HSBC'den büyümeye 2 milyarlık destek
Firmaların dış ticarette doğru ürün, doğru hizmet ve doğru finansman ile desteklenmesini amaçlayan program, finansal kaynağın yanı sıra HSBC’nin danışmanlık desteğini de müşterilerin hizmetine sunuyor
Abone olİSTANBUL - Dünyanın 74 ülkesinde hizmet veren HSBC, sadece 6 ülkede verdiği Uluslararası Büyüme Desteği’ni Türkiye’de ikiye katladı. Geçen yıl dünyayla iş yapmak ve dış ticarette büyümek isteyen şirketlere 1 milyar TL’lik kaynak ayıran HSBC şimdi bu rakamı 2 milyar TL’ye çıkarttı.
HSBC Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, 2013 yılında tahsis edilen 1 milyar TL’lik fonu 1.5 ay gibi çok kısa bir sürede miktarın da üzerine çıkarak kullandırdıklarını anlatarak 500 firmanın bu destekten yararlandığını söyledi. Sökmen’in verdiği bilgiye göre Uluslararası Büyüme Desteği’nden en çok yararlanan illerin başında İstanbul, İzmir ve Ankara geldi. 1 milyar TL’lik kaynağın aktarıldığı sektörler ise çok geniş bir yelpaze oluşturdu. Tekstil, kimya ve petrokimya, metaller ve madencilik, gıda ve içecek, makine, yapı malzemeleri, otomotiv, dayanıklı tüketim malları, gıda hariç hızlı tüketim malları, perakende, ilaç, enerji, inşaat ve taahhüt, taşımacılık ve lojistik, telekom ve bilişim ve turizm gibi çok sayıda sektör Uluslararası Büyüme Desteği’nden yararlandı.
Virma Sökmen, HSBC’nin 74 ülkede faaliyet gösterdiğini 21 ülkeyi yatırım için stratejik pazar seçtiğini ve sadece 6 ülkede Uluslararası Büyüme Desteği programı yürüttüğüne işaret etti. Türkiye HSBC için hem stratejik pazar hem de programın yürütüldüğü 6 ülkeden biri olurken diğer 5 ülke İngiltere, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve Meksika olarak sıralanıyor. Sökmen, zaman zaman 1 milyar TL’lik fonunun yüzde 20-30 üzerine çıktıklarını da belirtirken diğer ülkelerde miktarın ne olduğunun sorulması üzerine İngiltere ve Fransa’nın rakamlarını paylaştı. Verilen bilgiye göre program kapsamında İngiltere’de 2012’de 4 milyar pound olarak çıkan HSBC, daha sonra bu rakama 1 milyar pound ilave yaptı. Fransa’da ise 2013 fon tutarı 1 milyar euro olurken 2014’te 1.5 milyar euroya yükseltildi.
Her ülke ihracata yüklendi
HSBC Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, ülkeler için dış ticaretin öneminin arttığını ve Türkiye’nin de 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu anlattı. Sökmen, “Tüm dünya ihracat yapmaya çalışıyor” ifadesini kullanırken dış ticaret yoğun çalışan şirketler için terzi usulu bankacılığında öneminin arttığına değindi.
Sökmen şöyle devam etti: “Sermaye ihtiyacı çok önemli Bu ihtiyacın doğru şekillenmesi, alacakların doğru finanse edilmesi dış ticarette daha çok önem kazanıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Türkler pek çok iş ile ilgili. Bu bölgedeki altyapı projelerinde 29 firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türk girişimcilerinin daha fazla alt yapı projesinde yer alması kaçınılmaz. Kurumsal bankacılıkta stratejimizi firmalara katma değer sağlamak üzerine inşa ediyoruz.”
HSBC’nin global ağına bakıldığında dünyadaki şirketlerin stok ve kur maliyeti gibi kalemleri en doğru şekilde yönetmeye çalıştığını da aktaran Sökmen, Türkiye’de çalıştıkları firmalara da uçtan uca doğru ürün, doğru maliyet yönetimi ve doğru kaynağı kullandırmaya çalıştıklarını bildirdi.
“En ucuz finansman, en doğru finansman değildir” diyen Sökmen, “Şirketler maliyet yönetimi yaparken konuları ayırıyorlar. Maliyeti daha doğru ve bütüncül bir bakış açısı ile yönetmek lazım” dedi.
Türkiye’de metalin yıldızı parlayacak
Dün yapılan toplantıda bankanın geçtiğimiz günlerde yayımladığı Küresel Bağlantılar Raporu’na da atıfta bulunan HSBC Ticari Bankacılık Grup Başkanı Burak Zeylan, dünya dış ticaretinin yüzde 14’ünün HSBC üzerinden geçtiğini ve grubun faaliyet gösterdiği 74 ülkenin dünya dış ticaretinin yüzde 90’ı demek olduğu bilgisini verdi. Zeylan, en çok ticaret yapılan ülkelerin Almanya ve Çin, dış ticarette en ümit veren bölgenin ise Asya olduğunu anlatarak “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ihracattakiparlayan yıldızı metal sektörü olacak. Metal ihracatındaki büyüme hızı toplam ihracatı geçerken, büyüme 2030’a kadar yılda yüzde 10’u aşacak. 2030 yılına kadar Çin’e yapılacak metal ihracatının 8 kat, Suudi Arabistan’a yapılacak metal ihracatının ise 6 kat artması bekleniyor” dedi.
Rapora göre 2013 yılında Türkiye’den en çok ihracat yapılan ülkeler arasında sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alırken; bu sıralamanın 2030 yılına kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Çin, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olarak değişeceği öngörülüyor.
Hong Kong’da ofis kurdurdu
HSBC Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen konuşmasında Uluslararası Büyüme Desteği’nin salt bir kaynak tahsisinden çok daha öte bir danışmanlık ve global bir ağa sahip olmanın avantajlarını müşteriye kullandırma üzerine oturtulmuş bir program olduğunu da anlatırken 4 örnekle de bu konuyu açmış oldu. Hong Kong’da ofis kurmak isteyen bir müşterileri için danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Sökmen, 1 yıl sürebilecek ofis açma sürecini bir kaç haftaya sığdırdıklarını anlattı. Sökmen, daha önce farklı iki ülkeden bir makine alan İngiliz bir KOBİ’nin aynı makineyi Türk üreticiden çok kısa bir zaman içinde almasını sağladıklarını, İskoçya’da Glasgow’da bir ihaleye giren ve teminat mektubunu çok kısa bir süre içerisinde iletmesi gereken bir müşteri için oradaki şubenin devreye girdiğini anlattı. Sökmen, Fas’ta yapılan bir ihaleye giren müşterileri için Fas’ın yerel para cinsi dirhem ile teminat verdiklerini ve müşterilerinin ihaleyi kazandığını da anlatarak “İhalede dolar cinsi teminat mektupları kabul edilmedi. Bizim yerel para cinsinden teminat mektubu verebilmemiz müşterimizin ihaleyi kazanabilmesini sağladı” bilgisini verdi.