Örnek, Türk mutfağını endüstriyel alana taşıdı
Abidin Usta Osmanlı Sofrası markası ile geleneksel Türk mutfağının Bursa merkezli temsilcisi Örnek, endüstriyel alanda da büyüyor. Firmanın en büyük hedefi butik hizmetle rekabetçiliğini korumak.
Abone olEsra ÖZARFAT
Geleneksel Türk mutfağının Bursa’daki 50 yıllık temsilcisi Abidin Usta Osmanlı Sofrası, yeni şubeler açarak farklı tatları tüketicilerle buluştururken, endüstriyel alanda da iddiasını koruyor. Bursa’nın endüstriye hizmet veren sayılı yerel firmasından olan Örnek Yemek Sanayi’nin büyüme stratejisinde agresif değil, kaliteli butik hizmetle rekabetçiliğini korumak önemli yer tutuyor.
Bursa tarihi Tuz Pazarı’nda Abidin Özen tarafından 1967 yılında açılan lokanta ile temelleri atılan Örnek Yemek Sanayi, bugün 20 bin kişi/gün kapasitesiyle Bursa’nın 170 noktasına endüstriyel yemek hizmeti veriyor. Ayrıca firmalara yerinde üretimle yemek hizmeti de veren Örnek Yemek Sanayi, geleneksel Türk mutfağı temsilciliğini de Abidin Usta Osmanlı Sofrası konseptiyle sürdürüyor. Örnek Yemek Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi ve firmanın ikinci kuşak temsilcisi Abidin Şakir Özen, 100-150 kişi üzerinde olan firmalara fiziki ortamları da müsaitse yerinde üretim hizmeti de verdiklerini belirtti.
Özen, şu anda Bursa’da 80’li yıllardan bu yana yemek sanayiciliğine devam eden tek yerel yemek markası olduklarına işaret etti. Ağırlıklı olarak tekstil ve otomotiv sektörlerine hizmet verdiklerini kaydeden Özen, geçen yıl yapılan revizyon ve yeni müşteri bağlantılarıyla bu yıl verimlilikte yüzde 10 büyüme hedefl ediklerini bildirdi. Bursa’da yerel firmaları satın alarak pazara girmeye çalışan ulusal firmaların varlığına değinen Özen şunları söyledi: “Yerel firmaların yaşaması rekabet açısından önemli. Özellikle Bursa’da bu işi uzun soluklu yapan birkaç firmadan biriyiz. Piyasada büyük şirketlerin satın almalarıyla bir kartel oluşturulmaya çalışılsa da yerel firmalar olarak bunun önüne geçtik. Kendi hareket kabiliyetimizi kullanarak, sorunlara hızlı çözüm üreterek rekabet gücümüzü artırdık. Müşterilerimize daha yakın durduk.”
10 BİN KİŞİYE PORSELEN TABAKTA YEMEK
Örnek Yemek olarak catering hizmetlerinde iddialı olduklarının altını çizen A. Şakir Özen, “Son olarak Bursa’da porselen tabaklarla açık havada 10 bin kişiye yemek organizasyonu yaptık” dedi. Ailenin zücaciyede de Özen Billuriye adı altında yapılanmaları bulunduğunu aktaran Özen, geçen yıl ocak ayında Yalova yolunda ikinci şubelerini çatıklarını belirtti.
Lokantacılıkta Abidin Usta’yla markalaştı
Öte yandan lokantacılık faaliyetlerini de geliştirerek sürdürdüklerini dile getiren A. Şakir Özen, “Mevcut lokantaları 2004’te yenilemeye başladık ve Abidin Usta Osmanlı Sofrası markası doğdu. 2004’te Tuz Pazarı’ndaki lokantayı, 2008’de de Fomara’daki lokantayı yeniledik. 2012’de ise Kestel şubemiz açıldı” diye konuştu. Geleneksel Türk lezzetlerini Bursa geneline yaymak istediklerini anlatan Özen, önümüzdeki süreçte kentin batısında ve Demirtaş OSB’de de bir Abidin Usta Osmanlı Sofrası açmak için hazırlıklara başladıkları bilgisini verdi. “İnsanların lokantamızdan mutlu ayrılması işimizi daha da sevmemize vesile oluyor” diyen A. Şakir Özen, aile şirketlerinin ikinci kuşağa aktarımında yaşanan sıkıntıların sürekliliği olumsuz etkileyen bir süreç olduğuna dikkat çekti.
Özellikle hazır yemek sektöründe kurumsallaşmanın daha zor geliştiğine ve profesyonel yönetim yerine işin içinde yetişen aile üyelerinin işin başında olmasının süreklilik için önemli olduğuna değinen Özen, kendilerinin de ikinci kuşak olarak yönetimde yer aldıklarını anlattı. Bursa’da yeme içme sektörünün son yıllarda daha çok Doğu ve Güneydoğu mutfağına ağırlık verdiğini anlatan Özen, lokanta bünyesinde günlük 40 çeşit yemek çıkardıklarını, daha çok kuzu tandır, elbasan tava gibi yemeklere odaklanarak, Bursalıları farklı lezzetlerle buluşturduklarını söyledi.