Samsung kurumsal pazara yöneldi
Büyüyen kurumsal pazar, teknoloji devlerinin de yatırım alanı oluyor. Samsung, geliştirdiği iletişim çözümleri ve akıllı teknoloji ürünleriyle KOBİ'lerin iş hayatını kolaylaştıracak interaktif çözümler sunmaya hazırlanıyor
Abone olTAYLAN ÖZGÜR DİL
İSTANBUL - Küçük ve ortak ölçekli işletmecilerin kurumsallaşmak için adımlarını büyütmesi teknoloji devlerinin de dikkatini çekiyor. Hızla gelişen teknoloji artık KOBİ'leri de tüketicinin kullandığı teknolojilere ayak uydurmaya itiyor. Pazardaki bu fırsatı gören Samsung Electronics ise tüketici teknolojisi alanındaki çözümlerini kurumsal pazara çekme kararı aldı ve işe KOBİ'lerden başladı.
"KOBİ Kurumsal İş Çözümleri Algı ve Kullanım Anlama Araştırması" yapan Samsung Electronics,
27-28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen "Samsung Kurumsal Forum 2014" kapsamında bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Samsung'un büyüyen ve henüz büyümekte olan şirketler için yeni çözümler ürettiğini belirten Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen, kurumsal pazara odaklanmalarının en büyük nedenlerden birini "Önümüzdeki dönemde yüzde 17 büyüyecek akıllı telefon pazarı" olarak değerlendirdi.
Kurumsal pazara yönelik aktivitelerin daha da yoğunlaşarak artacağının altının çizen Yeğen, "Çözümlerimizin yakın gelecekte Samsung'un gelirinde ciddi oranda pay sahibi olması bekleniyor. Şöyle ki; Samsung'un 2020 ciro hedefi olan 400 milyar doların, yüzde 23'ünün kurumsal alandan gelmesi hedefleniyor. Türkiye'de ise şu anda kurumsal satış, işlerimizin yüzde 3'ünü oluşturuyor. Yıl sonunda bu oran yüzde 10'a, gelecek yıl ise yüzde 20'ye çıkacak. Türkiye'de kurumsal çözümlerimize her ay 10-15 yeni çözüm ekliyor, kurumsal ekibimizi büyütüyoruz. Önümüzdeki yıl, toplam ciromuzun önemli bir kısmının kurumsal iş çözümlerinden geleceğini öngörüyoruz. Özellikle eğitim gibi dinamik sektörlerde dikey ürün ve çözümlerimiz hazır. Otel yönetimi, sağlık, telekomünikasyon altyapıları ve mağaza sistemleri gibi alanlar da yine rekabete hazır olduğumuz noktalar" dedi.
Sektör analizi yaptı
Yeğen, Samsung tarafından mikro işletmeler ve KOBİ'ler kapsamında yapılan araştırmanın sonuçlarını da değerlendirdi. Yeğen, pazara hazırlanmış olarak girmek ve sektörün ihtiyaçlarına tam cevap vermek için detaylı bir analiz yaptıklarını ifade etti ve "KOBİ Kurumsal İş Çözümleri Algı ve Kullanım Anlama Araştırması"nı şu şekilde değerlendirdi:
"Samsung Türkiye olarak bu araştırmayı, kurumsal pazardaki hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye demografisini de gözeterek hayata geçirdik. Toptan, perakende, imalat, inşaat ve ulaştırma sektörleri bu araştırmada öne çıkan sektörler oldu. Araştırmamızda; çalışma ortamları, iş modelleri, liderlik algısı, teknoloji kullanımı, internet ve sosyal medya iletişimi gibi konular, yoğun olarak ölçüldü. Araştırma çerçevesinde teknoloji denildiğinde ilk akla gelen firmanın Samsung olduğu sonucu net bir biçimde karşımıza çıkıyor. KOBİ'ler teknoloji yatırımları için, yüzde 83 oranında teknoloji marketlerini tercih ediyor. Tablet kullanımında önemli oranda bir artış da gözlemlediğimiz çalışma çerçevesinde, akıllı telefon kullanımına baktığımızda ise KOBİ'lerde her 5 cep telefonundan 3'ünün akıllı telefon kategorisinde olduğunu gözlemliyoruz."
İşte araştırmada öne çıkan başlıklar
- Bilişim alanında firma seçimini etkileyen ana faktörler; "güvenilir ürün ve hizmetler", "uygun fiyat" ve "esnek sözleşme şartları".
- Araştırmaya katılanların yüzde 52'si teknoloji firmalarından beklentilerini, "yüksek kalitede ürün ve hizmet sunumu" olarak belirtiyor.
- Yüzde 90'lık bir kesim, teknoloji ve bilişim hizmetlerini "çok gerekli" olarak tanımlıyor. Bilişim yatırımlarının; maliyetleri düşürmesi, zamandan tasarruf sağlaması, müşteri memnuniyetini ve verimliliği artırması, bu alanda öne çıkan sebepler arasında.
- Tablet kullanım penetrasyonu dizüstü ve masaüstüne göre daha düşük, ancak satın alma eğilimi paralel oranlarda seyrediyor.
- Dizüstü ve tablette marka/market tercihine bakıldığında, KOBİ'lerin yüzde 83'ünün teknoloji satın alımları için teknoloji marketlerini kullandığı görülüyor. Dizüstü bilgisayarda yüzde 34, tabletlerde ise yüzde 31'lik oranla Samsung, satın alma tercihlerinde lider konumda bulunuyor.
- Samsung, büyük ekran ürünlerde yüzde 40'lık tercih oranıyla marka tercihinde lider konumda bulunuyor.
- KOBİ'ler mevcut yatırımlarının yüzde 15'ini bilişime ayırıyor.
- KOBİ'ler, yüzde 68'lik oranla, dijital pazarlama alanındaki en büyük problemi, teknolojik altyapı eksikliği olarak tanımlıyor.
- Her 10 firmadan 7'si çalışanlarına kurumsal veya bireysel cep telefonu hattı sağlıyor.
- Akıllı telefon kullanımında Samsung yüzde 72'lik oranla en çok tercih edilen marka konumunda yer alıyor. KOBİ'lerde iş amaçlı akıllı telefon kullanım oranı ise yüzde 62.
- KOBİ'lerin yüzde 76'sı müşteri verisi yönetimi ve iş analitiğini, pazarlamanın geleceği için en önemli faktör olarak görüyor.
- Firmaların yüzde 69'u kurumsal web sitesine, yüzde 67'si kurumsal e-posta hesabına sahip, yüzde 93'ünde ise sabit internet bağlantısı bulunuyor.
- Firmaların yüzde 34'ünde kurumsal sosyal medya hesabı bulunuyor. Yüzde 61'lik bir kesim, günde en az yarım saatlerini firmalarının sosyal medya hesaplarına ayırıyor.
Şirketler için 'Blesh' ve 'Knox' teknolojisi hazırlanıyor
Şirketlere yönelik yeni uygulamalar için start veren Samsung Electronics, kurumsal teknoloji alanında her sektöre hitap edecek aplikasyonları geliştiriyor. İş hayatını pratikleştirecek çözümler üreten firma 'Cloud' (bulut) teknolojisini yaygınlaştırmaya ve iş hayatına adapte etmeye başladı. Firmanın üzerinde çalıştığı bir diğer teknoloji ise 'Blesh' oldu. Blesh teknolojisinin müşteri odaklı çözümler üreteceğini belirten Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen, "Market, süpermarket ve alışveriş yapılan diğer kapalı alanlarda Bluetooth teknolojisi kullanarak indirim ve kampanyalardan haberdar olma ve kolay ödeme yapma olanağı sağlayan Blesh'i daha da yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.
Tüm bu çözümlerin yanı sıra Samsung, şirketler ve çalışanlar için güvenlik sorununu 'Knox' ile çözmeye çalışıyor. Kurumsal şirketlerin en çok kullandığı iletişim aracı olan mobil telefonların güvenliğini sağlamak için geliştirilen 'Knox' teknolojisini Samsung Electronics Türkiye Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen şu şekilde anlatıyor:
"Kullanıcılar, akıllı cihazlarını ortalama 1 yıl içinde değiştiriyor. Bu hızlı değişim, güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu sebeple güvenlik alanına yönelik özelliklerimizi doğrudan ROM içine yerleştirerek en üst düzeyde koruma sağlamayı hedefliyoruz. Android işletim sistemi üzerinde 553 katmanlı BT yönetim politikamız var. KNOX yazılımımızla cihazların bilgi akışı ve erişimini kurumsal güvenlik politikasına göre düzenlenebiliyoruz. Bu da ürünlerimizi daha da güvenli hale getiriyor."