Vodafone ve Axon reçetesiyle 4.76 milyon haneye daha fiber
Vodafone ve Axon, ulusal fiber haritası için yazdığı reçeteyle fiber hizmetinin fazladan 4,76 milyon haneye götürülmesini sağlayacağını açıkladı.
Abone olSelenay YAĞCI
İSTANBUL - Vodafone ve Axon Türkiye’nin ulusal fiber haritası için bir reçete yazdı. Bu reçeteyle Türkiye’de şebeke kurulumu için uygun koşulların oluşmasını teşvik etmenin ve pasif altyapıların kolayca kullanımın önünün açılmasının yatırım fırsatları yaratacağı aktarıldı. Bu sayede ilave 535 milyon dolar yatırımla evlere kadar giden fiber hizmetinin fazladan 4,76 milyon haneye götürülmesini sağlayacağı vurgulandı.
Ayrıca sektörün de hane halkı başına yaptığı yatırım maaliyeti ise 275 dolardan 151 dolara kadar düşebileceğini belirtildi. Rapora göre Türkiye’deki hanelerin yüzde 23’ü eve kadar fiber kullanıyor. Fiberin öncü ülkelerinde ise yüzde 41. Türkiye’de mevcut durumda yatırım yapmaya devam edilirse bu oran 5 yılda sadece yüzde 33’e ulaşabilecek. Raporda üstünde durulan reçete ile bu oran yüzde 55’lere hatta devlet teşviki sağlanırsa yüzde 76’lara çıkabilir. Ayrıca diğer ülkelere göre Türkiye’de paylaşılan altyapının çok az olduğu vurgulandı.
“Türkiye’nin Dijital Geleceği: Genişbant Vizyonu” isimli raporda Türkiye’de fiber altyapı kapsamasının tüm hanelere ulaştırılması için en uygun teknoloji ve uluslararası yatırım modelleri analiz edildi. Günümüzde evlere genişbant götürmekte olan birçok teknolojinin mevcut olduğu belirtilen raporda, bu teknolojiler arasında teknik olarak en gelişmiş olan evlere- binalara kadar giden fiber “FTTH/ B” teknolojisi “Açık Erişim Şebekesi” (AEŞ) modeliyle Türkiye için önerildi. AEŞ modeli, ortak altyapı ve diğer sektörlerde kullanılan pasif altyapıların ortak kullanımı gibi süreçleri içeriyor.
‘Genişbant erişimi temel vatandaşlık hakkı’
Türkiye’deki tüketicilerin veri tüketiminde, mobil hizmetlerden daha çok sabit hizmetlere yöneldiğine dikkat çeken rapor, dünya çapında ortalama aylık sabit genişbant bağlantı veri tüketiminin 2021 yılında ayda 180 GB’a yükselmesinin beklendiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Türkiye’nin 2015 yılında sahip olduğu 54,9 GB/ay ortalama veri tüketiminin yıllık bazda yüzde 22 ile artması halinde bu ortalamaya ulaşmasının olası olduğuna dikkat çekildi. Ulusal bir genişbant politikasının oluşturulmasının, güçlü Türkiye’nin aydınlık geleceği için bir anahtar olduğunun altını çizen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, devlet tarafında bu duruma elektrik ve su gibi bakılması gerektiğini belirtti. Sektörde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa, Türkiye’nin iletişim sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğini kaydeden Süel, “Ülkemizde hızlı genişbant internet erişiminin, temel vatandaşlık hakkı olarak belirlenmesi ve bir haneye giden temel hizmetler kapsamında değerlendirilmesi gerek. Biz bu “vatandaşlık görevi” için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ülkenin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından biri olarak, Türkiye pazarında uzun vadeli büyüme vizyonumuz doğrultusunda önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi.