İnovasyonla bir üst lige atlayacağız

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye’de şirketlerin inovasyonla lig atlayacağını düşünüyor. Şirketini, bu yolda destek veren bir yapı olarak kurguluyor

Abone ol

 Türkiye’nin inovasyona yönelmesi, ancak şirketlerinin inovasyon odaklı yeni bir yapıya dönüşmesi ile mümkün. Turkcell Genel Müdür Süreyya Ciliv, önümüzdeki süreçte en önemli kavramın inovasyon olacağını belirterek Turkcell’in vizyonunu da bu rotada çizdiğini anlatıyor. Süreyya Ciliv, “İş’te Teknoloji Hamlesi ile şirketlerin büyümesine destek olarak Türkiye’yi dünya klasmanında bir üst lige taşımak istiyoruz” diyor. Ciliv, Türk mühendislerinin tasarladığı cep telefonlarının Made in Turkey etiketli yeni serisinin birkaç hafta içinde raflarda olacağı bilgisini de veriyor. 

Ciliv, önümüzdeki süreçte ancak inovasyon ile pazarda farklılaşma ve müşterilere daha büyük değer katma fırsatı elde edilebileceğinin altını çiziyor: “Bence her sektörde, küçük ya da büyük her şirket nasıl inovasyon yapacağı üzerinde mutlaka durmalı, en büyük önemi buna vermeli. İnovasyon peşindeyseniz bunu mutlaka en yeni teknolojileri en uygun şekillerde işinize adapte ederek yapabilirsiniz. Teknolojinin gücüyle tüm şirketlerimizi desteklemek, rekabet güçlerini ve verimliliklerini artırmak zorundayız. Turkcell’in ortaya koyduğu hedef ve vizyon tam da bu: İş’te Teknoloji Hamlesi ile şirketlerin büyümesine destek olarak Türkiye’yi dünya klasmanında bir üst lige taşımak istiyoruz.”

9 ülkede 71 milyon müşteriye ulaştı

Süreyya Ciliv, küresel ekonomide 2013 yılının ‘krizin daha az konuşulduğu bir yıl’ olduğunu belirtiyor. Amerika’da borsaların kriz önceki seviyelerine geldiğini belirttikten sonra teknoloji şirketlerinin performansının altını çiziyor: “Teknoloji şirketleri değerlerini artırmayı sürdürüyor. Bu önemli bir nokta…” Ciliv, Türkiye’nin güçlü büyümeyi sürdürmek için potansiyeli olduğunu, bunun için firmaların geleceğe odaklanmasının önemini vurguluyor: “Tüm şirketlerin yeni teknolojileri iyi takip ederek, hatta bunları geliştirerek, teknolojiyi işimize iyi adapte ederek ve inovasyonla müşterimize değer yaratarak büyümeye devam etmesi gerekiyor.”

Ciliv, Turkcell için ise 2013’e rekorlar yılı olarak bakıyor. Finansal performans açısından tarihi rekorlara imza atılmış bu yılda. Ciliv yılı şöyle değerlendiriyor: “Mutlulukla söyleyebilirim ki, 2013 yılı Turkcell açısından başarılarla dolu bir yıl oldu. Üçüncü çeyrekte 3 milyar TL ile tarihimizin en yüksek ‘çeyrek’ gelirine ve 35 milyon aboneye ulaştık. Turkcell Grup’un faaliyet gösterdiği 9 ülkede ise toplam müşterimiz 71 milyon oldu.”

3. çeyrek gelirlerine bakıldığında mobil internetin tırmanışının sürdüğü dikkat çekiyor. Ciliv, “Mobil internet gelirlerimiz 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 39 oranında arttı” bilgisini veriyor. Bugün Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısı 8.4 milyona ulaşmış durumda. Ciliv, bu rakamın ‘Turkcell T40’ cep telefonu ile daha da artacağını öngörüyor. 
2013’te, İşte Teknoloji Hamlesi çözümü, ilk çeyrekte piyasaya sürülen ilk Turkcell markalı tablet ve Türkiye’nin ilk akıllı telefonunun lansmanı gibi önemli adımlar atıldı ve Turkcell, 2013’ün ilk dokuz ayında 1,004 milyar TL yatırıma imza attı. 2014 için rakam henüz açıklanmıyor ancak Ciliv, “Son 6 yılda yaptığımı toplam yatırıma baktığımızda en yakın rakibimizden yüzde 60 daha fazla yatırım sunduğumuzu görüyoruz. 2014 yılı projeksiyonlarımızı rakamsal olarak henüz netleştirmedik ama Türkiye’ye yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğimizi söyleyebilirim” diyor. 

Müşteri ilişkilerinde ‘kulüplerle’ derinleşti 

Ciliv tüm bu yeni ürün ve hizmetler müşteriye sunulurken stratejinin ‘müşteri ilişkilerinde derinleşme’ye odaklanılarak kurgulandığını anlatıyor: “Segmentasyon stratejimiz çerçevesinde; her bir müşteri grubuna onların özel ihtiyacını karşılayan çözümler oluşturup, bunları onların izlediği mecralardan, onların diliyle anlattık. Segmentlere özel kulüp ve programlar geliştirdik. Buna örnek olarak Turkcell Platinum, gnçtrkcll, Turkcell Çiftçi Birliği, Emekliler Kulübü, Profesyoneller Kulübü’nü gösterebiliriz. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda yoğun rekabete rağmen açık ara pazar liderliğimizi sürdürdük.”

Peki ya bundan sonrası? Süreyya Ciliv, “Önümüzde mobil internetle şekillenen yeni bir dünya var” diyor. Ona göre teknoloji devriminin geliştirdiği bu yeni dünyada kurum ve şirketlere büyük görevler düşüyor: “Bu yeni dünyayı iyi okuyanlar hızla yükseliyor, okuyamayanlar ise yok oluyor” uyarısı yapıyor Ciliv. 

Mobil yazılımcılara destek veriyor

Bu noktada söz sosyal sorumluluk projelerine geliyor. Ciliv, Turkcell’in 2013’te iki önemli sosyal sorumluluk projesiyle BM tarafından takdir edilerek örnek gösterildiğini hatırlatıyor: “Martta Birleşmiş Milletler’de ‘Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri’ne imza atan ilk Türk teknoloji şirketi olmamız sebebiyle yürüttüğümüz sosyal sorumluluk programlarımızı anlattık. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kapanış konuşmasında kadınlar için ekonomik ve sosyal hayatta imza attığımız iyileştirmelere değindi. Nisan ayında ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “Afet Durumlarında Kurumların Gösterdiği Esneklik ve İnovasyon” başlıklı etkinliğinde Turkcell’in Van depremi sonrası aldığı aksiyonlar ve hayata geçirdiği “Van için Türkiye Kumbarası” projesiyle dünyaya örnek gösterildik.” 

Ciliv, bu yıl yeni bir sosyal sorumluluk projesini daha lanse ettiklerini söylüyor. Ciliv’in dikkatle altını çizdiği inovasyon ile ilgili bir proje bu… Geleceği Yazanlar adı verilen bu proje Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunu mobil yazılımcı olmaya yönlendirmeyi hedefliyor. Ciliv, bu projeyi de çok önemsiyor ve “Amacımız Türkiye’nin dünyada her geçen gün büyüyen mobil yazılım geliştirme pazarında etkin bir oyuncu haline gelebilmesi” diyor. 

Made in Turkey T40’lar birkaç hafta içinde satışa çıkıyor

Ciliv, T40 ile ilgili hedeflerine dair soruyu şöyle yanıtlıyor: “Turkcell Ekim ayında Turkcell T40 cep telefonunu pazara sundu.  Turkcell T40’ın tasarımı ve yazılımı bu ülkenin tasarımcılarına ve mühendislerine ait. Bu alandaki yakın vade hedeflerimiz iki tane;  birincisi başarılı satış trendimizi bu şekilde devam ettirebilmek ve ikincisi yakın zamanda Türkiye’de üretimine başlamak. Ekim başında piyasaya sürdüğümüz yerli tasarım T40’ları 
Türkiye’de üretme hayalimizi şimdiden gerçeğe dönüştürdük. İlk Turkcell T40 prototiplerini yılın son ayında Manisa’da ürettik. Yerli üretim T40’lar ocak başında tüketicilerle buluşacak. Yani birkaç hafta içinde “Made in Turkey” damgalı T40’ları raflarımızda bulabilecek müşterilerimiz... Bildiğiniz gibi Turkcell T40 içinde pek çok yenilik barındırıyor. Turkcell’in zengin mobil uygulama dünyasına bu telefonlar erişebiliyorsunuz. 
Yerel kullanım alışkanlıklarına uygun olacakşekilde tasarlanan arayüzü de bize özgü “Kapat ben arayayım tuşu”, Türk insanının gün içerisinde en çok kullandığı uygulamalara 
kolaylıkla erişim sağlayan “kart ekranı” gibi özellikleri var. Biliyorsunuz uygulamalar 
dünyası sonsuz bir yenilik yelpazesi açıyor önümüzde.” 

Süreyya Ciliv kendi şirketini kursa?..

Turkcell Genel Müdürü bugün kendi şirketini kursa bu hangi alanda olur? Ciliv yanıtlıyor: “Ben kendimi çok şanslı hissediyorum. Ankara Fen Lisesi yıllarımdan bu yana bilim ve teknoloji beni hep heyecanlandırdı ve hayatımı şekillendirdi. ABD’de üniversite mezuniyetimin ardından hep teknoloji sektörünün içinde oldum. Sonrasında bir arkadaşımla birlikte kendi alanında dünya lideri olacak bir şirket kurduk. Daha sonra da Microsoft ve ardından Turkcell geldi. Bugün yine bir şirket kuracak olsam tam da şu anda hizmet etmekte olduğum sektör içinde olurdu. Çünkü dünyanın en önemli danışmanlık şirketi, mobil interneti geleceğin iyi işleri arasında birinci olarak tanımlıyor.
Mobilitenin, mobil internetin gelişimindeki hız, tüm sektörlerde dönüşüm yaratacak bir potansiyele sahip.”

Temassız ödeme Urfa’da başladı, diğer illere de yayılacak

Süreyya Ciliv, nisan ayında Turkcell Cüzdan’ın yer aldığı Urfakart projesiyle, toplu 
taşımada ilk temassız ödeme çözümünü Şanlıurfa’da başlattıklarını anlatıyor. Bu projenin diğer illere de yaygınlaşması için çalışmalar sürüyormuş. 2013 yılında Şanlıurfa, 4G deneyimini de yaşayan şehirlerden biri olmuş. Turkcell Genel Müdürü Ciliv, “Teknoloji elçisi olarak, 4G deneyimini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun verdiği izin doğrultusunda, İstanbul,  Şanlıurfa, Samsun ve İzmir’deki teknoloji severlere yaşattık” diyor.

Arabalarımız merkeze otomatik bağlanıp yardım istiyor

“Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde birçok yeni kurumsal ürün ve servisi lanse ettik. Zirve’de benim bizzat sahnede ekip arkadaşlarımla birlikte lanse ettiğim Mobil Araç projemiz gibi çok heyecan verici yeni ürünlerimiz var. Artık “connected car” kavramı hayatımızda. Aracımız her an internete bağlı. Mobil Araç teknolojide dönüşümü ortaya koyan projelerden biri. Acil durumlarda ya da servis ihtiyacı oluştuğunda M2M teknolojisiyle sim kartlarla merkeze otomatik bağlanan arabalar bugün artık satışta. Bunun yanında “akıllı bulut” teknolojimizle artık her yer ofisimiz. Video konferans yazılımımız ve bulut teknolojisiyle şirketlere büyük verimlilik ve fayda sağlıyoruz. ” 

Nano haplar ve internete bağlı lensler heyecanlandırıyor

 “Gelecekteki yeni teknolojiler ve insanların hayatlarını değiştirme şekilleri, açıkçası son zamanlarda beni en çok ilgilendiren konu. Physics of the Future adlı kitabın yazarı Michio Kaku ile de geçtiğimiz günlerde tanışma fırsatı buldum. Bu kitapta bahsedilen vücut fonksiyonlarını takip eden nano-haplar, internete bağlı göz lensleri gibi ürünlerin önümüzdeki yıllarda hayata geçeceğini düşünmek bana gerçekten büyük heyecan veriyor.” 

Tüm iş alanlarını kökten dönüştürecek 3 gelişme...

- Mobil internet: Etkisi çok büyük olacak. Tüm iş modellerini ve insanların  hayatlarını kökten değiştirecek. 

-  Bulut teknolojisi: Sektörün odaklandığı alanlardan biri. Bugün artık her yer ofis haline geldi, akıllı telefonlar yeni iş bilgisayarlarımız. Bu nedenle network platformlarının da önemi artıyor.

- Makineler arası iletişim: Makineler giderek daha fazla birbiri ile iletişime geçiyor. Bu, geleceği şekillendirecek trendlerden biri olacak. 

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu