Şölen inovasyonla pazardaki durgunluğa rağmen büyüdü

Paketinde oksijen emici olan buharda pişmiş kek... Bu ürünü üreten makinenin benzeri Avrupa ve bölge ülkelerde yok. Japon teknolojisi ile tek bir kek üretimi için 10 milyon euro yatırım yapan Şölen, pazarın durduğu 2015'te bile inovasyonla yüzde 15 büyüdü

Abone ol

Özlem Ermiş BEYHAN

Son 10 yılda çok hızlı bir büyüme gösteren Şölen, inovatif ürünlere odaklanarak hem tatlı atıştırmalık pazarında 3’üncü büyük oyunculuğa ulaştı hem de pazarın durduğu yılda yüzde 15 büyümeye imza attı. Şölen CEO’su Elif Çoban,”Bizi sektörde de severler, taklit eden değil takdir edileniz. Farklı ürün çıkarma bizim genlerimizde var” dedi. Elif Çoban önceki gün bir grup gazeteciyi Silivri’deki fabrikalarına eklediklerini yeni kek hattını tanıtmak için ağırladı. Hattın Japonya’dan gelen bir teknoloji olduğunu anlatan Çoban, “3 yıllık bir yatırım süreci sonrası tek bir kek hattı için 10 milyon euro yatırım yaptık. Ne bölge ülkelerde ne de Avrupa’da bu hattın bir benzeri yok” dedi. Luppo Sufl e ürününün üretiminde kullanılan bu hat, tamamen robot teknolojisi ile baştan sona otomasyon sistemi kullanıyor. Üretim teknolojisinin korunması amacıyla hattın fotoğrafl arının çekilmesine dahi izin verilmiyor. 

Oksijen emici ile tanıştık 

Ürünlerin sadece üretiminde değil paketlemesinde de yeni teknolojiler kullanılıyor. Şölen CEO’su, Luppo’nun paketine darbe vurulsa bile kekin ezilmemesini sağlayan yeni bir teknoloji kullandıklarını, tazeliği korumak için pakete oksijen emici koyulduğunu anlattı. Bu ambalaj ve oksijen emicinin maliyeti yüzde 20 artırdığını söyleyen Çoban, “Üretim teknolojimiz sayesinde çok az yağ, sıfır trans yağ ile sadece 131 kalorilik yumuşacık bir sufl e ürettik. Bu lezzete bu kalori bedava” dedi. Peki ürünün fiyatı ne kadar? Elif Çoban, “1 TL’ye satıyoruz. Bu lezzeti tanıtabilmek için fedakarlık yapıyoruz” cevabı verdi. 

Son iki yıl mücadele ile geçti 

Şölen’in cirosunun yüzde 60’ı ihracattan kaynaklanıyor. Geçen yıl 186 milyon dolar olan ihracatın bu yıl da aynı seviyede gerçekleşmesi bekleniyor. Şölen CEO’su, “Toplamda ise yüzde 15 büyüme ile kapatıyoruz yılı. Pazar sabit kalırken biz inovatif ürünlerle bu büyümeyi yakaladık” dedi. Turquality kapsamında Dubai, Suudi Arabistan, Kanada, Romanya, Azerbaycan, Ürdün ve Cezayir olmak üzere 7 ülkede şirket kuran Şölen, ihracata artık uluslararası iş olarak bakıyor ve güçlü olduğu ülkelerde pazar payı artırma stratejisine odaklanıyor. Elif Çoban bu stratejiyi, “Yurtdışı pazarlarda yüzde 2’lik bir pazar payı artışı bile o ülke ciromuzun katlanmasını sağlıyor. 5 yılda Biskolatta ve Ozmo’yu bölgesel birer marka haline getirdik. Ozmo’nun global marka haline gelme potansiyeli çok yüksek” sözleri ile anlattı. Elif Çoban, global tatlı atıştırmalıklar ligi Top Candy’de 49’uncu sıraya yükseldiklerini, hedefl erinin ilk 20 içine girmek olduğunu söyledi. Şirket Türkiye’de ise 3’üncü büyük haline gelmiş.

850 milyon TL'lik kek yiyoruz

► Türkiye’de toplam tatlı atıştırmalık pazarı 7 milyar TL’lik bir büyüklükte.
► Bu pazar içinde kek segmentinin aldığı pay 850 milyon TL.
► Bu pazarın da yüzde 50’si muff in kek/top kek denilen segment.
► Çalışan kadın sayısının artması ile evde kek yapmak zorlaşıyor.
Pazar her yıl yüzde 15 civarı büyüyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı