Vodafone, 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacak
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Öğüt, "Vodafone Grubu'nun Spring Projesi adıyla dünya çapında başlattığı yatırım hamlesinin de etkisiyle iki yılda toplam 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız" dedi
Abone olİSTANBUL - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, "Vodafone Grubu'nun Spring Projesi adıyla dünya çapında başlattığı yatırım hamlesinin de etkisiyle iki yılda toplam 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız" dedi.
Öğüt, Vodafone Türkiye Nisan 2013 ile Mart 2014 finansal yıl değerlendirmesine yönelik düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Vodafone Türkiye'nin, bireylerden kurumlara, sosyal hayattan ekonomik yaşama kadar Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınması hedefiyle ilan ettiği Dijital Dönüşüm Hareketi'nin gelecek dönemdeki odağını yatırım olarak belirlediğini kaydetti.
Şirketin toplam gelirlerini yüzde 17 artışla 6,4 milyar liraya ulaştırarak bu kalemde pazar payını yüzde 33,4'e çıkardığını ifade eden Öğüt, şunları söyledi:
"Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karını (FAVÖK), yüzde 27 artış ile bugüne kadarki en yüksek seviye olan 1,1 milyar liraya çıkaran şirket, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tanımına göre 20 milyon abone sayısına ulaşarak bu alanda rekora imza attı. 19 Kasım 2013'te yeni marka kimliği ile Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik programımızı duyurmuştuk. Programın ilan edilmesi ile 2013-2014 mali yılının son 6 ayında 566 milyon liralık yatırım yaptık. Vodafone Türkiye olarak yeni dönem için de yatırımlarımız sürecek. Vodafone Grubu'nun Spring Projesi adıyla dünya çapında başlattığı yatırım hamlesinin de etkisiyle iki yılda toplam 2 milyar liranın üzerinde yatırım yapacağız."
Vodafone Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik programının ana kalemlerini "Dijital bağlantılı Türkiye için Teknoloji Yatırımları", "Toplumsal gelişim için Sosyal Yatırımlar" ve "Mükemmel müşteri deneyimi için Hizmet Yatırımları"nın oluşturduğunu anlatan Öğüt, şirket olarak bu alanda yatırımlarının hızlandırıldığını kaydetti.
Öğüt, 4G için yaptıkları hazırlıkları anımsatarak, "4G özellikli, 5 inçlik ekran boyu ile fark yaratan Vodafone Smart Power 4 adlı operatör markalı akıllı telefonu Türkiye'de üretmek için düğmeye bastık. Vodafone Smart Power 4, Türkiye'de üretilen ilk 4G özellikli telefon olma özelliği taşıyor" dedi.
"4G ihalesine ülke olarak hazır olmalıyız"
Bir gazetecinin, 2 milyar lirayı aşkın yatırımın hangi alanlarda yapılacağına yönelik sorusu üzerine Öğüt, yatırımların alt yapı ve saha dağıtım kanallarının güçlendirilmesi alanlarında yoğunlaşacağını belirtti.
Bu yatırım rakamının 4G ihalesini de içerip içermediğine yönelik soru üzerine Öğüt, 4G ihalesi için gereken frekans ücretlerinin bu yatırımın dışında olacağını kaydetti.
Öğüt, 4G ihalesiyle ilgili takvimde bir sarkma beklenip beklenmediğine yönelik soruya şöyle yanıt verdi:
"Açıklanmış bir takvim yok. Biz şirket olarak hazırlığımızı yapıyoruz ama inancımız 4G ihalesine ülke olarak hazır olmamız gerektiğidir. Ülke olarak hazır olmak altyapı olarak hazır olmaktır. Tüketiciler olarak da hazır olmamız gerekiyor. 4G başladığında 4G'ye uyumlu cep telefonlarımız olursa bunu kullanabiliriz. 4G'nin en doğru zamanda başlaması ülkemiz için daha hayırlı olduğunu düşünüyoruz."
Öğüt, Türkiye'de 220 bin kilometre fiber ağ bulunduğunu belirterek, 780 bin kilometrekarelik bir ülke ve 19 milyon hane için bu rakamın az olduğunu aktardı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Fiber Paylaşım Yönetmeliğini iyi niyetli ve vizyoner bulduğunu dile getiren Öğüt, bu yönetmelik çıkarken fiyatların regüle edilmemesinden dolayı yaşanılan sorunların olduğunu, paylaşımın zorunlu kılındığını, ancak uygulamadaki bir takım aksaklıkların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Fiber ağ paylaşımının kazmaktan 11 kat daha pahalı olmaması gerektiğine işaret eden Öğüt, fiberin paylaşılmasının çok daha kolay olduğunu aktardı.
Öğüt, dijital bağlantılı yaşam için akıllı telefon konusunun önemini vurgulayarak, akıllı telefonların Türkiye'de üretilmesi ve vergi yükünün azaltılması gerektiğini kaydetti.
"Fiber rekabet konusu olmamalı, tek bir operatörün tekeline bırakılmamalı"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu gibi ana hizmetler nasıl varsa bu ülkenin fiber otoyollarla da döşenmesi gerektiğini belirterek, eğer bu olmazsa 4G'nin hayata geçmesinde geç kalınacağını kaydetti.
Süel, müsait kapasitesi olan fiber ağına sahip operatörlerin ihtiyacı olan operatörlere paylaştırılması gerektiğini ifade ederek, fiber erişim ve yatırımlarının sürüdürülebilir 4G operasyonu için elzem olduğunu söyledi.
Yatırımın önündeki engellerin ne olduğuna yönelik soru üzerine Süel, şunları anlattı:
"Bizim Vodafone olarak amacımız alt yapıda değil, üst yapıda rekabet etmektir. Biz fiberin bir ülke kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Mükerrer yatırımlar olmadan herkesin ortak yatırım ve paylaşım modeliyle fiberin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.
Kendi bütçemizle kazarak fiber yatırımı yaptığımızda izin engelleriyle karşılaşıyoruz. Bizim bu konuda engel değil, teşvik ve motivasyonla karşı karşıya kalmamız gerekiyor. İyi niyetle düzenlenmiş ama hala hayata geçmemiş Geçiş Hakları Yönetmeliği var. Bu yönetmelik fiyatların ve erişimin bakanlık ve BTK tarafından tam olarak belirlenmemesi sebebiyle hayata geçmedi. Fiber rekabet konusu olmamalı, tek bir operatörün tekeline bırakılmamalı. Herkesin ortak erişiminin olduğu ulusal bir değer olmalı."
Ortak bir şekilde fiber alt yapı paylaşımının nasıl yapılacağına yönelik soru üzerine Süel, sektör politikasını düzenleyen kurumun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olduğunu ve bu bakanlık liderliğinde bu konunun gündeme alınması gerektiğini kaydetti.