Ar-Ge odağında çalışarak ‘karbon negatif’ olacak

Ar-Ge çalışmalarına günlük 1.14 milyon euro harcayan ve 2023 yılında tüm tesislerinde yenilenebilir enerjiye geçişi tamamlayan Epson, 2050 yılında karbon negatif olacağını ve yeraltı kaynaklarından arınacağını duyurdu.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Başak Nur GÖKÇAM

Teknolojideki hız­lı gelişmeler, gü­nümüz dünyası­nı şekillendirmeye devam ediyor. Sanayi Devrimi’y­le birlikte kullanımı gide­rek artan fosil yakıt kul­lanımının hızlandırdığı küresel ısınma sebebiyle, üretim gerçekleştiren her sektöre de kendi bünyesi­ne ve bıraktığı karbon ayak izine göre çeşitli sorumlu­luklar düşüyor.

Tarihi 1942 yılına dayanan, yazıcı, ta­rayıcı, pos makinaları ve projeksiyon makinaları gi­bi teknolojiye ışık tutan Ep­son, aslında ürettiği SEİKO markalı analog kuvars saa­tiyle 1969 yılında zamanın kıymetini tüm dünyaya gös­terirken, bir o kadar da in­san için zamanın ne kadar da daralacağının sinyalini vermişti.

Geliştirdiği ve piyasaya sunduğu ürün çeşitliliğiyle bir dönüm noktası olma he­defiyle çalışan Epson, bu­gün üretimini devam ettirir­ken gezegene karşı duyduğu sorumluluk bilinciyle neler yaptığını ve sürdürülebilir­lik için daha neler yapacağı­nı anlattı.

Epson için sürdü­rülebilir bir şirket olmanın en küçük ampulden en büyük fabrikaya kadar organizas­yonun her yönüne dikkat et­mek anlamına geldiğini söyle­yen Epson Ürün Yönetim Di­rektörü Suat Özsoy, “Kökleri 1942'ye kadar uzanan kuru­mumuz, bugün dünya çapında ofislerde, üretimde ve Ar-Ge tesislerinde 79 bin 944 çalı­şanıyla 8,5 milyar eroluk bir şirkettir. Ar-Ge’ye günde 1.14 milyon euro yatırımı yapıyo­ruz. Epson olarak sürdürüle­bilirlik taahhütlerimiz aracı­lığıyla dünya çapında önemli bir etki yaratmaya kararlıyız. Daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için çevresel per­formansımızı sürekli gelişti­riyoruz” dedi.

“2050 yılında yeraltı kaynaklarından arınacağız”

2008’de, 2050’ye kadar oluşturacağımız çevresel he­deflerimize dair bir beyan olan Çevre Vizyonu 2050’yi oluşturduklarının bilgisi­ni paylaşan Suat Özsoy, “Bir­leşmiş Milletler’in, sürdürü­lebilir kalkınma amaçlarını benimsemesi ve Paris Anlaş­ması’nın dekarbonizasyona yönelik bir yol çizmesiyle sos­yal sürdürülebilirliği sağla­maya yönelik küresel çabalar hızla arttı.

2021 yılında vizyo­numuzu, karbonsuzlaştırma ve kaynak geri dönüşümü gi­bi önemli toplumsal sorunları ele alan bazı hedefler belirle­yerek revize ettik. Bu kapsam­da; Paris Anlaşması’nın 1,5 derece senaryosu ve Bilim Temelli Hedefler girişimi­nin kriterleri doğrultusun­da 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini belirledik. Ku­rumumuz, 2050 yılına ka­dar karbon negatif ve yeraltı kaynaklarından arınmış ola­caktır” diye konuştu.

2025 sonuna kadar dolaylı emisyonlar % 44 azalacak

Epson olarak operasyon ve faaliyetlerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kal­kınma Hedefleri tamamıyla uyumlu hale getirdiklerinin altını çizen Suat Özsoy, “Ku­rumumuz, sektördeki sertifi­kalı bir kuruluş olan Bureau Veritas tarafından BM Sür­dürülebilir Kalkınma Hedef­lerini iş faaliyetlerine tam olarak entegre eden bir kuru­luş olarak tanınan ilk şirket­tir. Yeni Çevre Vizyonumuz 2050, hedefimizi ortaya ko­yuyor. Doğrudan emisyonla­rı yüzde 19 (kapsam 1 ve 2) ve dolaylı emisyonları azaltarak kapsam 3 emisyonlarını 2025 yılı sonuna kadar yüzde 44 oranında azaltacağız” dedi.

"Tüm tesislerde yenilenebilir elektriğe geçtik"

“Kendi ürünlerimizi, ken­di fabrikalarımızda, ken­di özgün teknolojilerimi­zi kullanarak ve yüksek çalışma standartlarını benimseyerek üretiyo­ruz” diyen Epson Ürün Yönetim Direktörü Su­at Özsoy şöyle devam etti: “Varlık nedenimiz ‘insanları ve gezegeni­mizi zenginleştirmek için verimli, kompakt ve hassas teknolojilerimizi kullanarak sürdürülebi­lir değer yaratmak.’ Bu bağlamda; çevresel viz­yonumuz doğrultusun­da 2021'de Japonya'da­ki tüm tesislerimizde yüzde 100 yenilenebi­lir elektriğe geçtik ve 2023'ün sonunda sahip olduğumuz tüm tesis­lerde küresel olarak ye­nilenebilir elektriğe ge­çişi tamamladık.”

Asya bölgesinde kadın çalışan oranı yüzde 42

Gelecek dönemde, Ep­son META-CW Asya bölgesinde işe alım­larda artış öngördük­lerini söyleyen Epson Ürün Yönetim Direk­törü Suat Özsoy, “En büyük Epson ofisleri Birleşik Arap Emirlik­leri, Güney Afrika ve Türkiye'de yer alacak. Tüm cinsiyetler için eşit fırsatta kararlıyız. META-CW Asya böl­gesinde 300'den fazla Epson çalışanı var, ka­dın çalışan oranı yüz­de 42. Yönetim pozis­yonlarındaki kadınla­rın oranı ise yüzde 47 seviyesinde” dedi.

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi