Fransız şirketler yatırım için seçim sonrasını bekliyor

Business France Türkiye Ülke Müdürü Lecamp ve Fransa Dış Ticaret Danışmanları Başkanı Guilmineau, Türkiye ve Fransa arasındaki ekonomik ilişkileri DÜNYA’ya değerlendirdi. TL’deki değer kaybı tedirginlik yaratsa da seçim sonrası çok sayıda satın alma planının kapıda beklediği belirtildi.

Abone ol

TAMER IŞITIR

Fransa Dış Ticaret Danışmanları Başkanı Xavier Guilmineau, mevcut görevinde bulunduğu 1,5 yıldır hiçbir Fransız sermayedarın Türkiye’den çekilmediğine dikkat çekerek, “Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın ise 16’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye Fransızlar için özel bir konumda. Küreselleşmek arzusunda olan Fransız şirketler mutlaka Türkiye’de olmak istiyor” dedi.

"Türkiye 10 sene önce de cazipti, şimdi de cazip"

Bu sene Türkiye’de özellikle şirket satın almak üzere çok sayıda Fransız yatırımcının hazırlık yaptığını ifade eden Guilmineau, “TL’nin yaşadığı değer kaybı ve döviz kuru tedirginlik yaratsa da seçim sonrası çok sayıda yatırım kapıda bekliyor” dedi. “Türkiye 10 sene önce de cazipti şimdi de cazip” diyerek ikili ilişkilerin ekonomik hayatta da gelişmesi gerektiğini vurgulayan Guilmineau, iki ülke arasında geçtiğimiz yıl 14 milyar euro düzeyinde olan toplam ticaret hacminin 2020’de 20 milyar euroya ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Macron bölgesel bir perspektifle ‘Türkiye bizim doğal ortağımız’ diyor"

“Türkiye AB’den kaçamaz, AB de Türkiye’yi göz ardı edemez” sözleriyle Türkiye’nin AB üyelik sürecine ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bakış açısına değinen Fransız Ticaret müşaviri Pascal Lecamp ise “Macron için de Türkiye’nin konumu çok önemli. ‘Türkiye bizim doğal ortağımız’ diyor. İki ülke arasındaki görüşmelerin artışı da bunun bir göstergesi. Örneğin Türkiye-Fransa arasında hayvan ticareti yapamazdık. Bu durum yapılan düzenlemelerle ortadan kalkıyor. İletişim ve diyalog artışı bu tür pozitif gelişmelere vesile oluyor. Engeller kaldırılıyor. İki ülke arasında potansiyel olarak 500 milyon euroluk hayvan ticaret hacmi var. 2020 yılı için belirlediğimiz 20 milyar euroluk hedefe bu yollarla ulaşabiliriz. Macron kendi ülkesinden ziyade AB açısından ve bölgesel bir perspektiften olaylara bakıyor ve hareket ediyor. AB ülkeleri arasında vergiler vs. konularda bir standart olması için çalışıyor” dedi.

Fransa’da kurumlar vergisi yüzde 25’e düştü, yatırım fırsatı doğdu
“Türkiye hem Avrupa’ya yakın hem de eğitilmiş bir ülke” diyen Fransız yetkililer, bu avantajı hem Türklerin hem de Fransızların daha fazla değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek Türk şirketlerin Fransa’daki yatırımlarına parantez açtı:

- Fransa’da çalışma yasaları esnekleşti. Kurum vergileri yüzde 33’ten yüzde 25’ indi. Bu durum yatırımcılar için cazibe yaratıyor.
- Son dönemde Fransa’ya yatırım yapan Türk şirketler özellikle gıda ve tarım sektörüne yöneliyor. 3 yıl önce Yıldız Holding’in United Biscuits’i satın alması epey ses getirmişti. Şimdi bu sektörler ek olarak kozmetik de rağbet görmeye başladı.
- Fransa’ya yatırım yapan firmalar arasına en son Airties katıldı. Geçen ay Paris’te ofis açan Türk şirketi Avrupa pazarına açılırken Fransa’yı merkez olarak değerlendirmek istiyor.
- Fransa’daki en büyük Türk yatırımcılar lojistik sektöründe. Arkas, Ekol ve LAM bu alanda öne çıkan şirketler.
- Dünya’nın 3’üncü büyük lojistik firması olan Fransız CMACGM’in 4’te 1 hissesi Yıldırım Holding’e ait. Fransa’da daha çok ‘Yıldırım’lar görmek istiyoruz.
- Türk şirketlerinden Beko da Fransa’da ünlü bir marka. Onların da yatırımlarını artıracağını düşünüyoruz.
- Türk firmaların altyapı, inşaat ve enerji konusundaki yetkinlikleri Türk şirketlere duyulan güveni artırıyor.
- Doğrudan yatırımların yanında Türkiye, Fransa’yla birlikte üçüncü pazarlara da girebilir. Örneğin Afrika bu ortaklık yoluyla değerlendirilebilecek önemli pazarlardan bir tanesi. Biz Fransa olarak kapıları açıyoruz, Türkler inşa ediyor.

‘Fransız Ekonomisinin Uluslararası Gelişimi’ raporundan...

▶ Fransa'nın ticari hareketleri baz alınarak hazırlanan “Fransız Ekonomisinin Uluslararası Gelişimi” adlı rapora göre Fransa’da 100 civarında Türk firması bulunurken Türkiye’de faaliyet sürdüren Fransız firma sayısı 500’ü buluyor. 2017’de Fransa’ya 7 Türk şirketi daha yatırım gerçekleştirdi.

▶ Türklerin Fransa’da yarattığı 1.500 kişilik istihdama karşılık Fransız şirketlerin Türkiye’deki istihdama katkısı 100 bin dolayında.

▶ Türkiye, 6.7 milyar euroluk ihracatla Fransa’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 12’nci sırada. Türkiye’nin Fransa’ya gerçekleştirdiği ihracat ise 7.5 milyar euro. 2020 yılında iki ülkenin toplam ticaret hacminin 20 milyar euroya yükselmesi hedefleniyor.

▶ Fransa Merkez Bankası’na göre Türkiye, Fransa’ya yatırım yapan ülkeler arasında 45’inci sırada yer alırken Türklerin bu ülkeye doğrudan dış yatırımı 250 milyon euro bandında seyrediyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı