‘Şirket tahvillerine iştah var, piyango peşinatında sıkıntı olmaz’
Emre Tezmen, Amerikan Scientific Games'in, 'gizli' değil 'çözüm' ortağı olarak Net Şans'ın yanında olduğunu açıkladı
Abone olÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Tera Menkul Genel Müdürü Emre Tezmen, Milli Piyango peşinatında sıkıntı öngörmediğini söyledi. İhalede Net Şans’ın danışmanlığını yapan Tezmen, “Amerikalı firma ‘gizli’ değil, çözüm ortağı. Piyasalarda, risk iştahındaki artışın da etkisiyle büyük fırsatlar var. Kötümserler üzülebilir” dedi. Türk şirketlerin çıkaracağı tahvillere küresel piyasalardan ciddi bir iştah gözlemlediklerini anlatan Tera Menkul Genel Müdürü Emre Tezmen, Milli Piyango için ödenecek peşinatta da burayı adres gösterdi ve finansmanda bir sıkıntı öngörmediğini söyledi. İhalede Net Şans’ın danışmanlığını yapan Tezmen, Amerikan Scientific Games’in ise ‘gizli’ değil çözüm ortağı olduğunu ve ihale masasında yanlarında bulunduğunu açıkladı.
Tera Menkul Genel Müdürü Tezmen, önümüzdeki dönemde şirketlerin finansman sağlamada kullanabileceği en etkin enstrümanlardan birinin şirket tahvilleri olacağını söyledi. Tera, son dönemin en ‘heyecanlı’ özelleştirmelerinden Milli Piyango’da 2.8 milyar dolar teklifle kazanan grubun ortaklarından Net Şans’ın danışmanıydı. Kazanan masadaki Emre Tezmen’in piyango ile ilgisi bu ihaleyle sınırlı değil. Emre Tezmen’in babası, 1980’lerde Milli Piyango Genel Müdürlüğü koltuğunda oturan Oğuz Tezmen. Yani çocukluğundan bu yana sektörün içinde olan bir isim Emre Tezmen. Ortağı olduğu Tera ise özelleştirmeler, halka arzlar ve özel sektör tahvil ihraçlarıyla ilgileniyor. “Hem bireylere hem de kurumlara ilginç yatırım fırsatlarını açmak bizim işimiz” sözleriyle yaptıkları işi özetleyen tezmen, “Borsadaki işlemler, bunlar adı üstünde ikincil işlemlerdir. Bizim asıl işimiz yatırımcıyla finansman kaynaklarını buluşturmak, networkingle her iki tarafın da fayda sağladığı işlemlere aracılık etmek” dedi.
‘Piyango işi aslında gönüllü vergilendirme’
Emre Tezmen, 2009’daki başarısız ihaleden bu yana piyango özelleştirmesini takip ettiklerini, şartnamede en önemli değişikliğin yüzde 15 olan payın yüzde 25’e çıkarılması, diğer gelirlerden alınacak payın da yüzde 28’e yükseltilmesi olduğunu söyledi. Bu oranların hesapları değiştirdiğini aktaran Tezmen, ihaleye ilginin arttığını ve ortaya başarılı bir rakamın çıktığını kaydetti. “Piyango aslında bir çeşit gönüllü vergilendirmedir. Aynı gün Maliye Bakanlığı ilk 6 aylık bütçe açığını 3.4 milyar TL olarak açıkladı. Bizim sadece ödeyeceğimiz KDV 1 milyar TL. Lisans ücretini saymadım bile” diyen Tezmen, İddia ve Jokey Kulübü’nün lisans satışı şeklinde özelleştirmesinin beklendiğini hatırlatarak, bu ihalelerle de ‘çeşitli rollerde’ ilgili olduklarını anlattı.
‘Kötümser düşünenler üzülebilir, sıkıntı olmaz’
İhale şartnamesinde ödenecek peşinat yüzde 40 olarak belirlenirken bu, 1 milyar doların üzerinde bir rakamın iş başlamadan masaya konması anlamına geliyor. Tezmen, bu konudaki bakışını şu sözlerle ortaya koydu: “Herhangi bir yatırımcı sermaye piyasalarını kullanmazsa, başarılı olma şansı azalır. Olaya tek boyutlu bakmamak lazım. Türkiye’de çok geri kalmış bir konu bu. İnsanlar hep bankacılık sektörünü düşünüyor, sermaye piyasalarındaki fırsatları görmüyor. Hem yurt içi hem yurtdışında sermaye piyasalarında, son dönemde risk iştahında yaşanan artışın da etkisiyle büyük fırsatlar var. Çok zorlu borçlanabilecek ülkeler bile, örneğin Ekvador bile borçlanabiliyor. Şu anda sermaye yatırım yapacak yer arıyor. Risk iştahı yüksek. Bu perspektiften bir sorun görmüyorum. Son olarak örneğin Net Holding 200 milyon liralık bir tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirdi. Milli Piyango gibi bir varlık da tüm yatırımcıların iştahını kabartacak bir şirket. Peşinatta bu nedenle bir sıkıntı olacağını söylemek doğru olmaz. Önümüzdeki dönemde kötümser olanlar üzülebilir, bu sadece bizim için geçerli değil, tüm finansman arayışları için söylüyorum.”
‘Jeopolitik riskler problem yaratmaz’
Tezmen, jeopolitik risklerin bu iştahı bastırıp bastırmayacağı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Bu tür riskler her zaman olur. Bu uzun vadeli bir iş. Sabit getirili enstrümanlara yatırım yapanlar da işe uzun vadeli bakar. Yatırımcı, düzenli nakit akışı üretilebiliyor mu, global volatilitelerden minimum etkileniyor mu buna bakar. Talebin inelastik olduğu sektörlerde finansman kaynakları bulmak çok daha kolay.”
Bu tür ihalelere yeterince araştırma yapmadan girenler olduğunu aktaran Tezmen, “Doğru hazırlık yapmak, teknik ve finansal hazırlığı ayrı ayrı yapmak çok önemli. Bizim çözüm ortağı olduğumuz grubun bu işe çok iyi hazırlandığını biliyorum” dedi. Tezmen her yaptıkları işe uzun vadeli baktıklarını belirterek operasyon sürecinde de Tera olarak işin içinde olabileceklerinin sinyalini verdi.
‘Scientific Games bizimle birlikte masadaydı’
Net Şans Hitay Ortak Girişim Grubu’nun Amerikalı bir gizli ortağı olduğu yönünde iddialar ortaya atıldı. Emre Tezmen, Scientific Games’in grupla ilişkisini ise şu sözlerle anlattı: “American Scientific Games, konsorsiyum içinde başlangıçtan beri bir çözüm ortağı olarak var. Hitay’ın değil daha önce Net Şans’ın bu olandaki çözüm ortağıydı. Scientific Games dünyanın en büyük lottary teknoloji üreticilerinden. Kazı kazanın mucidi ve bu alanda dünyada pazar payı çok yüksek. Terminal üreticisi, bir operatör aynı zamanda. Bundan sonraki süreçte ortaklık olur olmaz bir şey söyleyemem. Ama ihaleye katılmak için teknik yeterlilik gerekiyordu ve Scientific Games’in de çok yüksek.”