İç pazarda umutlar 2020’ye ötelendi
Dünya Gazetesi - Aysel YÜCEL
Abone olAysel YÜCEL
Eylül ayında yüzde 21 artışla 2 milyar 607 milyon dolarlık rekor ihracata imza atan otomotiv sektöründe iç pazar satışlarında ise kan kaybı hızlandı.
Ağustos ayında yüzde 53 daralan otomobil ve hafif ticari araç pazarı, eylülde ise yüzde 68’lik düşüş yaşadı. Yıl sonunda toplam pazar 600 bini zorlayacak. 2019 için artık 200 bin adetler konuşuluyor. Gelecek yıl için herkes kadar karamsar olmadığını vurgulayan Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “2019’un ikinci yarısındaki toparlanma ile yıl sonunda 450-500 binlik pazar bekliyorum. 2020 ve sonrasında ise açık ufuk görüyorum” dedi.
“Pazarda düzeltme hareketi kaçınılmaz”
Otomotiv pazarındaki gelişmeleri değerlendiren Berk Çağdaş, kur artışı, yüksek faiz ve krediye ulaşmakta yaşanan zorlukların satışlarda büyük kayıp yarattığını söyledi. Yıl sonunda toplam pazarın 600 bin adetleri zorlayacağını belirten Çağdaş, sonraki yıllar içinse şu önemli değerlendirmeyi yaptı: “2019 için çok kötümser değilim, yani öyle 200 – 250 bin ancak olur diyenler var ben onlara çok katılmıyorum, benim hedefim en az 450 - 500 bin adetlik pazar. Dünyada ülke ortalamalarına bakıldığında her 1000 kişiye 250 - 300 arabanın düşmesi gerekiyor. Türkiye’de bu rakam hala 150 - 160’larda. Dolayısıyla satışlar düşse de kısa vadeli düzeltme hareketi yapacaktır. Türkiye’de yılda ortalama 800 bin araç satılmalı. Yatırım planları ve stratejiler buna göre yapılmalı. 2020 ve sonrasında ben açık bir ufuk görüyorum. Elektrikli araçlar ve hybrid teknolojilerin devreye girmesinin de etkisiyle her anlamda yükseliş trendi görüyorum.”
“Filo kiralamaya finansman desteği şart”
Türkiye’de büyümenin ana motorlarından bir tanesi otomotiv sektörü olduğunu dolayısıyla her dönemde desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çağdaş, “Bir otomotiv sektörü bugün 1 birimlik üretim yaptığı zaman 20 farklı sektördeki iş alanını harekete geçiriyor. Aynı şekilde 1 birim sattığı zaman 17-18 sektöre girdi teşkil ediyor” dedi. Türkiye’de özellikle filo kiralama işinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Çağdaş, bu sektöre finansman desteği sağlanması gerektiğini belirterek, “Bankalar sadece pasifleri değerlendiriyor aktifleri değerlendirmiyor, halbuki filo kiralama işi finans işi. Bu firmaların can suyuna ihtiyaçları var o da alacakları kredi. Adamın kredisi var çok iyi firmalar, çok güçlü firmalar bizim filo kiralama şirketlerimiz ama siz bu adama krediyi sağlamazsanız, adamın içeride kredisi varken bunu kullandırtmazsanız en sağlıklı şirket bile zora düşebilir. Bankalar ben hiçbir şey vermem demeyecek bu karşılıklı win win, bu filo kiralama şirketleri bugün bu anlamda destek verilmezse, araç portföylerini 2.elde satacaklar veya bankalar haczedecek. Bu araçların tamamı markaların 2.el değerlerine zarar verecek” dedi.
3 tarafı memnun etti, satışları hızlı artırdı
Pazardaki büyük daralmaya rağmen Renault’da işlerin iyi gittiğini ifade eden Berk Çağdaş, “Piyasanın iyi markalarından biriyiz. Hem bireysel hem filo kurumsal anlamda satışa devam ettiğimiz eylül ayında pazar payı büyüklüğümüz yüzde 20.2. Ocak- Eylül dönemi içinse 19. 2018’i yine pazar lideri olarak bitirmeyi hedefliyoruz. Ne olursa olsun müşteri memnuniyeti, bayi memnuniyeti ve çalışan memnuniyetini sürdürülebilir kılmak ana hedefimiz. Gururla söyleyebilirim ki bu pazar payları satış hacimleri olurken, pazarın lider markası olurken bu üç önemli noktada 2015-2016 yılına kıyasla çok ciddi ilerleme elde ettik. 2019 hedefimiz de bunları korumak” diye konuştu.
"Elektriklide öncüydük, şimdi lideriz"
Renault Grubu, yüzde 100 elektrikli modeli Renault K-ZE’yi geçtiğimiz hafta Paris otomobil fuarı öncesinde basına tanıttı. Çin bu modelin modelin pazara sunulacağı ilk ülke olacak. En yüksek mesafe olan 250 km NEDC menzile sahip, SUV tarzından esinlenen A segmentindeki K-ZE, ev tipi priz ve şehir altyapısı ile uyumlu çift şarj sistemi sayesinde kolayca şarj edilebiliyor. Carlos Ghosn,”Elektrikli otomobillerde öncüydük, bugün ise lideriz. Kaliteyi ulaşılabilir fi yata sunmaya devam ediyoruz” dedi. Grup, 2020’de ise en çok tercih edilen modeller olan Clio’nun hibrid versiyonlarını, Megane ve Captur’un şarj edilebilir hibrid versiyonlarını piyasaya sunacak. Oyak-Renault, hibrit araçlar için motoru Türkiye’de üreteceğini açıklamıştı. 100 milyon euroyu aşan yatırımla Türkiye'de alüminyum motor üretilmesine öncülük edecek olan fabrikanın temeli 19 Ekim'de Bursa'da atılacak. Bu motor Türkiye’de üretilecek Clio modellerinde de kullanacak.