Türkler dışarıda 107 şirket aldı

Türk firmalar, son iki yılda yurtdışında 6.5 milyar dolarlık 107 şirket alımı yaptı

Abone ol

İSTANBUL - Deloitte Türkiye’nin raporuna göre, 2012-2013 döneminde Türk şirketleri yurtdışında 107 işlemle yaklaşık 6.5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Şirketin satınalmalar raporuna göre Türk şirketleri 2012-2013 döneminde 107 adet işlem gerçekleştirdi, geçmiş yıllara göre yıllık işlem sayısında gözle görülür bir artış yaşandı. İki yıldaki toplam işlem hacmi yaklaşık 6.5 milyar dolar oldu. Türkiye ekonomisinde yaşanan hızlı büyümeyi ve krizin etkilerini üzerlerinden atamayan gelişmiş ülkelerdeki nispeten düşük varlık fiyatlarını fırsat bilen Türk şirketleri, yurtdışı yatırım fırsatlarına olan ilgilerini artırarak sürdürdü. Büyük holdingler yurtdışı birleşme ve satın alma işlemlerindeki hareketliliğin temel aktörleri oldu. Anadolu Grubu, Doğuş Holding, Esas Holding, Yıldırım Holding ve Yıldız Holding gibi gruplar, düzenli olarak yaptıkları yurtdışı yatırımlarıyla öne çıktı.

Ayrıca sektörlerinin önde gelen oyuncuları olan ve finansal gücü yüksek büyük ve orta ölçekli şirketlerin de büyümelerini hızlandırmak amacıyla yurtdışı yatırımlara giriştiği gözlendi. Türk şirketlerinin çoğunlukla kontrol hissesi veya yüzde 100 hisse satın almayı tercih ettiği gözlendi. Türk grupların yurtdışında ihale yoluyla satışı yapılan veya imtiyazı devredilen varlıklara ilgi gösterdiği de görüldü. 

'Türk şirketleri yurtdışı yatırımını seviyor'

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı ve İşlem Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Başak Vardar, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Türk şirketlerin yurtdışında yatırım yapmayı sevdiğini ve belli bir sermaye gücüne sahip grupların düzenli şekilde yurtdışında, çok farklı coğrafyalarda yatırım yapmaya başladığını ifade etti. Vardar, ayrıca sektörlerinde önde gelen Türk firmalarının da finansal ve operasyonel performanslarını artırmak için yurtdışındaki yatırım fırsatlarını artık gündemlerine aldığı belirtti. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Almalar ve Borç Danışmanlığı Hizmetleri Lideri Mehmet Sami ise Türkiye’nin, sağlam altyapısı, dünya ticaretindeki konumu ve yüksek büyüme potansiyeli ile birlikte bölgesel bir üretim ve servis üssü olma yolunda ilerlediğine dikkati çekti. 

‘Asya ve Afrika’da daha fazla göreceğiz’

Son yıllarda yaşanan bölgesel entegrasyonun Türk şirketlerine yakın coğrafyada yatırım yapma fırsatı yaratmakla birlikte dış yatırımların risklerini de öğretmeye başladığını dile getiren Sami, “2014 ve sonrasında Türk şirketlerini, konfor alanlarının dışında uzak pazarlar olan Asya, Afrika ve Amerika’da daha fazla yatırım fırsatı değerlendirirken göreceğiz. Deloitte’un 150’den fazla ülkedeki ofislerinin, işbu fırsatları değerlendirip bizimle paylaşması, Türk şirketlerinin artık potansiyel global yatırımcılar olmaya başladığının en somut göstergesi” dedi.

Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları...