Megaron'la hizmetlerini 'tek çatı' altında topladı
Kılıçoğlu, çatı inşasına yeni bir anlayış getiriyor. "Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri" adı altında tüm Türkiye'ye yayılacak uzman bayiler, tek tabela ile tek tip tasarlanmış ofislerde müşterilerine satış, uygulama ve satış sonrası destek de verecek
Abone olTÜLAY TAŞKIN
ESKİŞEHİR - Yatırımı tamamlanarak geçtiğimiz Haziran ayında devreye alınan yeni tesisiyle üretimini ikiye katlayan Kılıçoğlu Kiremit, son markası Megaron ile birlikte yeniden yapılanma sürecini de başlattı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan en büyük kiremit üretim üssü ve 87 yıllık geçmişiyle sektörün öncü firması Kılıçoğlu, yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek. Megaron ile birlikte oluşturduğu “Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri” ismiyle uzman bayiler oluşturacak Kılıçoğlu, bu ağ aracılığıyla üretimini yaptığı tüm ürünleri, ürünün satışından, uygulama ve uygulama sonrası geri hizmetlerine kadar uzanan yelpazede anahtar teslim hizmetle sunacak.
Kılıçoğlu’nun Yapı Malzemeleri Grubu Başkanı Barış Y. Özaydemir ile devreye aldıkları Megaron Tesisleri, yeniden yapılanma kararları ve inovatif ürünleri hakkında konuştuk.
Özaydemir “Biz bir stratejik plan yaptık ve bu stratejik planda Türkiye’deki konut çatı pazarının belli segmentlere bölündüğünü belirledik” diyerek, “Türkiye’de bir çok sektörde ciddi segmentasyon oluştu. Araba pazarında, cep telefonu pazarında nasıl çeşit artıysa çatı pazarı da böyle bir segmentasyona doğru gitti. Biz çatıda belli segmentlerin oluştuğunu zaten biliyorduk ama daha net bir analiz yaptık. Bu segmentlere göre de hem ürün hem servis anlamında yeniden yapılanma kararı aldık” ifadelerini kullandı.
Üç ana çatı malzemesi üretiyor renkli, doğal veya hafif...
Türkiye’de şu anda hem kil, hem renkli kiremit, hem de metal olarak üç ana çatı malzemesinde üretim, satış ve teknik servis desteği anlamında hizmet veren tek firma olduklarının altını çizen Özaydemir, “Analiz yaparken gördük ki, müşterinin talebi çatı, ağırlıklı olarak da konut çatısı. Biz de hedefl erimizi ağırlıklı olarak konut çatısı üzerine konumlandırdık. Müşterilerimizin çatı konusunda herhangi bir ihtiyaçlarına yönelik istedikleri ürünü verir hale geldik. Renkli istiyorsa Megaron kiremit, doğal ürün istiyorlarsa kil kiremit, hafif çatı istiyorlarsa kiremit levhası çözümümüz var. Çatıda her türlü detayı çözen ürünlerimizin yanında güneş panelli çözümlerimizi de çatıda sunabiliyoruz. Aslında müşterinin temel ihtiyacı çatının kaplanması. Burada estetik, kalite, su, ısı yalıtımı, uygulama kolaylığı gibi bazı alt talepleri olabiliyor. Müşterinin istediği çeşit ve fiyat segmentine göre kendi ürün grubumuzdan ona uygun olanı sunma şansına sahip olduk” şeklinde konuştu.
Pazarın öncü firması olarak estetik, kalite, çevreye duyarlılık, uzun ömürlülük gibi belli konularda sorumlulukları olduğunu anlatan Özaydemir, “Bu kıstaslara uygun olduğu sürece müşterinin her türlü talebini karşılama yeteneğine sahip olmak istedik. Bunun için de Megaron yatırımı ve devamında yeniden yapılanma sürecini yapmamız gerekiyordu” diye konuştu.
Megaron sadece kiremit değil bir teknolojinin adı
Kılıçoğlu olarak yeni ürünleri Megaron’u bir kiremit olarak görmediklerini ve böyle lanse etmek istediklerini belirten Özaydemir, “Megaron aslında bir teknolojinin adı. Yeniden yapılanma sürecinde oluşturulacak uzman bayilerin genel adı olacak. ‘Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri’ adı altında uzman bayilerden oluşturulacak satış kanalıyla, A ve B grubu müşterilere özel anahtar teslim hizmet verilecek. Verilen hizmetin ardından garanti kapsamında oluşabilecek sorunların giderilmesi için müşterinin sürekli olarak danışmanlığı yapılacak” diye konuştu.
“Türkiye’de yaşanan çatı sorunlarının ana nedeni bunun bir teknoloji olarak görülmemesi” diyen Özaydemir, şunları kaydetti: “Çatı da sadece kiremit değil uygulama da önemli. Kiremit ve kiremidin altına uygulanan sistemlerin de önemi büyük. Biz bunu bütünleşik bir sistemle çözüyoruz. Şu anda uygulama bayilerimiz var ama biz bunu hizmet kalitemizle biraz daha üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Uygulama garantisi de veriyoruz. Anahtar teslim isteyen bir müşteri kitlemiz var. Herhangi bir sorun istemiyor. Pazardaki uygulayıcılarla uğraşmak zorunluluğu olmasın diyorlar. Malzemeyi bir yerden alacak, uygulayıcı başka bir yerden bulacak, sorun çıktığında uygulayıcı bir daha bulamayacak, uygulama sonrası geriye kalan pisliği ile uğraşacak. Bizim uygulamaya koyduğumuz sistem ile tek bir fatura altında bütün hizmetleri almış olacak.”
Tüketiciye finansal çözüm uzman bayiye destek gelecek
Özaydemir ayrıca, çatı yaptıracak son tüketiciye finansal çözüm bulacaklarının da sinyalini verdi. Özaydemir, “Bunun için de finansal kuruluşlarla görüşeceğiz” dedi. Kılıçoğlu’nun var olan yetkili servislerinin bir kısmını uzman bayi olarak konumlandıracağını anlatan Özaydemir, “Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri” adı altında hizmet verecek olan bu uzman bayilerin tek logo altında, tek tabela ile tek tip tasarlanmış ofislerde müşterileriyle buluşacaklarının bilgisini verdi.
Uzman bayilerin en büyük avantajının müşteriye sunacakları ürün portföyü olduğunu belirten Özaydemir, “İkincisi ise aldıkları eğitimlerden sonra iş yapabilme becerileri daha da artacak. Daha üst segmentteki müşterilerle çalışabilme, daha geniş alana yayılabilme şansları olacak. Finansal olarak zaten biz sürekli olarak uzman bayilerimizi destekliyor olacağız. Eğitim sonucunda kurumsal kimlikle müşterilerine gittiklerinde diğer rakiplerinden ayrılmış olacaklar. Bizim kurumsal kimliğimizi kullanacakları içini bu uzman bayileri büyük bir titizlikle seçmiş olacağız” diye konuştu.
Yeni bayide öncelik bölgedeki itibar olacak
Yeni bayilere de uzman bayilik verebileceklerini söyleyen Barış Y. Özaydemir, yeni bayi olacaklarda aradıkları özellikleri ise şöyle anlattı: “Finansman gücünden ziyade bölgede bir itibarı olması, işini iyi yapması, müşterileriyle ilişkilerini yönetebilmesi, teknik bilgi ve becerisi, altyapısının kuvvetli olması, geçmişinin iyi olması gibi konulara ve yönlerine bakacağız. Bizim için finansman ve sermayesinin olup olmaması birinci öncelik değil, çünkü sermaye gerekiyorsa biz bunu sağlarız. Bizim uzman bayimiz olan sadece Kılıçoğlu markalı ürünleri satacaklar.”
Bu yıl yüzde 30 büyüyeceğiz
Geçtimiz yıl yüzde 30 büyüdüklerini anlatan Barış Y. Özaydemir, bu yıl da aynı oranda büyüyeceklerini söyledi. 2015 ve sonraki süreçte, sektörde bir değişim bekleyen Özaydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle manuel üretim yapan otomatik olmayan veya çağ dışı teknolojilerle üretim yapan firmaların yavaş yavaş resimden çıkacağını öngörüyoruz. Buralardan boşalacak pazarı doldurmayı hedefl iyoruz. Bu amaçla büyüme kararları aldık ve yatırımlar yaparak, çatı pazarındaki oyuncu değişiminden pay almayı planladık. 2015 yılında konut pazarında bir tıkanma bekliyoruz ve temkinli davranıyoruz. Ürünlerimiz, yeni konut pazarı ve yenilenen konut pazarından olmak üzere yarı yarıya satıyoruz. Türkiye’de üst segmente dönük konut üretiliyor ve çok pahalıya satılıyor. Bu da konut satışında daralmaya neden oluyor. Üst segment yerine orta segmente dönük konut üretilmesi konut satışındaki daralmayı engelleyecektir. Biz bu öngörülerimizle gelecek yılı planlıyoruz ve 2015 yılı için planlarımızı daha az agresif yapacağız.”
Enerji de üretilebilir ama destek şart gerek
Kiremitten enerji üretimi ile ilgili inovatif ürün konusunda bir çalışma yaptıklarını anlatan Özaydemir, ancak üretime geçmediklerini çünkü bunun Türkiye’de karşılığı olmadığını söyledi. Özaydemir, “ Biz ürünü çıkarabilecek durumdayız. Ancak rantabl değil. Türkiye’deki yenilenebilir enerjiye verilen teşvikleri koyduğunuz zaman halen geri dönüşü 12 yıllarda oluyor. Çatısına kiremidi koyduğunuz son müşteri, 5 yıllık geri dönüşümü kabul ediyor. Çatınıza enerji elde etmek için bir yatırım yaptığınız zaman 12 yıl kadar bir geri dönüş süresi var. Bunu bizim son müşteriye anlatmamız zor. Teşviğin artması gerek. Türkiye’de verilen tarife çok düşük çıktı, pazar bu yüzden büyümedi. Kıbrıs’ta bu işin fizibl olduğunu gördük, orada elektrik pahalı. Türkiye’de elektrik fiyatı Avrupa’ya göre göreceli olarak daha ucuz. Elektrik fiyatı ucuz olduğu sürece yenilenebilir enerji de yatırım geri dönüşleri uzuyor” dedi. Özaydemir, enerji tasarrufu sağlayacak yeni bir çatı kaplama üzerine çalıştıklarını belirterek en yeni inovatif ürünlerinin bu olduğunun altını çizdi.
87 yıllık tecrübeyle çatılar ‘renklenecek’
1927 yılından beri kiremit üreten Kılıçoğlu, Megaron yatırımı ile Türkiye’deki en büyük kiremit üretim kapasitesinin üstünü çıktı. Kılıçoğlu, Megaron ile birlikte toplam 8 milyon metrekare kiremit üretim kapasitesine ulaştı. Kil kiremit üretiminde Türkiye’nin lider markası olan Kılıçoğlu’nun, 15 milyon TL değerindeki yeni fabrika yatırımı sayesinde, ürün yelpazesi ve çeşitliliği artarken, alternatif ürünlerle farklı ürün taleplerini karşılayabilecek. Daha büyük boyutlu ve çatılara renk alternatifl eri sunabilecek. Yeni nesil çatı teknolojileriyle birleşecek olan Megaron Serisi kiremitler, Kılıçoğlu’nun gelişmiş üretim bilgisi ile bütünsel çözümleri sektörle tanıştırmış olacak. Tam otomatik İsveç ve İtalyan teknolojisi ile kurulan Megaron Üretim Tesisi’nde üretilecek Megaron Kiremit, çift kat yüzey kaplama teknolojisi, üstün Alman kalitesi ile farklı renk seçenekleri, geniş aksesuar çeşidi ve 87 yıllık tecrübeyle çatılar ‘renklenecek’ AB standardında ambalajıyla piyasaya sunuluyor. Türkiye’de gerek alternatif, gerek teknoloji, gerekse renk konusunda bütünsel çözüm üretmek vizyonuyla hareket eden Kılıçoğlu, Megaron fabrika yatırımını üstün donanım ve üretim teknolojisi ile gerçekleştirdi. Megaron’un ana özelliği renkli olması, her renk yapılabiliyor ama şu anda belli renklerle üretim gerçekleştiriliyor. Belli projelerde farklı renk talebi olursa istenilen rengi de üretebilecek kabiliyete sahip bulunuyor. Ayrıca çatıda uygulama kolaylığı bulunuyor. Killi kiremide göre daha rahat döşeniyor. Ebadı daha büyük olduğu için metrekareye 10 adet gidiyor, killi kiremit metrekareye 15 adet döşenebiliyor.
İhracatta kil kiremit ağırlığı
Dünyada kil kiremidin daha çok tercih edildiğini söyleyen Barış Y. Özaydemir, kil kiremitle ihraç pazarlarında yer almaya devam edeceklerini belirtti. Özaydemir, “Beton kiremitte dünya düzeyinde lokal üreticiler bulunuyor. Dolayısıyla ihracat müşterileri kendi ülkelerinde beton kiremit temin edebiliyor ama kil kiremit kolay temin edilemeyeceği için bizden kil kiremit istiyorlar” dedi.