THY misafirlerinin gönüllerini alacak

Türk Hava Yolları (THY) 2016 yılını gönülleri alma yılı olarak ilan etti. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “3.Havalimanı'nı sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Abone ol

Yakup SAYAR - Borsa/Finans Servisi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin üstünde çalıştığını, yoğunluk ve hava şartları nedeniyle yaşanan uçuş iptallerinin maddi kaybından önce en önemli konunun şirket itibarı olduğunu belirterek, “Bu nedenle 2016 yılını misafirlerimizin gönlünü alma yılı olarak ilan ettik” dedi. İlker Aycı, dünyada en çok noktaya uçan havayolu şirketi olarak, özellikle ABD ve Uzakdoğu’nun gelişime çok açık pazarları olduğunu söyledi. Aycı, Rusya ile yaşanan kriz öncesinde de söz konusu ülkenin ekonomisindeki sorunlar nedeniyle doluluk oranlarının beklentilerin altında seyrettiğinin altını çizerek, “Yaşanan krizle birlikte ise ileriye dönük rezervasyonlarımızda yüzde 20 civarında bir iptal yaşadık” diye konuştu. 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, bir grup basın mensubunu THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde konuk ederek şirketin 2016 yılı hedeflerini paylaştı. 

43 yeni uçağın finansmanı tamam 

Bu yıl filolarına 43 yeni uçak gireceğinin bilgisini veren İlker Aycı, 2016 yılı sonunda toplamda 339 uçağa ulaşacaklarını söyledi. 43 yeni uçağın 3 milyar dolarlık finansmanının da sağlandığını belirten Aycı, “ Şirketimize olan güven bu finansmanı sağlamada en büyük etken. Bu finansmanın büyük bir kısmını Japonya’dan Joko finansmanı ile sağladık. 12 yıl vadeli ve mevcut finansman maliyetinin altında temin etme başarısını gösterdik” dedi. Aycı, ABD Eximbank’la anlaştıklarını ve bu sayede finansman maliyetlerini de avantaja çevireceklerini söyledi. 

Toplam 114 ülke ve 284 nokta ile dünyada en fazla yere uçan şirket olduklarını hatırlatan Aycı bu yıl ise aralarında ABD’nin Atlanta, İspanya’nın Seville, Uzakdoğu’da Phuket adası, Vietnam’ın başkenti Hanoi, Afrika’da Gine’nin başşehri Conakry’in uçuş listelerine eklenerek toplamda 290 şehre uçan bir şirket konumuna ulaşacaklarının altını çizdi. Bu yıl doluluk oranlarını yüzde 78.2 olarak hedeflediklerini anlatan Aycı, “Yolcu sayımızın 72 milyona çıkmasını bekliyoruz. Bu da yüzde 21’lik bir kapasite artışı hedefi demek. 12.2 milyar dolar satış geliri hedefliyoruz. Euro/TL paritesinin daha yatay seyredeceğini öngörürken, TL’nin dolar karşısında yüzde 14 oranında değer kaybedeceğini ve gelirlerinin yüzde 54’ünün dolar olduğu şirketimiz giderlerinin bu değer kaybından olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Personel sayımızı ağırlıklı olarak uçuş ekibinde artırarak 21 binden 25 bine çıkarmak istiyoruz. Amacımız kontrollü ve kârlı büyümek. Tabiki kaliteden ödün vermeden kalitemizi daha da yukarılara çıkararak” dedi. 

Daha çevre dostu bir şirket oluyoruz 

Daha çevre dostu bir şirket olmak için çalıştıklarını anlatan İlker Aycı, bu yönde ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Hemen hemen her kullandıkları ürünlerin geri dönüştürülen malzemelerden olması yönünde tercihlerinin olduğunu söyleyen Aycı, “Bu konuda çok çalışıyoruz. Aynı zamanda uçak içinde daha konforlu yolculuk edilebilmesi için, mevcut kulaklıkları değiştireceğiz. 3 önemli markanın yarıştığı teklif süreci devam ediyor. Bir başka değişiklik ise, uzun hatlarda business yolcularımıza ipad vereceğiz. Ekonomi sınıfındaki yolcularımızda wi-fi üzerinden kendi akıllı telefon ve tabletlerini kullanabilecek” diye konuştu. 

Şirket olarak misafirlerinin ödedikleri parasının karşılığı aldığı bir marka konumunda olduklarını anlatan İlker Aycı, bundan sonraki hedeflerinin bir tık üste çıkarak prestijli bir şirket konumuna ulaşmak olduğunu anlattı. Ülke geleneği olarak yolcularını misafirleri olarak gördüklerini bu yönde hizmet sunmak için çaba gösterdiklerini belirten Aycı, yaşanan uçuş iptallerinin maddi kaybının ötesinde şirket itibarına verdiği zararın daha önemli olduğunu söyledi. “Bu nedenle 2016 yılını müşterilerimizin gönlünü alma yılı olarak ilan ettik” diyen Aycı şunları söyledi: “Atatürk Havalimanı kapasitesinin üstünde çalışıyor ve bu nedenle uçuşlarda aksamalar gecikmeler hatta iptaller olabiliyor. Öte yandan bu kışın çok zorlu geçeceği yönlü tahminler var. Olacak iptaller nedeniyle misafirlerimizin gönlünü alacağımız birçok sürprizimiz olacak.” 

Pilotlara en yüksek maaş bizde 

780’i yabancı toplamda 4 bin 500 pilotları olduğu bilgisini veren İlker Aycı, pilotlarının Türkiye’de en yüksek maaş alan pilotlar olduğunu söyledi. Zaman zaman pilotların başka havayollarına geçmesinin normal görünmesi gerektiğini söyleyen Aycı, “Bakın sadece bu yıl Körfez bölgesinde 200 yeni uçak daha uçuşa başlayacak. Bizde de 43. Bu önemli bir personel ihtiyacı demek” diye konuştu. “Dünya genelinde pilotlarına iyi ödeyenler ligindeyiz” diyen Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “Maaş politikamız hak etme ve performans üzerine işliyor. İştiraklerimizle birlikte 50 bine yakın personelden bahsediyoruz. Hak ettikleri performansa dayalı bir politikamız var ve bunu daha da etkin hale getirmek için 3 yıllık bir proje başlattık. Açık ilan edilmiş bir personel karnesi olacak. Daha şeff af katılımcı bir sistemi içeri alacağız.” Kısa süre önce THY Teknik’te toplu iş sözleşmesinin imzalandığını söyleyen Aycı, çalışma barışını destekleyen bir sözleşme olduğunu söyledi. Aycı, THY uçuş ekibinin de içinde olduğu personele yönelik Hava İş Sendikası ile süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin mart ayına kadar tamamlanacağını da sözlerine ekledi. 

Afrika’ya kök salacağız 

Toplantıda Afrika kıtasına özel bir yer açan İlker Aycı, söz konusu kıtada en çok noktaya uçan havayolu olmalarının gururunu yaşadıklarını söyledi. “Afrika’da nereye uçsak oraya olan ülke ticaretimiz hızla artıyor” diyen Aycı sözlerini şöyle sürdürdü: “Afrika’da 47 noktaya uçuyoruz ve artık bu pazarın yapıcısı olalım istiyoruz. Söz konusu kıtaya frekans sayılarımızı da hızla artırarak kavak ağacını çınar ağaçlarıyla değiştirelim istiyoruz. Frekans sayılarımızı da bu amaçla planlayarak kök salıyoruz” 

ABD ve Uzakdoğu’nun gelişmeye açık pazarları olduğu bilgisini paylaşan İlker Aycı, “ABD’ye günde 5000 yolcu taşıyoruz. Burada hedef 10 bin. Öte yandan Uzakdoğu’da da önemli rakamlara ulaşıyoruz. Japonya’da artık Tokyo’nun merkezindeki havalimanı Hanuda’ya inebileceğiz. Bu önemli bir gelişme” dedi. Rusya ile yaşanan durumun etkilerinin sorulduğu İlker Aycı, Rusya ile yaşanan kriz öncesinde de söz konusu ülkenin ekonomisindeki sorunlar nedeniyle doluluk oranlarının beklentilerin altında seyrettiğinin altını çizerek, “Yaşanan krizle birlikte ise ileriye dönük rezervasyonlarımızda yüzde 20 civarında bir iptal yaşadık” diye konuştu. 

Marka bilinirliğimiz hızla artıyor 

Sponsorluk konusundaki gelişmeleri sorduğumuz İlker Aycı, söz konusu sponsorlukların şirket bütçesinde çok küçük rakamlara tekabül ettiğini belirterek, “ Sponsorluklarımız şirket bilinirliği ciddi oranda artırdı. Örnek vermem gerekirse Japonya Basketbol Ligi sponsoruyuz ve söz konusu ülkede bilinirliğimizi 4 puan artırdı. Nielsen’in yaptığı havayolu marka bilinirliği araştırmasında yüzde 64’le Alman Lufthansa’nın üstüne çıktık” dedi. 

2023 hedefleri revize edildi

Dünya havayolu pastasının yüzde 1.9’una sahip olduklarını söyleyen İlker Aycı, yaşanan gelişmelerle birlikte şirketin 2023 hedefl erini yukarı yönlü revize ettiklerini de söyledi. “2023’de 450 olan uçak hedefimizi 500’e çıkardık” diyen Aycı şöyle konuştu, “Sabırsızlıkla beklediğimiz 3.havalimanı faaliyete geçtiğinde çok hızlı koşacağız. Bu nedenle 24 milyar dolar gelir hedefi, 30 milyar dolara, pazar payı hedefimizi de yüzde 3.5-4 bandına çıkardık. Fakat şunu da unutmayalım THY, son 10 yılda pazar payını 3’e katladı.”

Petrol fiyatlarının düşüşü rekabeti artırdı

Geride kalan 2015 yılını finansal açıdan iyi geçirdiklerini ve henüz son çeyrek bilançoları çıkmamış olsa da önemli bir tutarda kâr elde etiklerini anlatan İlker Aycı, “Bu kârın petrol fiyatlarının düşüşünden dolayı elde edildiği gibi yorumlar var, bu doğru değil. Şunu unutmayalım ki biz büyük bir grubuz ve iştiraklerimizden önemli gelirler elde ediyoruz. Kâr etmemizde en önemli etkenlerin başında bu geliyor. Aynı zamanda mali disiplinden taviz vermedik. Gider yönetiminde yüzde 2 iyileştirme yaptık. EBİTDAR marjımızı yüzde 5.5 oranında artırarak, nakit ve kârlılıkta hedeflerimizin üstüne geldik. Tabiki akaryakıt bizim maliyetlerimizin önemli bir kısmı belki ama, petrol fiyatlarının düşüşü dünya havacılığında önemli bir sorunu ortaya çıkardı. Ciddi bir fiyat rekabetini peşinden getirdi. Ucuz petrol nedeniyle eski uçaklar uçmaya başladı ve bu da fiyatları çok aşağı çekti. Bu nedenle dünyada yüzde 7-12 arasında birim gelirlerde düşüşler yaşandı. Bu düşüş bizde yüzde 3 oldu. Genel olarak bakıldığında ise iyi bir yıl geçirdik” şeklinde konuştu.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı