GrainTürk, yeni yatırım alanı olarak sürdürülebilir enerjiyi odağına aldı

Tarımsal emtia ticaretindeki başarılı girişimlerinin ardından odaklarına yenilenebilir enerji yatırımlarını aldıklarını açıklayan GrainTürk Yönetim Kurulu Başkanı Murat İçcan, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulumu ve işletmesi kapsamında aynı anda 6 projenin çalışmasına eş zamanlı başladıklarını söyledi. İçcan, “Projeler tamamlandığında 326 Mwe kurulu güce ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

Abone ol

Burcu KÖSEM

Ulusal ve uluslararası are­nada tarımsal emtia tica­reti alanında faaliyet gös­termek için İstanbul’da kurulan GrainTürk, enerji sektörüne yap­tığı yatırımlarla büyüme yolculu­ğunu istikrarlı bir şekilde devam ettiriyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan tarıma yatırım yaparak, faa­liyetlerinin başladığını anımsa­tan GrainTürk Yönetim Kuru­lu Başkanı Murat İçcan, bugün itibarıyla da enerji sektörüne proje gerçekleştirip, adlarından söz et­tireceklerine vurgu yaptı. İçcan, “Kazandığımızı yine ülkemiz için harcayıp, ekonomik değer, istih­dam ve katma değer meydana ge­tirmeye devam ediyoruz” dedi.

“Türkiye kazanacaksa doğru konumlanan projelerle kazanacak”

Tarım sektörünün yanı sıra gay­rimenkul ve savunma sanayii sek­törlerinde de yatırımları bulunan GrainTürk, son dönemde özellik­le enerji sektörüne ağırlık vermiş durumda. Türkiye’nin geleceği­ni garanti altına almak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir Türki­ye bırakmak için doğru konumlan­dırılmış yenilenebilir enerji pro­jelerine ihtiyaç duyulduğu değer­lendirmesini yapan Murat İçcan, şöyle devam etti: “Türkiye kaza­nacaksa doğru konumlandırılmış projeleriyle kazanacak. Daha ya­şanabilir ve sürdürülebilir bir dün­ya için bu tip yatırımlar önem arz ediyor. Ülkemiz için de bu alan­daki yatırımların artması gere­kiyor. Çünkü yapılan her doğru iş ülkemizin hazinesine yüksek kat­ma değer sunmaya devam edecek. Aynı zamanda da verimliliği artı­rıp, Türkiye’nin iklim değişikliği hedeflerine katkı koyacak. Grain­Türk olarak sektördeki diğer oyun­culara ya da sektöre girmek isteyen yeni oyunculara da örnek teşkil edecek işlere imza atmak istiyo­ruz.”

Tarımdaki gibi enerjide de büyük oyuncu olmak istiyor

Firmalarında bugün itibarıyla lokomotif sektörün tarım olduğu­nu anlatan Murat İçcan, halihazır­da tarım ürünleri üretimi ve tica­reti ile birlikte lisanslı depoculuk faaliyetlerinin devam ettiğini an­lattı. İçcan, deprem öncesinde 57 bin 500 ton olan lisanslı depolama kapasitelerini deprem sonrası in­şa ettikleri yeni fabrikalar ile 220 bin tona yükselttiklerini kaydet­ti. İçcan “48 adet çelik silo ve ya­tay depomuz var. Depolama kapa­sitemiz ise 300 bin tona ulaşmış durumda. Bu kurulu kapasite Ha­tay ve bölge şehirleri için son dere­ce önemli. GrainTürk, artık ener­jiden savunma sanayiine, gayri­menkulden yaş meyveye uzanan birbirinden farklı iş kollarında ya­tırım yapan, üstelik borsaya açık bir firma. Yeni büyüme alanı ola­rak ise enerjiyi belirledik. Özellik­le güneş ve rüzgar enerjisi alanın­da büyük oyuncu olma hedefimiz var” diye konuştu.

Enerji üretiminin yanı sıra dağıtımda da büyüyecek

Türkiye’nin hızla büyüyen eko­nomisinin beraberinde enerjiye olan talebi de artırdığına dikkat çeken GrainTürk Yönetim Kuru­lu Başkanı Murat İçcan, “Küre­sel enerji manzarası da jeopolitik değişikliklerle birlikte hızla ev­riliyor. Küresel eğilimlere para­lel olarak Türkiye’de çevresel ko­rumaya odaklanmış olduğundan sürdürülebilirlik ilkeleri doğrul­tusunda faaliyet gösteren ener­ji projeleri her geçen gün daha da önemli hale geliyor” değerlendir­mesini yaptı.

İçcan sözlerini şöyle sürdür­dü: “Gücünü tarım sektöründeki başarılı geçmişinden alan Grain­Türk, Türkiye’nin stratejik konu­mu ve de yenilenebilir hedefleri­nin enerji sektörünü önemli bir yatırım fırsatı haline getirdiğini keşfederek, enerji sektörünü yeni büyüme ve kalkınma alanı olarak seçti. En doğru yatırım alanı olarak sürdürülebilir enerjiyi hedefimi­ze aldık. Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulumu ve işletmesi alanında aynı anda 6 projeye bir­den eş zamanlı başladık. Projeler tamamlandığında 326 Mwe kuru­lu güce ulaşmayı planlıyoruz. Rüz­gar ve güneş enerjisi yatırımları için Hatay’ın dışına çıkarak enerji yatırımlarımızı başlattık. Sadece enerji üretimi değil dağıtımı ala­nında da büyümeyi hedefliyoruz.” Hedeflere yakın zamanda ve sağ­lam adımlarla ulaşmak adına Gra­inTürk ve RAL Yatırım ortaklı­ğı ile kurulan RAL Enerji’nin 275 milyon TL ödenmiş sermayesi ile piyasaya güven verdiğini ifade eden Murat İçcan, bir yandan sür­dürülebilir kaynaklardan elekt­rik enerjisi üretirken diğer yandan RAL markası üzerinden satış da gerçekleştirdiklerini, devam eden projeler tamamlandığında elektrik enerjisi üretimi ve dağıtımı ile ilgi­li toplam yatırım büyüklüklerinin 250 milyon dolara ulaşacağını ön­gördüklerini söyledi.

Türkiye’nin hedeflediği üretim ve ihracat rakamlarına ulaşılabil­mesi için öncelikle enerji sorunu­nun tamamen çözülmesi gerek­tiğine atıfta bulunan GrainTürk Yönetim Kurulu Başkanı Murat İçcan, “Gabar bölgesinde bulunan petrol ve Karadeniz’de çıkarılma­ya başlanan doğal gaza rağmen böl­gesel gelişmişliğin sağlanması için güneş ve rüzgar enerjisinin des­tekleyici değil ana enerji girdi ka­lemi haline getirilmesi şart” dedi.

“Rüzgar ve güneşin her zerresini kullanacağız”

Adana’dan başlayarak Mardin’e uzanan hat üzerindeki güneşin ve Tekirdağ’dan başlayarak Balıke­sir’e kadar uzanan bölgede ise rüz­garın zerresinin ziyan edilmemesi için çalışacaklarının altını çizen Murat İçcan, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Ener­ji sektöründeki büyüme hedefini gerçekleştirebilmek içinse ilk kez öz sermaye dışında ortaklık, kre­di kullanımı, yatırım teşvik belge­si almak gibi yatırım yollarına da başvurduk. Enerjide hızla büyü­yen GrainTürk, sadece Viranşehir güneş enerjisi santralinde 50 mil­yon dolarlık güneş enerjisi paneli, 4 milyon dolarlık transformatör, 20 milyon dolarlık ise invertor ve takip sistemleri anlaşması yapmış durumda. Proje tam 4,8 milyar TL yatırım teşvik belgesine de sahip. Enerji yatırımları ile ilgili 2024 yı­lı sonlarına doğru çok güçlü bir ile­tişim faaliyeti yürüteceğiz ve birbiri ardına devreye ala­cağımız tesisleri de kamu­oyu ile eş zamanlı payla­şacağız.”

“Deprem enkazından kendi tırnaklarımız ile çıktık”

Hatay’ı yerle bir eden 6 Şubat dep­reminin ertesi günü yıkılmış fab­rikalarının bahçelerini aş evine çevirdiklerini söyleyen Murat İç­can, “Tam bir ay boyunca doğup büyüdüğümüz topraklarda yaşa­nan dramın insani boyutu ile ilgi­lenmeye çalıştık. Kendi imkanları­mız ile yaptırmış olduğumuz Hacı Meryem İçcan Mezarlık Komplek­si’nde depremde vefat edenlerin defin işlemleri ile birebir ilgilendik. Bir ay sonra, tesisimizin binlerce metrekareye yayılan enkazını yine tamamen öz sermaye kullanarak ayağa kaldırmaya başladık” diye konuştu. İçcan sözlerini şöyle sür­dürdü: “Evini ve sevdiklerini kaybe­den insanları gördükçe fabrikamızı kurtarmak için teklif edilen devlet desteğini almayı içimize sindire­medik. Yeniden yaptığım tesisler­de parası devlet tarafından öden­miş tek bir vida bile yok. Bu benim tercihim. Çalışanlarımız, akraba­larımız ve hemşehrilerimiz için bölgede hala hizmet veren bir kon­teyner kent kurduk. Kendimiz için hiçbir şey istemedik. Elimizde kala­nı da verdik. Bu, doğup büyüdüğü­müz topraklarla helalleşmemizdi. Belki bedenimiz değil ama emek­lerimiz enkaz altında kaldı ve biz bu enkazdan kendi tırnaklarımız­la kazıyarak çıktık. Aradan geçen zamana karşı yardım faaliyetlerini durdurmadık. Deprem sonrası Ha­tay’ın yeniden inşası sürecinde de eski hataların yapılmaması için ça­lışıyoruz. İstanbul, Ankara ve Hatay arasında mekik dokuyoruz. Gördü­ğümüz bir yanlış olduğunda sessiz kalmıyor, doğrusu için elimizdeki bütün imkanları kullanıyoruz.”

“Doğup büyüdüğümüz Hatay’ı hiç unutmadık”

Doğup büyüdükleri Hatay’ı unutmadıklarını ve taşın altına her zaman ellerini koyduklarını söyleyen Murat İçcan, asrın felaketi yaşandığında haberi alır almaz İstanbul’dan yola çıktığını ve birçok iş insanının aksine Hatay’a gittiğinde yıkılan fabrikası ile değil, evlerini, işlerini, canlarını kaybeden hemşerileri ile ilgilendiğini belirtti. Akrabalarının, arkadaşlarının, hemşehrilerinin her zaman işten daha önemli olduğunu vurgulayan İçcan, “Yardıma ihtiyacınız var mı” sorusuna “Ben Hatay halkını depomdaki buğday ile ekmeksiz, aşsız bırakmam yeter ki siz vatanımızın sınır kapılarından olan Hatay’ı koruyun, bayrağımızı dalgalandırın” dediğini belirtti.

“Akıl ve bilgiye dayalı yönetim anlayışımız bizi güçlü kılıyor”

Bir aile şirketi olarak kurulduklarını ifade eden GrainTürk Yönetim Kurulu Başkanı Murat İçcan, büyüyen hedefler ile birlikte yatırım sermayesi alarak halka arz yoluna gittiklerini, 2023 yılında şirketin yüzde 20’sini halka açtıkları bilgisini verdi. İçcan, “Buradan gelen gücü yatırımda kullandık. Gücümüzü topraktan ve tarımdan alıyoruz ama şirketimizi akıl ve bilgiyle yönetiyoruz. Yönetimde profesyonelliğin sağlanmasını, ölçülebilir ve hesap verebilir bir sistemin kurulmasını borsaya açılmadan çok zaman önce gerçekleştirdik. Güçlü sermaye yapımız, iyi yetişmiş çalışanlarımız ve şeffaf yönetim anlayışımız sebebiyle halka arz sürecini çok rahat yaşadık. Şirket yönetiminde her zaman işinin ehli bağımsız yönetim kurulu üyelerinin bulunmasına özen gösteriyoruz” diye konuştu.

Kritik veriler bekleniyor: Ekonomide gündem yoğun Prof. Dr. Ahmet Ercan açıkladı: Son depremler büyük depremin habercisi mi? İstanbul'da Asya kaplan sivrisineği tehlikesi 'Yaz tatili süresi 20 gün kılacak' iddiasına yalanlama Filenin Sultanları yarı final maçı saat kaçta?