Eti Maden’in ihracatı 2023’te 2.5 milyar dolara çıkacak

Bu yıl 17 milyon liralık Ar- Ge yatırımı yapmayı planlayan Eti Maden, bora dayalı deterjan ihracatıyla ön plana çıkmak istiyor. 2023 yılında 2. 5 milyar dolarlık ihracat gelirine ulaşmayı hedefleyen şirket, 2 bin 500 kişiye de ek istihdam sağlayacak

Abone ol

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Son 5 yılda kârını 4 kat artıran Eti Maden, 2015 yılını Ar-Ge’ye ayıracak. Ar-Ge çalışmaları ile birçok ürünün ithal edilmesinin önüne geçmeyi hedefleyen Eti Maden, bu yıl 17 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımı yapmayı planlıyor.

Eti Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, dünya pazarındaki payı arttırmak ve yeni pazarlar oluşturmanın yolunun yeni ve modern teknoloji kullanımından geçtiğini belirterek, bunun için de Ar-Ge’ye yatırımın şart olduğunu kaydetti. Eti Maden’in pazardaki liderliğini, kalıcılığını ve sürekli büyüme hedefini sürdürebilmenin temelinde Ar-Ge çalışmaları olduğunun altını çizen Yılmaz, milli sanayinin gelişmesinden güç alan Eti Maden’in yıllardır yurtdışından tedarik edilen ekipmanların da yurtiçinde yaptırılabilmesi için çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı.

Kurumun bünyesinde yürütülen 150 projenin 50’sini Ar-Ge projelerinin oluşturduğuna dikkat çeken Orhan Yılmaz, “Laboratuvar ölçekli Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiriyoruz ve endüstriyel ölçekte üretime geçilerek pazara yeni ürünler arz ediyoruz. Bu ürünlere örnek verecek olursak Bor oksit, kalsine kolemanit, kalsine tinkal, borlu soda, Eti Matik Bor Temizlik Ürünü, Camsı bor oksit, çinko borat gibi bir çok yeni ürünü sıralayabiliriz” dedi. Eti Maden 2014 yılında Ar-Ge projeleri için 12 milyon TL’lik bütçe ayırırken, 11 milyon TL’lik harcama yaptı. Kurum, bu yıl projeler için 17 milyonluk Ar- Ge yatırım yapmayı hedefl iyor. 

2023’te bor üretim kapasitesi 5,5 milyon tona çıkarılacak 

Kurumun, bora dayalı deterjan ürettiğini, yeni pazarlara giriş ile önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarında ciddi büyüme hedeflediklerinin altını çizen Yılmaz, “ Üretim faaliyetlerinde katma değeri yüksek bor üretimine büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede bor ihracatında, konsantre ürünlerin payı azalırken, bor kimyasalları ve eşdeğeri ürünlerin payı artıyor” diye konuştu. Yılmaz, 2023 yılı bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün üretim kapasitesi hedefinin 5,5 milyon ton, satış geliri hedefi ise 2,5 milyar dolar olduğunu belirterek, 2023 yılına kadar yapılması planlanan tesislerle birlikte yaklaşık 2 bin 500 kişiye ek istihdam sağlanması hedeflendiğini aktardı.

Eti Maden Yatırımları

• Borlu Soda Üretim Tesisi: 2015 yılında tamamlanması ve 18 kişiye istihdam oluşturması planlanan 10.000 ton/yıl borlu soda ve 16.275 ton/yıl trimetil borat kapasiteli. 
• Lityum Karbonat Üretim Tesisi: 2015 yılında tamamlanması ve 12 kişiye istihdam oluşturması planlanan 400 ton/yıl Lityum Karbonat ve 85.000 ton/yıl Boraks Pentahidrat kapasiteli. 
• Kırka V. Boraks Penta Hidrat Tesisi: 2015 yılında tamamlanması ve 189 kişilik istihdam oluşturması planlanan 500.000 ton/yıl kapasiteli. 
• Emet Sülfürik Asit Tesisi: 2016 yılında tamamlanması ve 67 kişilik istihdam oluşturması planlanan 550.000 ton/yıl kapasiteli. 
• Emet III. Borik Asit Tesisi: 2016 yılında tamamlanması ve 250 kişilik istihdam oluşturması planlanan 500.000 ton/yıl kapasiteli.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı