Alvimedica’ya ABD’ye giriş onayı

ABD pazarına girmek için gün sayan Alvimedica, 5 yıl içinde tıbbi cihaz alanında dünyanın 5 büyüğünden biri olmayı hedefliyor

Abone ol

MEHMET KAYA

İSTANBUL - Kardiyoloji alanında kalp damarı içinde kullanılan ileri teknolojili stent, katater ve çeşitli yan ürünlerini üreten Alvimedica, kuruluşunun beşinci yılında bu alanda dünyanın en büyük 10 şirketinden biri haline geldi. 

Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt, gelecek 5 yıl içinde, bu alanda dünyanın en büyük 5 firmasından biri olmayı hedefl ediklerini söyledi. Şirketin ortaklarından duayen işadamı İshak Alaton ise Türkiye’de son 5 yıl içinde yüksek katma değerli sanayi ürünlerine geçişe yönelik hiçbir yatırımın olmadığını hatırlatarak, “Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Son üç yıldır 150 milyar dolarlarda sıkıştık. Ben diyorum ki, bırakın 500 milyar doları 200 milyar dolar bile zor” diye konuştu. Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt, şirketin kendi alanında en modern üretim tesisine sahip olduğunu ve sahip olduğu birikim ile 55’ten fazla ülkeye satış yaptığını, stent ve katater alanında dünyanın en büyük ve girmesi en zor olan pazarı ABD’ye giriş için de gün saydıklarını kaydetti. Cem Bozkurt, bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Toplantıya, Alvimedica’nın ortakları arasında bulunan duayen işadamı İshak Alaton da katıldı. 

Bozkurt, 50 yıldan fazla süredir üretim yapan İtalyan CID’in satın alınmasının ardından birleşmenin başarıyla tamamlandığını belirterek, en büyük pazar olan ABD’nin bu alandaki izin otoritesi FDA onayıyla büyümenin hızlanacağını söyledi. Bozkurt, “Bildiğimiz kadarıyla FDA’dan onay alan ilk Türk tıbbi cihaz üreticisi olacağız. Vücut içine giren cihazlarda ilk olduğumuzu biliyoruz” dedi. 

Alvimedica Split’te hastane kuruyor 

Alvimedica’nın Türkiye ve İtalya’da üretim yaptığını; ABD, Hindistan, Çin gibi büyük pazarlara girişlerin ardından organik ve inorganik büyümesini sürdüreceğini kaydeden Bozkurt, gelecek 5 yıl içinde dünyanın en büyük 5 firmasından biri olmayı hedefl ediklerini açıkladı. Bozkurt, bu alanda dünyanın en büyük ilk 3 şirketinin, toplam pazarın yüzde 70’i dolayında olduğunu hatırlattı. 
Cem Bozkurt, Alvimedica’nın Hırvatistan’ın Split şehrinde ocakta açacakları 54 yataklı bir hastane yatırımının devam ettiğini açıkladı. Hastanenin birçok ilki barındırdığını belirten Bozkurt, Türkiye’nin yurtdışına yaptığı ilk yataklı hastane olması yanında, hekimlere yüksek dereceli uzmanlık eğitimi verileceğini belirtti. Bozkurt 22 milyon euroluk yatırımın henüz işletmeye başlanmamış olmasına rağmen, başka ülkelerden de hastane kurma teklifi geldiğini, kendilerinin de sadece know-how sağlayabileceklerini söylediklerini vurguladı. 

Bozkurt, Türkiye’de satılan tıbbi cihazların denetlenmesi ve standartlara bağlanması konusundaki eksikliğin devam ettiğini, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun bu alanda güçlenmesini istediklerini kaydetti. Cihazların denetlenemediğini belirten Bozkurt, “Çin kendi ülkesinde bir cihazın satılması için klinik araştırmayı şart koşuyor. Çin’de ruhsat alamayan cihazlar ise Türkiye’de satılıyor” dedi. Bozkurt, tıbbi cihaz ithalatının Türkiye içinde çok güçlü bir lobi oluşturduğunun altını çizdi. 

Teknopark olsaydı 37 milyar dolarlık ihracat yapılmıştı 

Cem Bozkurt, 4 yıl önce başlatılan Çatalca’daki Biocity Teknopark girişiminin de zorlukla ilerlediğini hatırlatarak, “Dosya 4 yıldır masada duruyor. Eğer 4 yıl önce böyle bir teknoparkımız olmuş olsaydı, bu 4 yılda 37 milyar dolarlık ihracat yapılabilirdi” diye konuştu. Bozkurt, aralarında GE ve Toshiba’nın bulunduğu şirketlerin yatırım için beklediğini kaydetti.

500 milyar ihracat hedefini bırakın, 200 milyar zor' 

Alvimedica’nın ortakları arasında bulunan duayen işadamı İshak Alaton, Alvimedica’nın İstanbu’a bir hastane kurmak istediği ancak sürecin uzaması nedeniyle Hırvatistan’ın Split şehrine yatırım yapılmak zorunda kalınmasına üzüldüğünü söyledi. Alaton, “Bir Türk olarak Çatalca’da bu hastaneyi kuramayıp Split’e gitmemiz dokunuyor. Üzülüyorum.” dedi. Alaton, Türkiye’de son 5 yıl içinde yüksek katma değerli sanayi ürünlerine geçişe yönelik hiçbir yatırımın olmadığını hatırlatarak, “Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Son üç yıldır 150 milyar dolarlarda sıkıştık. Ben diyorum ki, bırakın 500 milyar doları 200 milyar dolar bile zor” diye konuştu. Alvimedica’nın yatırım alanı olan tıbbi cihazlarda katma değerin yüzde 200-300 aralığında olduğunun altını çizen Alaton, “Bütün arkadaşlarıma söylüyorum, gelin bu alana yatırım yapın diye ama 7 yıldır bir tek biz varız. Biz Türkler neden bu kadar geç uyanıyoruz” diye konuştu. Alaton Türk firmalarını hızla başta sağlık olmak üzere gelecek 50 yılda büyüyecek olan sanayi kollarına yatırım yapmaya çağırdı. Hastane yatırımının Split’e kaydırılmasına ilişkin süreç hakkında bilgi veren Alvimedica CEO’su Cem Bozkurt da tasarladıkları hastanenin yabancı doktorların hastalarıyla birlikte geleceği ve eğitimaraştırma yapılacağı bir hastane olduğunu ancak yabancı hekim izni ve sağlık serbest bölgesi çalışmasının bir türlü tamamlanamadığını belirtti. Bozkurt, Hırvatistan’ın yatırım için 2 hafta gibi kısa sürede kanun çıkardığını, üstelik Hırvatistan’ın tamamında yatırım izni verildiğini bildirdi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu