'Çarşı' davasında ilk duruşma
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili Beşiktaş taraftar grubu "Çarşı" üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişinin yargılandığı duruşma sona erdi
Abone olGezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında, ''Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan açılan davanın ilk duruşması başladı.
''Darbe yapmaya çalıştınız mı?"
Duruşmada hakimin ''Darbe yapmaya çalıştınız mı?'' sorusuna sanıklardan Cem Yakışkan, ''Gücümüz olsa Beşiktaş'ı şampiyon yapardık'' cevabını verdi.
İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz 35 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, baro temsilcileri ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal katılırken, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Umut Oran, Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, DGP Genel Başkanı Kütahya Milletvekili İdris Bal ve ressam Bedri Baykam da izleyici olarak katıldı.
Duruşmanın büyük salonda yapılmasını istediler
Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, milletvekilleri, basın mensupları, avukatlar ve baro temsilcilerinin dışındakilerin salondan çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine söz alan avukat Ömer Kavilli, duruşmanın büyük salonda görülmesini talep ederek, duruşmanın sesli ve görüntülü yapılmasını da istedi.
Mahkeme Başkanı Tamirci de sanık avukat sayısını değerlendirdiklerini belirterek, ''Duruşmayı burada yapmaya çalışacağız çünkü ne kadar mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk tarihinde hep sıkıntı yaşandı'' dedi.
Sanık avukatları yeniden itiraz ederek, duruşmanın büyük salonda yapılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, bir karar vermek için müzakere odasına çekildi.
Kimlik tespitinden sonra büyük salona geçildi
Talep üzerine kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Tamirci, kimlik tespitinin burada yapılacağını daha sonra büyük salona geçileceğini söyledi.
Kimlik tespitinin ardından duruşmaya 15 dakika ara verildi.
Saat 12.20'de büyük salonun kapıları açıldı. Duruşma salonu açılmadan önce salonun kapısının önünde polisler tarafından önlem alındı. İsim okunarak sanık ve avukatların içeri alınacağı duyurulmasına rağmen kapının açılmasıyla salona girişte izdiham yaşandı.
Duruşma salonunda çekim yapanlar hakkında
suç duyurusunda bulunacağım
Duruşmanın başlamasıyla beraber mahkeme başkanı Metin Tamirci, "Bir önceki duruşma salonunda çekim yapanlar oldu. Suç duyurusunda bulunacağım, peşin peşin söyleyeyim. Salondaki kamera kayıtlarını açtırmıştım" dedi.
İlk duruşma salonunda sanıklar, mahkeme heyetinin müzakerede olduğu sırada 'selfie' yapmışlardı.
Mahkeme Başkanı Tamirci:
Ben ne istersem onu yazdırırım
Sanıklardan Yusuf Demirci'nin avukatı Ömer Kavili, duruşmanın sesli ve görüntülü bir şekilde kayıt altına alınmasını talep etti. Bunun üzerine sanıklardan Cem Yakışkan'ın avukatı Mehmet Derviş Yıldız ise, "Bizim böyle bir talebimiz yok" dedi.
Mahkeme heyeti sesli ve görüntülü sistem ile duruşmanın kayıt altına alınması talebini oy birliği ile reddetti. Mahkeme Başkanı Tamirci de, "Biz o şekilde hazırlanmadık. Ben ne istersem onu yazdırırım" şeklinde konuştu.
Tutanağa geçemeyeceğim, milletin şekeri düştü
Sanıklardan Yusuf Demirci'nin avukatı Ömer Kavili taleplerinin tutanağa geçmediğini belirtti. Mahkeme Başkanı ise, "Valla avukat bey geçemeyeceğim tutanağa, milletin şekeri düştü. Siz de gidin karnınızı doyurun" diye konuştu.
Duruşma, öğle arasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına geçilerek devam etti.
Davada karar açıklandı
Gezi Parkı olaylarına ilişkin bu sabah aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişinin Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yargılandığı davada karar açıklandı.
Mahkeme, duruşmayı 2 Nisan 2015 tarihine erteledi, 27 sanığın da yurtdışına çıkma yasağı ve duruşmalara katılma zorunluluğu kaldırıldı.
Şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, 35 şüpheli dışında, 9 polis de "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. 35 şüpheli hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, yine şüpheliler hakkında ayrı ayrı, "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.
Adliye önünde eylem:
Beşiktaş Çarşı, faşizme karşı
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Beşiktaş taraftar grubu ''Çarşı'', sanıklara destek vermek amacıyla eylem yaptı. Çarşı grubuna diğer taraftar grupları da destek verdi. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe bayrakları açan gruptakiler, "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Beşiktaş Çarşı, faşizme karşı" sloganları attı, meşaleler yaktı.
Futbolla ilgili slogan atılmasını isteyen gruba, başka bir grup ise "Sadece futbolla ilgili burada değiliz. Siyasi slogan da atacağız" diyerek tepki gösterdi. Kendilerini ''Antikapitalist Müslümanlar'' olarak adlandıran bir grubun da adliye önünde Çarşı grubuna destek verdiği görüldü.