Öney: Hepimiz 'kurumsal komando' olduk
Globalturk Capital Yönetici Ortağı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Öney, "Bundan sonra ‘bir özel sermaye fonunun İtalya’da yatırım yaptığı bir şirketin, Türkiye’de bir başka şirketi aldığı’nı göreceğiz" dedi.
Abone olEce CEYHUN
Dünya ekonomilerinin 15-20 yıllığına enteresan bir yörüngeye girdiğini düşünen Globalturk Capital Yönetici Ortağı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Barış Öney, “Önümüzdeki sürece ilişkin şu anda netleşen tek şey ‘belirsizlikler sürecek’ olgusu. Her ülkenin kendine özgü sorunları var. Popülizm artıyor, politik ayrışmalar keskinleşiyor. Dünya hiç alışık olmadığı bir belirsizlik ortamında yaşamayı öğrenecek. Biz Türkler zaten belirsizlik ortamında yaşamış, herşeye kolay adapte olabilen insanlarız. Hepimiz ‘kurumsal komando’ olduk” dedi.
Özel sermaye fonları cephesindeki son gelişmeleri anlatan Globalturk Capital Yönetici Ortağı Barış Öney, satın alma ve birleşme işlemlerinin dünya çapında artmasını bekliyor. Bu beklentisinin temelinde ise geçmiş birkaç yılda özellikle özel sermaye fonlarından yatırım almış gelişmiş ülke şirketlerinin satın alma hamlesine geçeceği öngörüsü yatıyor.
Barış Öney, likiditenin hala bol ama dünyanın belirsizliklerle çevrili bir hale geldiğine işaret ederek, “Trump’ın açıklamaları, Brexit derken Londra’dan Çin’e ABD’ye her yerde belirsizlik var. Bundan sonra hem kişisel hem şirket olarak yatırımcılar coğrafi risk çeşitlemesi yapacak. Türkler yurtdışında ev alıyor diyoruz ama İngilizler Fransa’da, Almanlar İngiltere’de alıyor. Yükselen pazar şirketleri Çin ve Hindistan’a bakıyor. Gelecek dönemin bir belirsizliği var. Bu belirsiz gidişat 15-20 sene sürecek. Yatırımcı riski dağıtmak zorunda. Herkes evinin dışında, farklı bir coğrafyada pozisyon almak zorunda kalacak. Bundan sonra ‘bir özel sermaye fonunun İtalya’da yatırım yaptığı bir şirketin, Türkiye’de bir başka şirketi aldığı’nı göreceğiz. Belki de gerçek küreselleşme böyle olacak” diye konuştu.
Türk iş dünyasının belirsizlik ortamlarına da alışık olduğunu hatırlatan Öney, uluslararası yatırımcılarla konuşurken “Stabil ortamlarda çalışmaya alışmış iş insanları için çok zor bir süreç olacak. Her şey ‘real time’a döndü. Real time-anlık pozisyon almak gerek. Biz Türk iş dünyası olarak hepimiz ‘kurumsal komando’ olduk. Her duruma adapte olabiliyoruz. Zaten global şirketlerin tepesinde artık daha fazla Türk yönetici görev alıyor. Dünya böyle bir 15-20 yıla giriyorsa hiç alışık olmadığı bir belirsizlik ortamında yaşamayı öğrenecek. Herkes ‘kurumsal komando’ haline gelecek” açıklamasını yaptı.
Para trafiğini tetiklediler
Türkiye’den yurt dışına giden yatırım hacmi bundan 10 sene önce 2-2.5 milyar dolardı. Geçen yıl 6-6.5 milyar dolara yükseldi. Her ülkeden yurt dışına giden yatırım hacminin artan bir grafik izlediğine değinen barış Öney, “Ciddi bir para trafiği var. Bunu da özel sermaye fonları tetikledi. Bu fonlar para yatırıyor. Dolar bazında yüzde 30 kazanıyor. 5-6 yılda çıkıyor” bilgisini verdi.
Tanıdık fon yatırıma geliyor
Geçen yıl özel sermaye fonlarından 15 Türk şirketine 2 milyar dolarlık yatırım olduğu bilgisini de paylaşan Öney, şöyle devam etti: “Geçen yıl yapılan çıkış 750 milyon dolardı. Turkven’in özellikle Mavi’den halka arzla çıkışı kilometre taşı oldu. Bu kadar komplike bir ortamda kârlı çıkışlar, yeni fonların Türkiye piyasasına iştahını açar. Özel sermaye fonlarından, 2018’de en az 2 milyar dolarlık yeni yatırım olmasını bekliyorum. Son 5 yıllık döneme baktığımızda doların 2 katına yükseldiği bir ortamda özel sermaye fonlarının karlı çıkışlar yapabilmesi Türkiye’ye gelecek yatırım açısından önemli bir sinyaldir. Türkiye’de 70-80 tane fonlarda olan ve çıkış yapılması beklenen şirket var. 2018’de 1-2 şirkette İstanbul ya da Londra’da halka arz yoluyla çıkış olabilir. Yabancı çıkışını göremediği yere girmek istemiyor zaten. En kötü ortamda kârlı çıkış görülen pazarlara gelir. M&A’in tetikleyici gücü olan, elinde nakit fazlası olan fonlar açısından Türkiye Almanya ve Çin arasında en büyük üretim ve hizmet üssüdür. Türkiye’ye hiç gelmemiş fon duruyor. Daha önce gelmiş, Türkiye’yi tanıyan fonlar ‘yatırım yaparım’ diye takip etmeye devam ediyor.”
Özel sermaye fonlarının uluslararası çatı kuruluşu EMPEA’nın Türkiye Temsilcisi de olan Barış Öney, kurumun yaptığı son araştırma hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2008’den bu yana ilk defa 2017 yılında rekor olarak nitelendirilebilecek 63 milyar dolarlık sermaye toplandığını anlatan Öney, “Geçen yıl yükselen pazarlara 49 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu 63 milyar doların 50 milyar doları ağırlıklı Çin olmak üzere Asya’ya gitti. Güney Amerika sahra altı Afrika ve Türkiye’nin içinde olduğu bölgeye de 1 milyar doları düştü. Türkiye en fazla halka arzla çıkış yapılan ülke oldu” ifadelerini kullandı.
Alt sınır 100 milyon dolar
Türkiye’deki şirket evliliklerinin de desteklenmesi gerektiği üzerinde duran Öney, “Artık yatırım şirket satın alma ve birleşme işlemleri ile geliyor. Fakat bugün Türk şirketlerinin büyüklüğü satın almalar için küçük kalıyor. Bazı fonlar 100 milyon doların altına gelmek istemiyor. Birleşmeli ve yurt dışında alınacak güzel markaları da bu dönemde Türk iş dünyası kaçırmamalı” diye konuştu.
"Yabancıyı 'kur 5 TL olur mu?' sorusu tutuyor"
Yabancı yatırımcı açısından bakıldığında şu anda en büyük problemin kur riski olduğunu da düşünen Öney, “Bugün yatırımcı kura güvense, jeopolitiğe bakmadan gelir. 5 – 6 yılda dolar bazında yüzde 30-40 kazanma felsefesiyle hareket eden bir fon açısından en önemlisi kurun çizdiği grafiktir. Bundan 2-2.5 sene önce yatırıma gelen fon yerinde sayıyor. Yatırım yaptığı şirket TL bazında 2 kat büyüse bile dolar bazında yerinde sayıyor. Bu riski politikaya bağlıyorlar. ‘Kur 4 -5 TL olur mu?’ sorusu duraklamaya neden oluyor. Üstelik jeopolitik havadaki pozitif gelişmeler Türkiye’ye gelen yatırımcının havasını bir anda değiştirir. 2 milyar dolar, 10 milyar dolara çıkar” değerlendirmesini yaptı. Öney, satın alma ve birleşme işlemlerinde; tüketici, sağlık, perakende, enerji verimliliği, ihracat ağırlıklı şirketlerin öne çıkacağını düşünürken niş işlerde büyüyen - büyüme hikayesi olan şirketlerin de yatırımcının radarında olacağını anlattı.
Londra'da ofis açtı
“İki yıldır planladığımız Londra ofisinin açılışını gerçekleştirdik” diyen Barış Öney, “Globalturk Capital’i yurtdışında da büyütmek istiyoruz. Londra’da yerleşik yatırımcı olduğunda Türkiye’deki şirketlere tüm dünyanın know how’ını sunabiliyorsun. New York daha domestik, ama Londra tüm dünyanın buluşma noktası. Londra’nın gözden düşmesi için Brexit’ten fazlası lazım” dedi.