Dentistanbul, yerel ortakla Riyad’da diş hastanesi açıyor
Bu yıla ‘2014 yılında 14 Dentistanbul’ hedefiyle başlayan Dentistanbul, temmuzda yatırım atağına geçerek Riyad’da yerel bir ortakla diş hastanesi açacak. Grup ayrıca franchise vermeye de başlayacak
Abone olKEZBAN KARABOĞA
İSTANBUL - Dentistanbul Diş Hastaneleri, Riyad’da yerel bir ortakla diş hastanesi açacak. Şirketler arasında protokol imzalandı, hastanenin yeri belirlendi. Dentistanbul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özel, “Yerel ortakla birlikte yapacağız. Projeleri çizildi. Yer, bina belirlendi. Bizi bekliyor. Medikal ve mimari ekibimizle gidip projemizi gerçekleştireceğiz. 2014 yılında Riyad’daki yatırımımız hayata geçmiş olacak” dedi. Dentistanbul’un temmuz ayında yatırım atağına geçeceğini ve franchise vermeye başlayacaklarını belirten Özel, “2013 yılında 13 milyon lirayı bulan satın alma gerçekleştirdik. Bu yıl bu rakamı yeni yatırımlarımızla 20 milyon liraya tamamlayacağız. Şu anda Ataşehir, Levent, Bakırköy, Kozyatağı ve Beşiktaş olmak üzere 5 tane lokasyonumuz var. Bir de Bursa’da yataklı hastanemiz var. Bu yıl Avrupa’da mevcut çalışan 2 kliniğin devirle satın almasını yapacağız. Böylece Avrupa’da 4 adet Dentist olacak. Riyad’daki yatırımımız ve franchise’lar ile birlikte 2014’te 14 tane Dentistanbul hedefl iyoruz” diye konuştu. Temmuz ayında başlayacakları franchise modeli hakkında bilgiler veren Özel, “Türkiye’de sağlıkta ilk olan franchise modelini oluşturduk. Kendi içimizdeki mevcut iki tane polikliniği kendi içinde çalışan hekimlerine devirlerini yaptık. Franchise olarak işletmelerini devam ettiriyoruz. Hekimlerimizi emekçi değil işveren basamağına çektik. Bizim know-how’umuz, kontrolümüz ve protokollerimizde devam edecek bir franchise modeli oluşturduk. Bunu kendi içimizdeki 2 tane poliklinikte denedik. 6 aydır çok başarılı bir şekilde devam ediyor. Türkiye’nin her yerinden talepler almaya başladık. Temmuz ayında gelen taleplerin hepsini değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
Sağlık turizmi kapsamında özellikle diş’te Macaristan’ın pazarını Türkiye’nin aldığını belirten Özel, “Macaristan dünyada dişle ilgili önemli oranda diş hastası alan bir ülkeydi. Türkiye, onun bu pazarını bozdu ve bu pazara ciddi şekilde ortak oldu. Türkiye’ye hem Körfez ülkelerinden hem de Avrupa ülkelerinden diş için ciddi anlamda hasta geliyor. Biz yurt dışından gelen hastanın Dentistanbul olarak yüzde 30’unu karşılıyoruz” dedi. Türkiye’nin sağlık turizminde dünyanın dikkatini çektiğini belirten Özel, Türkiye’ye hasta getirmek için hem Sağlık Bakanlığı hem de Ekonomi Bakanlığı tarafından önemli teşvikler sağlandığını söyledi. Özel, “Örneğin yurt dışından Türkiye’ye getirilecek bir hastanın taşınması ile ilgili kişinin biletinden, sizin açmış olduğunu ofis, poliklinik ya da reklamla ilgili masrafl arınızın yüzde 50-60’lara kadar olan kısmı teşviklerle destekleniyor. Bunlar önemli çünkü Türkiye’ye bundan 4 sene önce 100 bin kişi sağlık tedavisi için gelirken bu rakam 4 yılda 10’a katladı. Bu nedenle Türkiye’ye sağlık turizminden inanılmaz boyutta döviz akıyor” diye konuştu. Özel, Dentistanbul’un kurulduğu günden bugüne 1 milyondan fazla hastaya hizmet verdiklerini ve Dentistanbul’dan yılda ortalama 20 bin yeni hastanın faydalandığını belirtti.
Sağlık sektöründe yaşanan satın alma ve birleşmelerin 2008 yılında çıkarılan genelgeyle yaşanmaya başladığını anlatan Özel, Türkiye’de spesifik anlamda branş hastaneciliği hızla yaygınlaştığını belirtti. Özel, “Hastanecilik çoğalıyor. 2008 yılında sağlıkta çıkarılan genelge sonrası hastaneler birleşmelere mecburen gitmek zorunda kaldılar. Bu şekilde satın almalar oldu. Hastaneler yatak ve doktor sayısını artırdı. Merdiven altı tıp merkezleri, poliklinikler giderek azalmaya başladı ve hastanecilik yaygınlaştı” dedi.
Dişçiden korkan patrona mobil diş ekibi
Geçen kasım ayında Türkiye’de ilk kez evde tedavi hizmetine başladıkları anlatan Dentistanbul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özel, şunları söyledi: “Pilot bölge olarak Ataşehir’i seçtik. İki ekip çalışıyor. Basit bir şekilde hastanın odasında bir muayene ortamı yaratabilecek bir mekanizma yaptık. Sadece 15 dakika içinde hastanın evi muayene odasına dönüşüyor. Engelli, yaşlı ya da herhangi bir sebeple evden dışarı çıkmakta zorlanan hastaların diş tedavileri Dentistanbul uzman doktor kadrosu tarafından kendi evlerinde gerçekleştiriliyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde diş fobisi olan bir işadamından telefon geldi. Kendisi, ‘Evimde tedavi olmak istiyorum. Dişçiye gidemiyorum. Korkum var’ diyordu. Bizden mobil ekibimizi istedi. Hasta, ailesinin yanında tedavi oldu. Protezini yaptırdı. Hastalarımıza sağladığımız bu hizmetle ciddi bir ihtiyaca karşılık vermeyi hedefl iyoruz.” Özel, ekipte bir diş hekimi, bir diş hekimi yardımcısı, bir yardımcı personel ve bu ekibi çağrı gelen yere ulaştıran sürücünün olduğunu kaydetti.