Erciyes Madencilik, siyanür kullanmadan altın üretecek
İnşaat ve madencilik alanında faaliyet gösteren Erciyes Madencilik, Konya, Aksaray ve Nevşehir’de bulunan maden sahalarından çıkardığı altınları, siyanur kullanmadan çevreye duyarlı yeni bir teknoloji ile işleyecek.
Abone olARZU BAĞCI
KAYSERİ - Krom cevheri üreten Erciyes Madencilik, üretim kapasitesini artırmaya odaklandı. Bu yılın ikinci çeyreğinde üçüncü üniteyi de devreye almayı planlayan firma, aylık 6 bin ton cevhere ulaşacak. Erciyes Madencilik, Konya, Aksaray ve Nevşehir'de bulunan maden sahalarından çıkardığı altınları, siyanur kullanmadan çevreye duyarlı yeni bir teknoloji ile işleyecek. Siyanür kullanmadan çevreye duyarlı yeni bir teknoloji ile altın üretimi de yapacaklarını söyleyen Erciyes İnşaat Madencilik Ortağı Hilmi Özpaçacı, Kayseri Mimarsinan OSB'de bulunan Fatih Madencilik Ltd. Şti. olarak hizmet verecek olan tesisin açılışının 2014 yılında Başbakan ile yapıldığını belirtti. Konya, Aksaray, Nevşehir'de işletme izinleri alınmış altın sahalarımız mevcut olduğunu kaydeden Özpaçacı, "Bununla ilgili olarak Kanada, Çin ve Türkiye'de araştırma ve incelemelerde bulunduk. Bu fabrikamızda cevheri ve kıymetli metalleri 2 bin C'de (santigrat) eriten, elektrikli, su soğutmalı, indüksiyon ergitme ocakları ve büyük ölçüde makine parkuruyla hazırladık. Fabrikamız 2 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 12 bin metrekare alanda kurulu. Sahaların bulunduğu yerlere tesis kurup üretime geçmek için ortak olmak isteyen veya yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı müteşebbisler ile görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Krom tesisimize 15 milyon dolarlık yatırım yaptık
Krom cevherini işleme tesislerinin Türkiye'nin en modern işletmelerinden biri olduğunu ifade eden Özpaçacı, "2015 yılında Cumhurbaşkanımızın himayeleriyle açtığımız tesisimize 15 milyon dolar yatırım yaptık. Üretim alanında tesisimiz 3 üniteden oluşuyor. Şu anda 2 ünitesi devrede. Üçüncü üniteyi bu yılın ikinci çeyreğinde devreye alarak kapasitemizi 6 bin tona çıkarmayı istiyoruz. Aylık 4 bin ton krom konsantre cevheri üretiyoruz. Sahalarımız açık işletme olup yüzde 5-20 Cr2O3 (kronit cevheri) düşük tenörlü kromitleri kırma, eleme ve ayrıştırmadan sonra zenginleştirip yüzde 40 ila 48 bandına ulaştırıyoruz. Yüksek tenörlü parça (Lump) kromları da direk sevk ediyoruz" dedi. Şu anda Çin'e ihracat yaptıklarını söyleyen Özpaçacı, bu yıl içerisinde Hindistan ve Körfez ülkelerinden Umman'ı da pazarlarına dahil etmek istediklerini ve kısa vadede Çin'e ofis açmakta hedeflerinin olduğunu belirtti.
Türkiye'de tüm madencilerin kullandığı maden ayrıştırmada kullanılan sallantılı masa yerine, çalıştıklarını ocaktan numune alıp Güney Afrika'da faaliyet gösteren firmaya gönderdiklerini belirten Özpaçacı, şunları anlattı:
"Firma, bizim maden ocağının yapısına göre analiz edip, uygun serbestleşme boyutuna getirdi. Buna göre proses geliştirip, humprey spiralleri komple ünite olarak siparişle ithal ettik. Bu teknoloji ile ilave 6 bin metrekare yer ayırmak ortadan kalkmış oldu. Elektrik, su, işçi maliyetinde yüzde 30 tasarruf sağladık. Kayıp kaçak oranı minimum seviyeye düşürdük. Bölgede 5 işletme sahamız mevcut. ÇED, GSM, orman ve diğer izinlerini alarak ocakların üstünü açtık. Çalıştığımız sahadaki sondaj verilerinde 5 milyon ton görünür rezerv tespit edildi. Günlük yaklaşık 150 ton zenginleştirilmiş cevher alıyoruz. Fabrika arazimiz 45 bin metrekare olup, 3 bin 500 metrekare kapalı, bin 500 metrekare açık alanımız mevcut. Şuan firmamızda yönetici, mühendis, işçi ve taşeron olarak 200 kişi istihdam ediyoruz. Bölgemiz ağır kış şartlarında olmasına rağmen, 10 tonluk soba imal ettik. 200C (santigrat) ısıyı işletmeye vererek 7 gün 24 saat 3 vardiya ile üretimimize ara vermeden devam ediyoruz."
Bu yıl yatırımcılar için fırsat yılı
Ar-Ge çalışmalarının niteliksel kapasitelerini artırmak ve yüksek üretim kalitesinin sürdürülmesi için önemli olduğunu vurgulayan Özpaçacı,"Atıktaki çamurda ‘Olivin' (silis kumu) bulunuyor. Bu madde demir çelik sanayinin vazgeçilmezi ve ikinci mamul olarak alınabilir. Atıktaki bu kumu yıkama ünitesinden geçirip, beton santrallerine satmak için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 2017 yılının yatırımcılar için fırsat yılı olabileceğini ifade eden Özpaçacı, "Bu yılı umutlu görüyorum. İhracata ağırlık vermemiz gerekiyor. Madencilik sektöründe, bürokrasiyi azaltarak, gerçek yatırımcının önü açılmalı. Sektörümüzün sorunlarını değerlendirerek teşvik, hibe ve kredi gibi destekler verilmeli. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Çin'in baskılarına rağmen, krom fiyatları 500 dolar bandına ulaştı. Bu durum bir madenciler için olumlu bir gelişmeydi" diye konuştu.
Türkiye'de az sayıda üreticisi buluınan döküm kumunuı üreteceğiz
Ağır sanayinin hammaddesi olan döküm kumu üretimine başlayacaklarını kaydeden Özpaçacı, "Bu alanda Ar-Ge çalışmalarımız ve deneme üretimlerimiz başarılı sonuç verdi. İlave makine parkuruyla seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Döküm kumunu Türkiye'de birkaç firma yapıyor ve yurtdışından ithal ediliyor. Bu ürünü imal ederek, bir nebze de olsa ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve ithalatın önünü kesmek istiyoruz. Firmamız bünyesinde, Sivas'ın Kangal ilçesinde kömür sahalarımız da mevcut. Bu kömür termik santrallerinin, kullanabileceği ortalama kalori1.100 kcal/kg. Burayla ilgili MTA'nın (Maden Teknik Arama) desteği ve bizim fizibilite çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.