Aktaş Holding, ciroyu büyütüp halka açılacak

Kökleri 80 yıl öncesine dayanan, ürettiği körükleri dünyanın 100 ülkesine ihraç eden Aktaş Holding, cirosunu katlayarak büyümeyi hedefliyor. Holding, 2-3 sene sonra da halka açılmayı planlıyor.

Abone ol

SELÇUK ALTUN

Temelleri 1938 yılında küçük bir lastik atölyesi şeklinde atılan Aktaş Holding, bugün Bursa, Bulgaristan ve Çin'de üretim tesisi bulunan, 100'den fazla ülkede ürünleri satılan, hava süspansiyon körüğü sektöründe Türkiye'de lider, dünyada da ilk üç firma arasında yer alan bir kurum haline geldi. Ciro hedefini katlayarak büyütmek isteyen holding, bir yandan da halka arz planları yapıyor.

Ana iş kolu körük üretimi olan holding, bugün itibariyle ulaştırma, yapı, endüstriyel ve yeşil enerji gibi iş alanlarının yanı sıra savunma sanayine özel ürünler sunuyor.

Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender Ulusay ve Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Şahap Aktaş ev sahipliğinde bir grup gazeteciyi Bulgaristan'ın Filibe kentinde bulunan fabrikasında ağırlayarak holding faaliyetleri ve geleceğe dair planları hakkında bilgilendirdi.

100 ülkede "300 canlı müşterilerinin" olduğunu belirten, satış temsilcilikleri ve üretim merkezleriyle birlikte Brezilya, Almanya, Bulgaristan, Çin ve Kuzey Amerika'da faaliyet gösterdiklerini aktaran Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı Ulusay, "Üzerinde güneşin batmadığı bir şirket olduk, günümüz Çin'de başlıyor ve ABD'de sona eriyor." dedi. 2018 yılını 100 milyon dolar ciro ile kapatmaya hazırlandıklarını aktaran Ulusay, "Aralık 2018'de hiçbir aralık ayında yapmadığımız ciroyu yapacağız; üstelik sayım nedeniyle yaklaşık 10 gün üretimi durdurmamıza rağmen. Ciro artışımız hızla sürecek ve 5 yıl sonra 250 milyon dolara çıkacak." diye konuştu. Cironun yüzde 85 ihracattan elde edildiğini bildiren Ulusay, ciro artışının ana faaliyet alanları körükten sağlanacağını vurguladı. Ulusay, dünyanın dört bir yanına ihraç ettikleri körüklerin yarısının Bursa'dan, diğer yarısının da Bulgaristan ve Çin'den gönderildiğini bildirdi.

"Halka arz niyetimiz var"

Aktaş Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Şahap Aktaş ise, Türkiye'nin hava süspansiyon körüğü üretiminde ilk firması konumunda olduklarını hatırlatarak, şirketin güvenilir ve sağlam bir kurumsal temele oturduğunu söyledi. "Bundan sonra sürdürülebilirlik açısında sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Bu şirket artık bizim değil, ülkenin ve halkın. Onu sahiplerine vermeliyiz ve profesyonellere devretmeliyiz." diyen Aktaş, 2022-2023 yıllarında halka açılmayı planladıklarını açıkladı.

Makinelerini kendisi yapıyor

Teknolojik gelişmeleri yakından izleyen ve araştırma - geliştirmeye ciddi bütçeler ayıran Aktaş Holding, 3 fabrikasında da üretimi kendi geliştirdiği makinelerle yapıyor.

Ar-Ge yatırımları sayesinde değişen pazar taleplerine hızla cevap verebildiklerinin belirten Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender Ulusay, "Sahip olduğumuz teknolojik know-how'umuzu makine üretiminde de kullanıyoruz. Yakın zamanda Bursa'da tamamen Ar-Ge projesi olan iki presimizi devreye alacağız. Yeni teknolojik makine geliştirmeleri yapacağız." dedi.

Ulusay, "Kauçuk-hamur bilgisi bizim işimizde çok önemli, kauçuğun girdiği her yerde biz de varız. Bu alanda Türkiye'de kendi hamurunu karan, kendi Ar- Ge'si olan tek şirketiz. Ar-Ge'de toplam 35 çalışanımız var. Son 8 yıldır ciromuzun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye ayırıyoruz." şeklinde konuştu.

İşini hobiye çevirdi

Bursa sanayisinin duayen isimlerinden Şahap Aktaş, iş hayatına 11 yaşında babasının yanında çıraklık yaparak başlamış, Aktaş Holding'in ikinci kuşak patronu. Yaklaşık 60 yıllık bir sanayici geçmişi var. Birçok sivil toplum örgütünün kurucusu, yöneticisi, üyesi ve destekleyicisi. Hayattan zevk alan, eğlenmeyi seven, gençlere, bilime ve profesyonelliğe önem veren, yol gösteren birisi. O nedenle de işi çocuklarına (3. kuşak) ve profesyonel isimlere devretmiş, uzaktan izliyor, hobileriyle ilgileniyor.

En büyük hobisi ise karavan ile seyahat ve motosiklet .

Genellikle hobisini işine çeviren hikayeler biliriz, ama Şahap Aktaş bunun tam tersini yapmış. O işini hobiye dönüştürmüş. Hareket rahatlığı sağlasın diye aldığı karavanla Balkanlar'dan başlayarak Avrupa'da ülke ülke gezen ve iş bağlantılarını bu şekilde geliştiren Şahap Aktaş, bugün artık karavanı hobi olarak kullanıyor, eşini ve torunlarını yanına alarak gezeceği güzergahları planlıyor. Aktaş'ın şu anda biri Bursa, diğeri de Bulgaristan fabrikasında duran iki karavanı bulunuyor. Yaşının biraz ilerlemesi nedeniyle artık 3 tekerlekli motosiklet kullanan Aktaş, karavanın arkasına motosikletini bağlayıp gezmeye devam ediyor. Babadan motosiklet tutkunu olan Aktaş, bu sevdasını oğluna da aşılamış.

"Bir görevim daha var"


Kendi kuşağının işi gençlere teslim etmekte gönülsüz davrandığını dile getiren Aktaş, "Türkiye'de benim bir üst görevim var. Yaşıtım olan patronları, işlerini bir sonraki kuşağa devretmelerine ikna etmeye çalışıyorum." diyor. Öte yandan kişisel olarak "50 yeni patron yaratmak" gibi bir misyon edinen Şahap Aktaş, "Bugün itibariyle bu sayı 57 oldu" derken, henüz son noktayı koymadığının işaretini veriyor. Öyle ki, yanına aldığı, yetiştirdiği kişilerin işlerini kurup patronluğa adım attıktan sonra kendilerine rakip olduğunu aktaran Aktaş, bundan aldığı hazzı gizlemiyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı