Cargill 5 yılda milyarderler kulübüne girecek
Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu perakendeye adım atmayacaklarını söyledi
Abone olSERCAN AKINCI
İSTANBUL - Bu yılın ilk yarısında Alemdar Kimya ve Turyağ’ı bünyesine katan Cargill Türkiye, üretimden satışta 5 yılda 1 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedefl iyor. Şirketin Türkiye ve bölgedeki faaliyetleri konusunda bilgi veren Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, şeker ve glikoz kotası nedeniyle yatırımların yarım kaldığını söyledi. Tarakçıoğlu, GDO konusunda da Türkiye’de yanlış bir kamuoyu yaratıldığını savundu.
Bölgedeki 19 ülkede faaliyette bulunduklarını anlatan Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, “Türkiye, gıda tarafında bölge merkezi. Türkiye ciromuz hububat yağlı tohum ticaretiyle birlikte 500 milyon dolar civarında. Türkiye’deki üretimden elde edilen ciroya bakarsak 230 milyon dolar civarı” dedi. Hedefl erinin bölgesel olarak üretimden satışlardan elde edilen ciroyu 5 yılda 1 milyar dolara çıkartmak olduğunu belirten Tarakçıoğlu, “Bölgeye bakarsak üretimden satışta 400 milyon dolar civarında ciro elde ediyoruz. Şirketimizin dünyada 130 milyar dolarlık cirosu var. Buna rağmen vergi sonrası kârı 2 milyar dolar. 65 ülkede 140 bin çalışanımız var” diye konuştu. Tarakçıoğlu, şirketin bundan sonra kârını artırabilmek için emtia ürün üretiminden fazla uzaklaşmadan katma değerli üretime önem vereceğini söyledi.
‘Perakendeye girmeyeceğiz rakipler endişe etmesin’
Alemdar Kimya’nın üretiminin yarısından fazlasının ihraç edildiğini anlatan Tarakçıoğlu, Turyağ’ın ihracat potansiyelinin ise bu seviyede olmadığını aktardı. Turyağ’ın, Cargill Türkiye tarafından satın alınmasının ardından ‘pazarın yabancı sermayenin hakimiyetine geçtiği’ yönündeki eleştiriler üzerine Murat Tarakçıoğlu, “Kimsenin endişe etmesine gerek yok” dedi. Tarakçıoğlu, sektörde bir endişe olmadığını belirterek, “Normalde yeni rakip girmesi tedirginlik yaratır ama sektörde kimse öyle görmüyor. Çünkü rakip sizi geliştiriyor” diye konuştu. Kırmacıların da bu durumdan rahatsız olmaması gerektiğine dikkat çeken Tarakçıoğlu sözlerini şöyle sürdürüd: “Bizim kırmamız çok az. Türkiye’de 3.5 milyon tona kadar kırma yapılıyor. Kapasite 9 milyon ton civarında. Bizim kırma kapasitemiz 100 bin ton. O da tam çalışırsa. Biz kırma yapsak bile sektöre etkimiz 30’da 1. Kapasite oranına göre 90’da 1. Bizim perakendeye gireceğimiz endişesiyle rahatsız olanlar var. Müşterilerimiz Turyağ’ı aldığımızda rakip mi oluyoruz diye tedirgin oldular. Ama böyle bir şey yok. Perakendeye girmeyeceğiz. Global olarak bu bizim bildiğimiz iş değil. Bugüne kadar Turyağ’ın ithal ettiği kadar ham yağ ithalatı olacak. Bu da piyasayı büyütür.”
Glikoza kota uygulaması yatırımları yarım bıraktı
GDO’lu ürünler konusunda yanlış bir kamuoyu yaratıldığını iddia eden Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, GDO’da derneklerin bir yere kadar savunma yaptıklarını kaydetti. Bilimsellikten uzak bir durum olduğunu savunan Tarakçıoğlu, “Havadan da GDO yollanabilir. GDO’nun sınırının Avrupa’da neyse bizde de o olması lazım. Bir işin PR’ını nasıl kötü yaparsınız derseniz bu GDO meselesi en güzel örnektir. Bulaşıklığa karşı bir tolerans sağlanmalı. Bu GDO sıkıntısı ABD ile AB arasındaki ticari çekişmeden kaynaklanıyor. Avrupa açık açık bir engel koymak yerine böyle bir bariyer koymuş” dedi. Şeker ve glikozdaki kotalarla ilgili de konuşan Tarakçıoğlu, “2002 yılında şeker ve glikoza kota getirilirken mevcut pancar üretimi baz alınıp yüzde 90 denildi. Yüzde 10 oranında da glikoza kota verildi. Bu yanlış bir uygulama. Yapılan glikoz yatırımları öyle kaldı. Serbest ticaretin olması gerekir” diye konuştu.
Bir ton ürünü İran'a 250 dolara gönderiyoruz
Cargill Türkiye’nin İran’a mal satmaya başlayacağını bildiren Murat Tarakçıoğlu, lojistik masrafl arından şikayet etti. Tarakçıoğlu, Türkiye’den Tebriz’e 1 ton ürün göndermenin maliyetinin 200-250 dolar arasında olduğunu kaydetti. Tarakçıoğlu, “İran’a, bir tankerlik glikoz, früktoz gibi ürünler yollayacağız. Bir tankerin maliyeti 5 bin dolar civarı. Amsterdam’dan 30 dolara mal gönderebiliyorlar. İç nakliyatta da 10 dolar harcasalar toplam 40 dolara mal göndermiş oluyorlar. Türkiye’de gerekli büyüklük olmadığı için böyle oluyor. Bunlarla bu lojistik maliyetiyle nasıl rekabet edeceksiniz?” dedi.