşılmaya doğru gidiyor. Divan kurulu, Beşiktaş'ın akil insanlarıyla istişare yapma yeridir. Burası genel kurul değildir, hesap verme yeri değildir. Yönetim kurulu, hesabı genel kurulda verir" dedi.
Kendisinin de herkesin fikrini şeffaf bir şekilde ortaya koyması için bütün toplantılara katıldığını vurgulayan Orman, şunları söyledi:
"Herkesin sorusuna yanıt vermeye çalıştım ancak yanlış anlaşılma var. Burası soru sorulup, cevap alma yeri değildir. Toplantı canlı yayınlandığı için, gelip de 'Beşiktaş Yönetim Kurulu'na şunu söyledim' şeklinde, aileniz, arkadaşlarınız arasında bazı kişilerin hava atma yeri değildir. Divan kurulları, genel kurulun üstünde bir yapıya gidiyormuş gibi hava esmeye başladı. Bu işler böyle giderse Beşiktaş'ın saygınlığına zarar verir. Benden önce yapıldığı gibi iki yönetici yollarım. Benden önce hiçbir başkan gelmemiş."
Borcu eski dönemle karşılaştırdı
Fikret Orman, kulübün şu anki borcunu Yıldırım Demirören'in başkanlık dönemiyle karşılaştırarak, hangi noktaya gelindiği konusunda bilgi verdi.
Borç açıklaması sırasında bilgiyi, Beşiktaş Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel'e teyit ettiren Orman, "Net ortaya koyalım. Bütün Beşiktaşlıların önünde doğrusunu konuşacağız" ifadelerini kullandı.
Kendilerinin yönetime gelmeden önce kulübün bilançosunda bir net borcunun, bir de brüt borcunun olduğunu kaydeden Fikret Orman, Tuncel ile diyaloğa girdiği açıklamasında şunları söyledi:
"(Kendisinden önce) 481 milyon lira borç var. Elindeki varlıkları nakde dönüştüğünde 431 milyon lira diye açıkladınız. Bugüne baktığımızda bu bilançoda 881 milyon lira brüt borç var. Aynı mantıkla giderek söylüyorum. Elindeki nakde değer borçları düştüğü zaman 741 milyon lira. Orada 431 net borcu konuşacağız, burada brüt borcu konuşacağız. Kira gelirleri, avanslar aklınıza gelecek. 481 milyon liranın içinde bunlar borç olarak gösterilmemiştir. 59 milyon 904 lira alınan avanslar, borcun içinde yok. 481'in üstüne bunu koyduğumuzda 540 milyon lira oluyor. Aktif reklama 27 milyon lira para ödedim, borcun içinde var mı yok. Bunu yazdığımızda 567 milyon lira. Ferrari'ye verilen 18,5 milyon lira ayrılmamış. Bununla 585 milyon lira oluyor. Futbol takımının bir aylık maliyeti 14 milyon lira. Rakam 599 milyon liraya ulaşıyor. Devam edelim. Vergiler, oyuncu stopajları 10 milyon lira tuttu, oldu 609 milyon lira."
"Hep beraber basit şekilde sağlama yaptık" diyen Orman, "Almeida'ya 2,6 milyon avro ilaveten para ödüyoruz, borçların içinde yok. Demek ki 585 milyon lira değil de daha fazlasıyla almışız. Bu borcu yüksek göstermek için yaptığımız bir şey yok. Yüksek göstersek ne olur, göstermesek ne olur. Borcu o günkü kuruyla aldık. 585'ten fazla olmasına rağmen o günkü kur itibarıyla 325 milyon dolardır" diye konuştu.
Orman, daha önce alınan avansların borç olarak gösterilmediğini, kendilerinin ise avansları da borcun içine kattıklarını dile getirdi.
Gökten mi indi Demba Ba'lar?
Yaptıkları yatırımların da borçların içinde olduğunu kaydeden Orman, şöyle konuştu:
"Demek ki mevcut 807 milyon lira borcun içinde stada harcadığımız 185 milyon lira da var. Benden önce çivi çakılmamıştı. Futbol takımının sahası yoktu, geliri yoktu. Transfer yapılamıyordu. Şimdi şampiyonluğa oynuyor. Gökten mi indi Demba Ba'lar? Stadı da yapmasaydım, 435 milyon lira ile karşınıza gelirdim. Bu stadı yönetim kurulu yapmıyor. Beşiktaş'ın malı. Biz yapıyoruz. Yapılması niye rahatsız ediyor. Stadın yapılması insanı üzer mi?"
Yalçın Karadeniz ile sözlü tartışma
Fikret Orman, konuşması sırasında Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz ile de kısa süreli tartışma yaşadı. Orman, Yalçın Karadeniz'in de 15-20 gün kulüp başkanlığı yaptığını vurguladığı sırada araya giren Karadeniz, "Küçümsüyorsunuz, bir ay yaptım" karşılığını verdi.
Fikret Orman, bunun üzerine özür dilerken, Karadeniz, "Siz 3 sene yapıyorsunuz ne olmuş" ifadelerini kullandı.
"Değerleri biz yarattık"
Başkan Orman, sponsorluk anlaşmaları yaptıklarını ancak teminat edilecek bir şeyin olmadığını belirterek, "Değerleri biz yarattık, biz mücadele ettik. Beşiktaş için ettik" dedi.
Kendilerinden önce takımı uçakla götürecek durumun dahi olmadığını savunan Orman, "Bu itibarı, yönetim kurulu arkadaşlarım sağlamıştır. Uyuyan dev ayağa kaldırılmıştır. Bu takımın evi olmadan şampiyonluğa oynaması için, stadı yapmak için bizim neler çektiğimizi biliyor musunuz?" şeklinde konuştu.
"Gizli kapaklı işimiz yok"
Kapalı kapılar ardından borcun 1-2 milyar olarak konuşulduğundan şikayet eden Fikret Orman, "Bu borç hepimizi rahatsız etmektedir. Şu ana kadar borcu 1-2 milyar liralara çıkarmak haricinde, bir kişi gelip de bu yönde ne çalışma yaptığını anlatmadı. Başkanlık öncesi divan kurullarında, genel kurullarda konuştum. 'Transfer yapmayın, arkanızdayız' dedim. Şimdi bunu diyen var mı? 'Transfer yap başkan, yıldız getir başkan, stadı yap başkan, borcu da aşağı indir başkan'. Sonra borçla alakalı komisyon kuruluyor. Beşiktaş'ta komisyon kurulmasından rahatsız olmam. Gizli kapaklı işimiz yok ki... Beşiktaş'ın itibarını korumak hepimizin görevi değil mi?' ifadelerini kullandı.
Borcun ne olduğunu da gizlemediklerini kaydeden Orman, "Kapalı kapılar ardından konuşulan şeyler var. Benimle ve yönetim kuruluyla alakalı her şeyin en açık şekilde kamuoyunun önünde konuşulmasını istiyorum. Bana söylemiyorlar, sonra toplantılar oluyor. Bunlardan rahatsız oluyoruz. Pasifteki sermaye borca yazılır mı? Biz buraya sizin yanınızdan geldik. Tek amacımız vardır, beraberken itibar görmek. Başkanlık sınırlamasını getiren biziz. Yanınıza itibarlı olarak dönmek istiyoruz. İsteğimiz, Allah izin verirse, öldüğümüzde Süleyman Seba ağabey gibi uğurlanmak" dedi.
Borcun artış trendinde olduğunu kabul eden Orman, stadın bitmesiyle birlikte bu trendin inişe döneceğini vurgulayarak, "Eylül ayından itibaren iniş trendine girecektir. Eylül ayından sonra yavaş yavaş 130 milyon liradan, mayıs ayında 400-500 milyon lira bütçe yapan kulüp haline geleceğiz. Borçların yükselmesinden endişe duyan insanlarız. Bize güvenin" diye konuştu.
Stat konusu
Stadın yapımıyla ilgili maliyetin de borcun içinde olduğunu anlatan Fikret Orman, "Helal paraları, haram paraları hepsini konuşacağız. Stadın iznini ben ve arkadaşlarım almıştır. Yıldırım Demirören ve yönetimi, statla alakalı çalışmalarda bulunmuştur. Çok önemli adımlar atmışlardır. Stadın buraya yapılmasında o günkü Başbakan'ı ikna eden Yıldırım Demirören'dir. Çok önemli adımdır ancak o adım haricinde yasal olarak bir belgesi, planı yoktur. Hepsini ben ve arkadaşlarım yaptı" değerlendirmesinde bulundu.
Başkan Orman, Vodafone Arena'nın kaba inşaatının bittiğini ve 1 Temmuz itibarıyla çatıyı tamamlayacaklarını ifade etti.
İnşaatın son sürat gittiğini belirten Orman, şunları söyledi:
"Çatıdan sonra çim gelecek. Dünyanın en son teknolojisini yapıyoruz. Stada yapmış olduğumuz yatırımla beraber dönüş için tarih vermeye başlayacağız. Yeni stadımıza 15 Eylül'de yada o ayın sonunda dönmek istiyoruz. Yeni sezona inşallah şampiyon olarak başlayacağız. Sonrasında bütün Ümraniye'yi ele alacağız. 5 milyon liraya yakın yatırım yapacağız. Odalardan, tesislerin çimlerine kadar yatırım yapacağız."
Fikret Orman, Beşiktaş'ta mart ve nisan aylarına yönelik futbolcu ödemelerinin bulunduğunu, yine kulüp personeline de 2 aylık maaş borcu bulunduğunu aktardı.
Beşiktaş Kulübü'nde bekleyen üyelik sayısının 412 olduğunu açıklayan Orman, "Üyelik konusunda saygınlık istiyoruz. 28 bin kongre üyemiz var. 28 bin 400 olsa ne fark edecek" şeklinde görüş bildirdi.
Rıza Sarraf'ın loca satın alması
Fikret Orman, iş adamı Rıza Sarraf'a loca satması sebebiyle eleştirilmesi konusuna da değindi.
Beşiktaş'ın çok büyük bir kulüp olduğunu belirten Orman, "Her yerden iş adamı, çaycı, şoför olsun taraftarımız var. Bu insanlara yalan makinesini uygulayamıyoruz. 'Beşiktaşlıyım' diye beyan ediyor, biz de inanıyoruz" dedi.
Stattaki 146 locadan 145 tanesini sattıklarını ve bu satıştan 34 milyon dolar gelir elde ettiklerini hatırlatan Orman, şöyle konuştu:
"Ben gelirler idaresi başkanı değilim. Kimin nereden helal, haram kazandığını bilemem. Bu arkadaşımız (Rıza Sarraf) Beşiktaşlı olduğunu, görüşmek ve loca almak istediğini söyledi. Bugün olsa yine görüşürüm. Bunu Beşiktaş için yapıyorum. Daha önceden bir merhabam yok. Ancak ben, her mahkemeye verilen insanla selamı mı kesiyim? Beşiktaş Kulübü'ne başkan olduğumdan itibaren bir tane iş almadım. Yok 800 ev yaptırıyormuşum, bulanın olsun onlar. Bir tane iş yapmadım. 'Fenerbahçeli' diyorlar, ben nereden bileyim. Bana geldiği zaman 'Beşiktaşlıyım' dedi. Beşiktaşlılar beni gördüğünde, gözlerinden ışık çıkıyor. Onu anlıyorum. Bunu çıkarıp, 'Sarraf'ın gözünden anladılar' dediler."
Fikret Orman, Beşiktaş'ın defterlerinin herkes tarafından incelendiğini söyleyerek, "Biz o defterleri incelettik. Denetleme Kurulu da inceledi. Herkesin incelediği defter. Sanki bir madeni incelediler. Bunun içinde Tabata ile yapılan transfer Beşiktaş'tan resmi olarak çıkmış. Gayri resmi çıksa Denetleme Kurulu yazar. Gaziantep'ten para nereye gitmiş ben nereden bileyim. Oradan Udinese Kulübü'ne para gitmiş, ben ona bakabilir miyim? Baktığımızda daha çok bilet işi gördük. 'Bu yüzden davalık olmayalım, bunu Yıldırım Demirören ile konuşalım, bu paranın bir kısmını çizsin ve helalleşelim' dedik. Parayı bulduğumuzda ilk kısmını ödeyip geri kalanını anlaşma yapıp kurtulacağız. Kendisiyle anlaştık. Anlaşmayı da tam olarak anlattığımızda duyarsınız" şeklinde konuştu.
Öte yandan, açıklamaları sırasında başkan Orman zaman zaman sinirlenirken, kendisine sataşanlara da kürsüden karşılık verdi.