Petlas'tan yeni nesil lastik

Petlas, 'patladığında bile sürüşe devam edilebilen lastik' olarak bilinen runflat lastikleri ilk kez Türkiye'de üretti

Abone ol

İSTANBUL - Abdulkadir Özcan (AKO) AŞ Genel Müdürü Yahya Ertem, Petlas'ı yeniden yapılandırıp Türk sanayisinin Avrupa'daki örnek temsilcisi olmasını amaçladıklarını belirterek, Petlas olarak "patladığında bile sürüşe devam edilebilen lastik" olarak bilinen runflat lastikleri ilk kez Türkiye'de ürettiklerini bildirdi. 

Ertem, düzenlediği basın toplantısında, güvenlik, çevre bilinci ve ekonomi üçgeninde gelecek nesilleri hedefleyen teknolojik ürünler geliştirme vizyonlarıyla kapasite ve istihdam artışının yanı sıra Ar-Ge konusunda da güçlerini ortaya koyduklarını aktardı. 

AKO AŞ'nin gerçekleştirdiği yatırımlar ve ileriye dönük hedefleri hakkında bilgi veren Ertem, sadece lastik şirketi olmadıklarını, aynı zamanda jant ve akü gibi alanlarda da faaliyet gösterdiklerinin altını çizdi. 

Ertem, büyümeye odaklanmış bir firma olduklarını vurgulayarak, ürünü müşteriye zamanında yetiştirmek için lojistik firması kurduklarını, amaçlarının en hızlı şekilde müşteriye cevap verebilmek olduğunu söyledi. 

AKO'nun dış dünyanın ilgisini çektiği için dışarıdan teklifler aldığını aktaran Ertem, "AKO grubu olarak Japon sanayi devi Sumitomo Rubber Industries ile 516 milyon dolarlık yatırıma imza attık. 2015 şubat ayında deneme üretimleri yapılacak. Ağustos-eylül aylarında ise asıl üretime geçilecek. Türkiye'deki en büyük kapasite olacak üretimin yüzde 20'si yurt içindeki, yüzde 80'i ise yurt dışı pazarlara gidecek. Bu da Türkiye'nin otomotiv sektörü olarak geldiği yeri gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Ertem, Petlas'ı yeniden yapılandırıp Türk sanayisinin Avrupa'daki örnek temsilcisi olmasını amaçladıklarını belirterek, AKO olarak 2005 yılında 600 çalışan, 165 bin metrekare kapalı alan ve aylık bin ton üretim ile devraldıkları Petlas'ta 350 bin metrekare kapalı alan, 2 bin 600 çalışan ve aylık 10 bin ton üretime ulaştıklarını bildirdi. 

Petlas'ta 2005-2014 yılları arasında 400 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Ertem, "Petlas, ABD'den, Şili'den, Avustralya'ya kadar olan geniş bir bantta ihracat yapıyor. 2004 yılında 20 milyon dolar olan yatırım bugün 180 milyon dolara yükseldi. Bu rakamın 3 yıla kadar sadece lastik olarak 450-500 milyon dolara çıkması planlanıyor" diye konuştu. 

Yahya Ertem, 2015-2023 yılları arasındaki hedeflerine değinerek, Petlas'ın kendi lastik pistinin inşa çalışmalarının sürdüğünü, pistin gelecek yıl haziran ayında açılacağını kaydetti. 

"Bir diğer çalışmamız yine Türkiye'de olmayan bir grup 'Tam çelik ağır iş makinesi lastiği… Petlas her ürün grubunda yer almak istediği için bunun yatırımı yapıldı. 25 Kasım'da ilk makine geliyor ve pilot çalışmalar başlayacak. Burada gerçek bir teknoloji var. Bunları yaptıktan sonra deneme çalışmaları yapılacak ve sonrasının ucu açık…Ayrıca AS-RS Otomatik Depo Sistemi pilot çalışmamızı başlattık. Bu da devasa bir yatırım olacak. 2016 yılında ise ileri teknolojiyle donatılmış Ar-Ge merkezi kurmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmalar sonucunda 2017 yılı hedefimiz, İSO 500 listesinde şu anda 109. sırada olan Petlas'ı 70. sıraya taşımak. 2020 sonrası hedefimiz ise ilk 50 şirket arasına girmek. Türkiye'deki sıralamadan ziyade global pazarlarda dev firmalarla rekabet edecekseniz o boyuta gelmelisiniz. Yoksa Türkiye'de 50. olmak o kadar önemli değil ama dünya arenasında büyük oyuncularla rekabet edecekseniz hedefinizi büyük koymanız gerekiyor." 

"Petlas runflat lastikleri Türkiye'de ilk kez üretti" 

Yahya Ertem, Petlas olarak "patladığında bile sürüşe devam edilebilen lastik" olarak tanımladığı runflat lastiklerin P-RFT adıyla ilk kez Türkiye'de üretilmesini sağladıklarını belirterek, yeni nesil araçların olmazsa olmazı haline gelmeye başlayan runflat lastikleri, tamamı Türk mühendislerden oluşan Ar-Ge departmanının emeği ve fabrikanın çalışanlarının alın teriyle pazara sunduklarını anlattı. 

Ertem, lastik pazarında yükselen trende sahip runflat lastiklerin en önemli özelliğinin güvenlik olduğunu dile getirdi. Yüksek hızla giden bir aracın lastiğinin patlamasının büyük bir risk yarattığını anlatan Ertem, şöyle devam etti: 

"Runflat lastiklerin esprisi jantta kalması ve aracı emniyetli bir kilometre/saat değerine çekebilmenize imkan tanıması... Yani runflat lastikler yüksek hızda güvenlik sağlıyor. Dolayısıyla özellikle emniyet anlamında bu lastikleri çok güvenli buluyorum. Konfordan kısmen ödün verilse de sağladığı güvenlik bunu telafi ediyor. Runflat lastikler sayesinde en yakın tamirciye ulaşabilirsiniz, basitçe monte edebilirsiniz, standart jantlarla uyumludur. Yedek lastik ihtiyacını ortadan kaldırarak yer, ağırlık ve yakıttan tasarruf sağlar. Patlama sırasında profil şekillerini koruduğu için janta standart lastiklere göre daha iyi tutunur. Lastiğin janttan ayrılmasını zorlaştıracağı için kullanıcıya ekstra güvenlik sağlar." 

Yıllık yaklaşık 20 milyon adet lastiğin satıldığı Türkiye pazarında yüzde 1'lik paya sahip olan runflat lastik pazarının Türkiye'de hızla geliştiğini ve sadece 2013 yılında yüzde 40'lık bir büyüme kaydettiğini belirten Ertem, bu doğrultuda Petlas'ın bugün üzerinde çalışmayı sürdürdüğü 100'ün üzerinde Ar-Ge ve ürün geliştirme projelerinin en önemlilerinden olan Petlas P-RFT ürün grubunun, 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda nihai tüketici ve OEM pazarının kullanımına sunulduğunu anlattı. 

Petlas P-RFT'nin, farklı runflat teknolojileri içinde en güvenilir, verimli, fiyat-fayda dengesini en iyi sağlayan "takviye edilmiş kendinden destekli yanak" prensibini kullandığını vurgulayan Ertem, "Lastiğin yanak kısmının yol ile jant arasında sıkışmasını ve hava kaybı durumunda jantın içine doğru girmesini önleyen bu teknolojiyle Petlas P-RFT, yol koşulları ve araç ağırlığına bağlı olarak, otomobilin maksimum 80 km/s hız ile yoluna 150-200 kilometre devam etmesine olanak veriyor" diye konuştu. 

Verilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından belirlenen Regülasyon No:30 test kriterlerini karşılayan Petlas P-RFT, Avrupa Birliği Lastik Standardı Etiketi sınıflandırmasında rakipleriyle aynı yakıt tasarrufu sınıfına dahil olurken, ıslak yol tutuşunda bir üst sınıfa yer aldı. Petlas P-RFT ürünleri pazara 345 TL+KDV'den başlayan perakende fiyatlarla sunuldu.  

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek'