Bugün her 10 çocuktan 5’i düzenli spor yapıyor

P&G Türkiye, ‘Yıldız Anneler Projesi’nin 10’uncu yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikte son spor araştırmasını açıkladı: 2014’te her 10 çocuktan sadece 2’si düzenli spor yapıyordu. Bu sayı 2019’da 3’e, 2024’te 5’e çıktı. Spor yapan kız çocukların oranı yüzde 27 arttı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Emre ERGÜL

Türkiye’de spor kültürünü yaygınlaştırmak ve çocukları spora teşvik etmek amacıyla 2014’te ‘Yıldız Anneler Projesi’ni başlatan P&G Türkiye, projenin 10’uncu yılını özel bir davetle kutladı.

“Yıldız Anneler 10. Yılında Paris 2024 Yolunda” temalı davet, P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ev sahipliğinde, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı Dr. Av. Murat Aksu ile olimpik ve paralimpik sporcular ve annelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Davette proje dahilinde her 5 yılda bir gerçekleştirilen Spor Kültürü Araştırması’nın son verileri açıklandı.

Buna göre, 2014’te düzenli spor yapan çocuk sayısı her 10 çocukta 2 çocuktu. 2019’da bu sayı, 3 çocuğa ve 2024’te ise 5 çocuğa ulaştı. Spor yapan kız çocuklarının oranı yüzde 27 artarken, spor yapan erkek çocukların oranı yüzde 15 arttı.

Kızlar en çok atletizm yapıyor

Araştırma, sporu bir meslek olarak seçmesini isteyen ebeveynlerin sayısının ise 5 yıl öncesine oranla yüzde 18 artarak, yüzde 55’e yükseldiğini ortaya koydu. Araştırmanın bir diğer ayağı da “Çocuklar arasında en popüler sporlar” oldu. Buna göre de kızların en çok yaptığı spor, atletizm oldu. Onu voleybol ve salon sporları ve dans takip etti. Erkek çocukların favori sporu ise futbol oldu. Atletizm ikinci sırada yer alırken; basketbol ve su sporları üçüncü sırada yer aldı.

Törende P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “Tam 10 yıldır yürüttüğümüz bu programımızla eğitim ve ekipman desteğinin yanı sıra olimpiyatlara katılan sporcularımıza ve annelerine de destek veriyoruz. Bir süre önce Yıldız Anneler projemiz altında sporda eşitliğe ve kapsayıcılığa katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ile iş birliği yaparak 10 paralimpik sporcu ve annesini desteklemeye başladık.

Böylece bu yıl, Paris 2024 yolunda desteklediğimiz sporcu ve anne sayısı 47’ye ulaştı. Ülkemizi Olimpiyatlar’da temsil edecek 37, Paralimpik Oyunları’nda mücadele edecek 10 milli sporcunun Yıldız Anneler programı oyuncusu olmasının gururunu yaşarken bu zorlu yolda çocuklarını hiç yalnız bırakmayan annelerimizi de destekliyoruz” dedi.

Olimpiyata katılacak milli sporcular IVECO BUS’a emanet

IVECO BUS, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin karayolları ulaşım resmi destekçisi oldu. Bu anlaşma ile IVECO BUS EVADYS model otobüsü, ilk etapta iki yıl boyunca Olimpiyat Oyunları’nda yarışacak Türk sporcularımızı taşıyacak. IVECO BUS ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, İstanbul’daki Olimpiyat Evi’nde düzenlenen törenle iş birliklerini resmileştirdi.

Törende konuşan IVECO BUS Asya Ticari Operasyonlar Başkanı Marco Franza, “Müthiş gurur duyuyoruz. Sürdürülebilir ve toplumlara faydalı, kapsayıcı bir toplu taşıma konusunda öncülük yapan bir marka olarak kıyasıya rekabetin hâkim olduğu müsabakalarda Türk Takımı’na eşlik etmeyi dört gözle bekliyor ve tüm sporculara adil ve keyifli bir mücadele diliyoruz” derken; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de anlaşmaya dair şunları söyledi: “Bu anlaşma sadece milli takımlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan bir anlaşma değil, aynı zamanda Türk sporunun geleceği için yapılan değerli bir yatırım.

IVECO BUS özellikle karbon salınımına karşı geliştirdiği yeni teknolojiler ve sürdürülebilirlik konusundaki duyarlılığı ile takdir ettiğimiz bir marka. Bu işbirliğinin uzun soluklu olacağına inanıyorum.’’ Türkiye-Kafkasya-Orta Asya Ticari Operasyonlar Direktörü Ahmet Örs ise Türk sporu ve sporcusuna verdikleri önemin altını bir kez daha çizdi: ‘’Bugün burada sadece bir karayolu ulaşım resmi destekçisi olmamız adına bir imza atmıyoruz. Biz IVECO BUS olarak ülkemizde gerçekleştirmek istediğimiz ve toplumumuza fayda sağlayacak birçok proje için de aynı zamanda düğmeye basıyoruz.”

Emniyette müdür ve amir atamaları yapıldı Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı