Fiba Grubu Sportive'e yüzde 50 ortak oldu

Fiba Grubu şirketlerinden Fiba Perakende, İş Bankası Grubu'nun girişim sermayesi yatırımları kolu İş Girişim Sermayesi'nin iştiraklerinden Sportive'e yüzde 50 ortak oldu.

Haber Merkezi | Abone ol

Fiba Perakende ve iş bankası ortak açıklamasına göre İş Girişim Sermayesi iştiraklerinden, Sportive'in yüzde 50'sinin Fiba Perakende'ye devir süreci tamamlandı.

Online satış ve mağazalarıyla erişilebilirliğini artırmaya devam eden Sportive, kitlesel spor organizasyonları, spor federasyonları ve elit sporcularla işbirlikleri aracılığıyla sporun ve sporcunun gelişimine katkı sunuyor.

Ortaklıkla birlikte halihazırda 31 olan mağaza sayısının iki katına çıkarılması ve faaliyet gösterilen illerin sayısının artırılması hedeflenirken, portföye dahil edilecek yeni markalar ve genişletilen Sportive markalı ürün yelpazesi aracılığıyla büyümenin sürdürülmesi hedefleniyor.

Yeni mağaza açılışları ve mevcut mağazaların büyütülmesiyle birlikte satış, pazarlama ve operasyonel alanlarda özellikle gençler için yeni istihdam yaratılması planlanıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, İş Bankası'nın, kuruluş misyonu gereği bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra yatırım yaptığı iştirakler aracılığıyla milli ekonominin gelişimine katkı sunduğunu belirtti.

Aran, bu yaklaşımla ilk yıllardan itibaren cam endüstrisinden sigortaya, tekstilden liman işletmeciliğine farklı sektörlerde faaliyet gösteren 300'ü aşkın şirkete iştirak ettikleri bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:

"İştiraklerimizden İş Girişim Sermayesi de 'akıllı sermaye' yaklaşımıyla özellikle yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerde, orta büyüklükteki şirketlere ortak olarak, finansman ve katma değer sağlamayı hedefliyor. Sunulan büyüme finansmanıyla kurumsallık, strateji belirleme, iyi yönetim, etkinlik, verimlilik gibi ana eksenlerde iyileştirme hedefleniyor.

Bu şekilde hem ortak olunan şirketlerin rekabet gücünü artırmaya hem de piyasa değerlerini yükseltmeye katkı sağlanıyor. Türkiye'nin ilk girişim sermayesi şirketlerinden biri olan ve bugüne kadar 17 şirkete yaklaşık 160 milyon dolar seviyesinde yatırım gerçekleştiren İş Girişim Sermayesi'nin halihazırda Sportive'in yanı sıra bilişim, turizm, sağlık gibi alanlarda yüksek potansiyele sahip şirketlerde yatırımları bulunuyor."

2012'de yatırım yapılan Sportive'in aradan geçen 12 yılda ciddi bir büyüme ivmesi yakaladığına işaret eden Aran, hem bankanın doğrudan yatırımlarında hem de iştirakleri aracılığıyla yapılan yatırımlarda kriterlerinin her zaman ekonomiye katkı sunmak ve değer yaratmak olduğunu kaydetti.

Aran, ana işleri dışındaki tüm alanlarda, potansiyeli olan şirketleri belirli bir olgunluğa getirmeyi, sonrasında işin ehli olan gruplarla, yatırımcılarla ortaklıklar kurmayı önemsediklerini belirterek, "Aktif spor alanında çok önemli bir yer edinen Sportive'in de, Fiba Perakende'nin bu alandaki tecrübe ve altyapısından yararlanarak büyüme yolculuğunu çok daha hızlanarak sürdüreceğini temenni ediyorum. Her yaştan insana spor alışkanlığı kazandırmak misyonuyla hareket eden Sportive'deki bu işbirliğimizin ülkemiz perakende sektörüne ve spor dünyasına katkı sağlayacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu ortaklık Türkiye spor perakendesi için de önemli bir adım olacak"

Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin de grup olarak güçlü işbirlikleri kurmaya önem verdiklerini, büyüme stratejilerini, paydaşlarını ve ülke ekonomisini de kapsayan bir bakış açısıyla şekillendirdiklerinin altını çizerek, Fiba Grubu olarak, faaliyette oldukları sektörlerde derinleşme stratejisiyle yatırımlarına yenilerini eklediklerini, perakende sektöründe de yenilikçi ve stratejik adımlar atmaya büyük önem verdiklerini vurguladı.

Özyeğin, şunları belirtti:

"Bünyemizdeki markalarla yaklaşık 150 milyon dolar olan hacmimizi, önümüzdeki 7 yıllık süreçte, yeni yatırımlar ve markalarla 500 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Son 4 yılda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üst üste çift haneli büyüme rakamları yakalayan spor perakendesi de bir süredir odağımızda olan, fırsatları değerlendirdiğimiz bir alandı.

2023'te toplam tekstil pazar hacmi neredeyse 412 milyar liraya ulaşmışken, spor giyim sektörü 70,6 milyar lirayla pazarın yüzde 17'sine ulaştı. Bu alana yatırımımızı İş Bankası Grubu ile güçlü bir ortaklık yaparak gerçekleştirme hedefiyle, online satış kanalları ve 31 mağazasıyla aktif sporun lider markalarından Sportive'i ülkemizin iki güçlü grubunun deneyimiyle yönetecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Marks & Spencer ve GAP'in yanı sıra portföyüne yakın zamanda Forever 21'ı da ekleyen Fiba Perakende'nin moda perakendesindeki deneyimi ve müşteri odaklı yaklaşımı, İş Girişim Sermayesi’nin yatırım vizyonu ile birleşince, Sportive’in Türkiye’de aktif spor perakendesi alanında lider konuma geleceğine gönülden inanıyoruz. Bu ortaklık, sadece Fiba Perakende ve İş Girişim Sermayesi için değil, aynı zamanda Türkiye spor perakendesi için de önemli bir adım olacaktır."

Fiba Perakende'nin portföyüne, bünyesinde birçok farklı spor markasını barındıran Sportive gibi bir markanın katılmasını çok değerli bulduklarını bildiren Özyeğin, şu ifadeleri kullandı:

"Sportive ile perakende grubumuz moda perakendesi dışında spor perakendesini de kapsayarak daha güçlü ve dinamik bir yapıda faaliyet gösterecek. Müşterisine en iyi alışveriş deneyimini sunma misyonuyla çalışan perakende grubumuzun Sportive'in sürdürülebilir büyüme hedeflerine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu işbirliğiyle amacımız, hem müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunarak daha fazla kişiye istihdam sağlamak."

Çevreye duyarlı markalar belli oldu Yerli kozmetik girişiminden 35 ülkeye 25 ürün ihracatı Melek yatırımcılar 71 girişime 39,4 milyon TL sermaye aktardı Su ürünleri avcılığında 2028 hedefi: 750 bin ton balık İnşaattaki yavaşlama ‘derinleşecek’ korkusu