Negmar 7 firmayla pazarlıkta

Deniz taşımacılık devlerinden Negmar’ın Türkiye’deki şirketi Etis, KOBİ’lerin parsiyel yüklerini taşıyacağı yeni bir alana giriyor. Şirket, gücünü artırmak için bölgesinde lider 7 şirketle görüşüyor. Anlaşma sağlanırsa 7 şirketin tamamı satın alınacak

Abone ol

İSTANBUL - Negmar Grup şirketlerinden Etis Lojistik, yüzde 50 büyümelerle ilerlediği Türkiye pazarında yatırımda gaza basıyor. Taşımacılıkta yeni bir alana girmek için gün sayan şirket, KOBİ’lerin endüstriyel parsiyel yüklerinin dağıtımını yapacak. Yeni açacağı ofisler ve dağıtım merkezleri ile 4 yılda Türkiye’nin 80 ilinde var olmayı hedefl eyen Etis, bu alandaki gücünü artırmak için de bölgesinde güçlü yerel firmaları bünyesine katmayı planlıyor. Etis Lojistik Genel Müdürü Erdal Kılıç, “Endüstriyel parsiyel lojistik alanında bölgesinde güçlü firmaları satın almak için görüşme halindeyiz. 7 şirketle görüşüyoruz. 7’sini de bünyemize katabilriz” dedi. 

‘Business to business’ lojistik olacak 

Marmara Bölgesi’nde etkili lojistik çözümler sunmak ve entegre taşımacılık yapmak amacıyla 2007’de kurulan Etis Lojistik, 2009’dan beri Gübretaş’ın ülke genelindeki tahmil ve tahliye, depolama, torbalama dahil bütün lojistik hizmetlerini veriyor. 2010 yılında önde gelen firmalarından Gübretaş ve Suudi sermayeli Nesma Group ortaklığıyla kurulan Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş. çatısı altına giren Etis, 2012’de müşteri portföyüne Kümaş Manyezit Sanayi'yi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi'yi ekleyerek, taşımacılıkta büyük bir hacme ulaştı. Eti Maden ve Şişecam da şirketin müşterileri arasında. Ağırlıklı kimya, maden, tarım ve mobilya sektörlerine hizmet veren şirket, limanlara gelen dökme ithalat ve ihracat yüklerinin yurtiçinde dağıtımını ve depolamasını yapıyor. Şirket şimdi ise yeni alanlara giriyor. 

Dökme yüklerin taşınması konusunda Türkiye’de önemli bir noktaya gelen Etis Lojistik’in KOBİ’lere hizmet verecek yeni bir iş modeli üzerinde çalıştığını ifade eden Erdal Kılıç, şirketin parsiyel dağıtıma başlayacağını açıkladı. Bu yeni iş kolunun Türkiye ekonomisinde büyük bir paya sahip olan KOBİ’lere hizmet vereceğini vurgulayan Kılıç, şu açıklamayı yaptı: “KOBİ’ler çok hızlı büyüyor. Bizim de burada bir stratejimiz var. Bu stratejiye uygun olarak bir yatırım planlıyoruz. ‘Endüstriyel parsiyel lojistik’ olarak tanımladığımız alana giriyoruz. Buna göre 4 yıl içerisinde Türkiye’nin tamamında 80 ayrı lokasyonda var olacağız. Buradaki hedef kitlemiz KOBİ’ler. Gönderi itibari ile de kargonun üstü, şuan yaptığımız fulltrack taşımaların da altı bir alanı hedefl iyoruz. ‘business to business’ işi. Son müşteriyle çok bağlantısı olamayan ancak endüstrinin üretimin çok önemli bir alanı ve ihtiyacı. Bu 80 noktanın her birinde ofisiniz, acenteniz dağıtma noktanız olacak.” 

Türkiye’de bu işleri iyi yapan ama lokal düzeyde kalan köklü firmalar olduğunu belirten Kılıç, “Bunların çok önemli bölümününde Türkiye’nin tarihi kadar eski firmalar. Dolayısıyla biz aslında orada ekonominin gidişatına uygun olarak bu firmalardan bazılarını bünyemize katarak, bu alandaki hedefl erimize çok kısa zamanda ulaşmak istiyoruz. Yaklaşık 7 firma ile görüşmeyi planlıyoruz. Bu şirketle oturup konuşacağız. Bunlardan bizim yapımıza en uygun olan şirketlere talibiz. Anlaşma sağlanırsa hepsinini de alabiliriz” diye konuştu. 

Etis’in 2013 yılında Mersin ve Gemlik'te, geçtiğimiz haftalarda ise Bursa’da ofis açtığını hatırlatan Kılıç, “4 bölgede 11 lojstik merkezimiz var. Bunların sayısını artırmaya devam edeceğiz. Bu konuda bir sonraki İlk durağımızda Antalya olacak” dedi. Faaliyet gösterdikleri demiryolu taşımacılığı alanında da yeni yatırım planları olduğuna dikkat çeken Kılıç, gelişmeleri çok yakıdan takip ettiklerini ve bu alanda yeni yatırımlarla faaliyetklerini artıracaklarını söyledi. 

‘Ciroda milyar TL’yi yakalamamız hayal değil’ 

Şirketin 2013 yılında 2.5 milyon ton yük taşıdığına dikkat çeken Kılıç, “Bir önceki seneye göre yüzde 50 büyümemiz oldu. Geçen seneyi 130 milyon TL ile kapattık. Bu sene için 175 milyon TL hedefl emiştik ama büyük ihtimalle 200 milyona yakın bir ciro ile kapatacağız. Hem biz büyüyoruz hem de sektör büyüyor. Bu yüzden büyümeler hızlı oluyor. Yeni yatırımlarımızın ve projelerimizin de devreye girmesiyle10 yıldan önce ciroda milyar TL'leri görmemiz hayal değil” diye konuştu. 

Yurtdışı taşımacılık 2015 gündeminde 

Hedefl eri arasında yurtdışı taşımacılık da olduğunu aktaran Erdal Kılıç, şu bilgileri verdi: “Yurtdışı taşımacılığa başlamak konusunda bazı görüşmelere başladık. Ancak bu alana 2015’te girmeyi planlıyoruz. Türkiye hem ekonomik hem siyasi olarak büyüyor. Ticaret acmi artıyor. Dünya ile entegrasyon ihtiyacı artıyor. Bu gelişen bölgelerle ticari körüler kuruluyor. Bu anlamda bu ülkelerle lojistik altyapının tamalanması lazım. Bizim de o tarafta rol almamız lazım. Etis Lojistik olarak Türkiye’nin gelişen pazarlar Rusya, Mısır İran gibi ülkelerin yanı sıra Afrika , Ortadoğu ve Uzakdoğu hedef pazarlarımız olacak.”

İnsani yardım ve afet lojistiğinde uzmanlaşacak 

Etis’in yatırım yaptığı ve yoğunlaştığı alanlardan biri de afet lojistiği. 2014 yılı başında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile imzaladıkları son kontratla afet lojistiği alanına giriş yaptıklarını ifade eden Erdal Kılıç, şu açıklamayı yaptı: “Bu alanda uzmanlaşmaya doğru gidiyoruz. Lojistiğin diğer alanlarına yatırımlarla beraber buradaki bölgesel varlığımız da değişecek. İnsani yardım lojistiği üzerine iki yıldır çalışıyoruz. Bu bizim için önemli bir konu. İnsanların belirli lokasyonlarda toplanması, feleketler ve onların boyutu söz konusu olduğunda biz delojistik firması olarak ne yapabiliriz diye bir uzmanlık geliştirdik. Kızılay’ın Somali insani yardım gemilerinin organizasyonunu bizim şirketimiz yaptı. AFAT’la afet sonrası yardım malzemelerinin sevk edilmesiyle ilgili depoların dizaynı ve orada kullanılacak olan konteynerlerin temini anlaşmasını yaptık. Bu alanda da önemli bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz.”

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor