Akü devi Mutlu’yu Metair aldı
Türkiye akü pazarının lideri Mutlu Akü, Güney Afrikalı Metair’e 175.7 milyon dolara satılıyor. Türker Ailesi, yoluna gayrimenkul yatırımlarıyla devam edecek.
Abone olUğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com
BORSA/FİNANS SERVİSİ
Yüzde 40’ın üzerinde payla Türkiye akü pazarının en büyük oyuncusu olan Mutlu Akü, Güney Afrikalı Metair’e satılıyor. 2012’yi 438 milyon lira ciro, 41 milyon lire net karla kapatan Mutlu Akü’nün tamamı için belirlenen değer arsalarla birlikte 224 milyon dolar. Alıcı şirket Mutlu Akü’nün Türker Ailesi’ne ait olan yüzde 75’i için 175 milyon dolar ödeyecek. Şirketin kalan yüzde 25’i halka açık. Metair’in, Mutlu Akü‘nün yüzde 75’i yanında Mutlu Plastik’in de yüzde 45’ini temsil eden Mutlu Holding’in tamamı için ne kadar ödeyeceği ise açıklanmadı.
Güney Afrika’da Toyota’nın tedarikçisi olarak sektöre giren Metair Investments, geçen yıl da Romanya’da bir akü fabrikası almıştı. Mutlu Holding’i satan Türker Ailesi’nin gayrimenkul sektöründe yoğunlaşması bekleniyor. Bursa ve İstanbul’da arazileri bulunan Mutlu Holding, 3 ay önce Mutlu Yatırım Proje ve Gayrimenkul Geliştirme AŞ‘yi kurmuş, holdingin satışından önce de bu şirket ayrılarak Mutlu Türker Holding AŞ bünyesine alınmıştı. Bu da ailenin gayrimenkul sektöründe yoğunlaşma hedefinin göstergesi olarak yorumlandı.
Öte yandan alıcı şirketin Mutlu Holding’in tamamı için ne kadar ödeyeceği açıklanmadı. Şirketten ulaştığımız kaynaklar konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, dönem dönem Bursa ve İstanbul’daki kıymetli arazileriyle gündeme gelen Mutlu Holding’in üç ay önce kurulan gayrimenkul firması ile emlak sektöründe faaliyette bulunacağı belirtiliyor.
1945 yılında kurulan Mutlu Anonim Şirketi, 1955 yılında akü üretime başladı. Türker Ailesi’ne ait olan Holding’in, 1994 ve 1995’te yapılan halka arzlarla yüzde 25’lik kısmı halka açık hale getirilmişti. Buradan elde edilen gelirle üretim tesisleri Kartal’dan Tepeören Tuzla’ya taşınmıştı.
Satış 5 yıl önce gündeme geldi
Mutlu Holding ilk olarak Temmuz 2008’de yaptığı açıklama ile yurtdışında, ‘çeşitli kuruluşlarla ortak büyüme stratejileri, uluslararası yatırım ve kredi paketleri, yeni şirketler ve/veya işbirlikleri kurulması için araştırma’ya başladığını bildirmişti. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bildirimlere göre şirket, 2011 yılında da yabancı bir grupla görüşmeler yapmış, ancak sonuç alamamıştı. Bu yıl başında ise yeni bildirimle görüşmelerin devam ettiği bilgisi kamuoyuna duyurulmuştu. Bursa ve İstanbul’daki arazileri ile ilgili haberlerle zaman zaman basında da yer alan Mutlu Akü, 3 ay önce kısmi bölünme ile “Mutlu Yatırım Proje ve Gayrimenkul Geliştirme A.Ş“ isimli bir şirket kurmuştu. Mutlu Akü‘nün satışı ile birlikte Gayrimenkul şirketi de Mutlu Holding’ten Mutlu Türker Holding AŞ‘ye geçti. Bu da şirketin gayrimenkul sektöründe yoğunlaşma hedefinin göstergesi olarak yorumlandı.
Mutlu Akü 2012'yi 438 milyon lira ciro ile kapattı
Mutlu Akü, Türkiye’nin global marka adayları arasında yer alıyordu. Şirket bu niteliği ile Turquality kapsamındaydı. 2012 yılında, 438.6 milyar TL ciro yaptı. Net karı 41 milyon TL oldu. Şirketin ihracatı 70 milyon dolar. Şirketin faaliyet raporundaki bilgilere göre sektör genelinde yüzde 40’ın üzerinde paya sahip olan Mutlu Akü, “Türkiye yenileme pazarının yüzde 48’ine sahip. Türkiye Akümülatör sektörünün 1 numaralı markası“ Türkiye de üretilen her 100 araçtan 70’inde Mutlu Akü yer alıyor. Ayrıca, OEM firmalarından, Toyota, Otokar, Hyundai firmalarının taleplerinin tamamına yakınını Mutlu karşılıyor. Şirket, Ford, Fiat Renault, Mercedes, Anadolu Isuzu, Temsa ve Honda firmaları ile de çalışıyor.
Metair, Romanya’dan sonra yeni rotasını Türkiye olarak belirledi
Güney Afrika’da 30 yıl önce Toyota’nın tedarikçisi olarak sektöre giren Metair Investments, Mutlu Holding’in ana hissedarı olduğu Mutlu Akü‘nün yüzde 75’ini, Mutlu Plastik’in ise yüzde 45’ini satın alacak. Şirket geçtiğimiz yıl da Romanya’da bir akü fabrikası satın almıştı. Metair Investments yaptığı açıklamada, söz konusu satın alma ile şirketin Avrupa’daki varlığını artırmayı planladığını belirtilirken, hisse alımıyla birlikte azınlık hissedarlarına da çağrıda bulunulacağı ifade edildi.
Hisseler tavan oldu
Dün satış haberinin duyulması ile Borsa İstanbul’da işlem gören Mutlu Akü hisseleri tavan oldu. 15 Temmuz’da gayrimenkul firması bölünmesi hisse değeri 7.84 TL’den 4.62 TL’ye inmişti. Ekim ayı başına kadar yatay seyreden hisseler son 10 günde hareketlenmiş ve 6 liranın üzerine çıkmıştı. Dün KAP’a yapılan açıklama sonrası hisseler tavan değer olan 7.24 TL’ye yükseldi. Ödenmiş sermayesi 56,7 milyon TL olan Mutlu Akü, bu yılın ilk yarısında 1.4 milyon TL’lik bilanço karı yazdı. 2010’da yapılan bir araştırmaya göre Mutlu Akü’nün diğer 4 markasıyla birlikte yüzde 40 pazar payı var.