Genç girişimci 'akıllandırdığı' baretler için yatırımcı arıyor

Trakya Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü'nden bu yıl mezun olan genç girişimci Enes Ekim, iş güvenliğinde çıtayı yükseltecek bir ürüne imza attı.

Abone ol

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Genç girişimci Enes Ekim, iş güvenliğinde önemli bir yer tutan baretleri son teknolojiye uyarladı. İşte güvenliği artırmayı hedefleyen Ekim, üretim için şirketlerle görüşüyor.

İş güvenliği Türkiye'nin kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen konular arasında. İş kazalarında Avrupa birincisi olan Türkiye'de her gün ortalama 4 işçi hayatını kaybediyor.

Türkiye'de 2002-2014 yıllarında, 15 bin 7 işçi, iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor Bu yılın ilk 6 ayında 794 işçinin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin açıklamasında da yılın 8 ayında bin 138 işçinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca araştırmalar iş kazalarının ağırlıklı olarak baret kullanılmamasından meydana geldiğini gösteriyor.

İş kazalarınıönlemek için harekete geçen Bursalı genç mucit Enes Ekim de baret kullanımını yaygınlaştırmak için kolları sıvadı. Bareti teknoloji çağına uyarlayarak, 'akıl'landıran 22 yaşındaki Ekim, patentini de aldığı ürünü imal edecek yatırımcı arıyor. Baretin pazar payının 2015 yılı verilerine göre 33 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Ekim, bu ürünü yakın zamanda piyasaya sunmayı istediğini belirtiyor.

Türk yapımı giyilebilir teknoloji ürünü

Üniversite öğrenimini Türkiye'nin ilk bilgisayar bilimcilerinden biri olarak bu yıl tamamladığını anlatan Ekim, akıllı baret fikrinin iki yıl önce ortaya çıktığını söylüyor. Ekim, "2013'te staj yaptığım bir cam firmasında, iş güvenliği eğitimi verdikten sonra kişisel koruyucu kıyafetler dağıtıldı. Kıyafetleri kimsenin kullanmadığını gördüm. Ve baretlere yönelik bir kontrol sistemi de yoktu. Sorunun çözümü için çalışmaya başladım ve dünya genelinde pek de benzeri olmayan bir sistem geliştirdim" diyor. Üzerinde elektronik aksam bulunan bir baretin piyasada olmadığını savunan Ekim, "Akıllı baret Türk yapımı giyilebilir teknoloji ürünü" açıklamasını yapıyor.

Ulusal ve uluslararası firmalarla görüşüyor

Ürünün Türk Patent Enstitüsü tarafından eylül ayında tescillendiğini belirten Ekim, "Akıllı baret şu an üretime tamamen hazır. Biz de üretim için Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmalarla görüşüyoruz" diyor. Daha işlevsel ve profesyonel ürünler de ortaya çıkaracağını bildiren Ekim, farklı ürünler üzerinde de Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü söylüyor. Önümüzdeki süreçlere ilişkin projelerine değinen Ekim, "Önümüzdeki üç yıl boyunca giyilebilir teknoloji ürünleri üzerine çalışmalarımız devam edecek. Geliştirdiğimiz uygulamalar ve donanımlar var. Ancak şu anda akıllı barete odaklandık. Gelecek yıllarda güçlü ortaklarla Türkiye'de baret kullanma zorunluluğu bulunan şirketlere satış yapmayı ve üç yıl içinde de ihracata başlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Her işçiye özel baret üretilecek

"Bu ürün ile baretin gerekli alanlarda ve gerekli zamanlarda kullanılıp kullanılmadığı raporlanabilecek. Ve bu raporlar iş güvenliği uzmanları ya da şirket yetkilileri tarafından anlık olarak masaüstü, web ve mobil ortamlarda görüntülenebiliyor" açıklamasını yapan Ekim, "Bu sayede akıllı baret ile donatılan fabrika ve madencilik gibi alanlarda oto kontrol mekanizması oluşuyor. İş güvenliği de artırılıyor. Akıllı baretler her bir işçi için ayrı ayrı üretilip, kontrol sistemi işletmelere özel olarak geliştiriliyor. Ayrıca ortamdaki konum, gaz ve sıcaklık gibi hayati öneme sahip verilerde akıllı baret tarafından anlık olarak raporlanıyor" diyor.

Güvenli çalışan işçide verimlilik artacak

Ekim, daha çok fabrika, maden, tersane ve inşaat sektörü gibi baret kullanım zorunluluğu olduğu alanlarda kullanılacak ürünün iş verimliliğini de artıracağını vurguluyor. Ekim, özetle şu ifadeleri kullanıyor. "Öncelikle işçilerin baret kullanıp kullanmadıkları tespit ediliyor. Mesai saatleri içerisinde geçen zamanın verimli kullanılıp kullanılmadığı da saptanıyor. Kayıp zamanlar tespit edilerek işletmelerin bu zamanı kullanması amaçlanıyor. Ayrıca işçilerin görev yerlerinde olup olmadıkları tespit ediliyor. Geliştirdiğimiz mobil, web ve masaüstü programlarla baret kullanım bilgileri anlık raporlanarak iş güvenliği uzmanlarına ve üst yönetime iletiliyor. Böylece iş kazalarına anlık müdahale yapılabiliyor. İş güvenliği ve işçi sağlığı korunurken işletmelerin kazalardan oluşacak mağduriyetlerinin de en aza indirilmesi amaçlanıyor. İşletmeler de bu ürün ile işçilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor."

3 yıl içinde ihracata başlayacak

İhracat çalışmalarına da başlayacağını vurgulayan Ekim, "Önümüzdeki 3 yıl boyunca giyilebilir teknoloji ürünleri üzerine çalışmalarımız devam edecek. Yalnız şu an akıllı barete odaklandık. 3 yıl içinde de ihracata başlamayı planlıyoruz" açıklamasını yapıyor.

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı