5 liralık şarjla 150 km gidiyor

Elektrikli otomobilde Fluence modelinde istediği sonuçları alamayan Renault, bu alandaki ısrarını Zoe ile sürdürecek. Ekimde satışa çıkacak Zoe’nin tam dolu pil ile alabileceği mesafe 150 kilometre olacak

Abone ol

İSTANBUL - Otomotiv sektöründe elektrikli araçların geçmişte estirdiği rüzgar artık eskisi kadar sert esmiyor. Özellikle Renault’nun bu alanda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde başlattığı çalışma, elektrikli Fluence modelinde başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısızlığın ardında ise tüketicinin elektrikli araçlara uzun şarj süresi, aracın maliyeti ve batarya menzili gibi sorunlar bulunuyor. Tüm bunlara rağmen Renault, geleceği elektrikli araçlarda gördüğü için bu alandaki ısrarından vazgeçmiyor. Bu ısrarın sonucunda ise ekim ayında Zoe modelini pazara sunmaya hazırlanan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, B segmentindeki modeli Zoe’nin tam dolu pil ile ortalama 150 kilometre yol alabildiğini belirtti. 

Kullanıcı şarjı evinde yaparsa 5 liralık elektrik ile depoyu şarj edilebiliyor. Aracın tanıtımında konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, kendilerinden alınan araçları yetkili servis ve bayilerinde ücretsiz şarj edeceklerini kaydetti. Zoe’nin menzilinin ideal koşullarda 210 kilometre’ye kadar çıktığını aktaran Aybar, günlük kullanım şartlarında menzilin soğuk havalarda 100, sıcak havalarda 150 kilometre civarında gerçekleştiğini aktardı. Araştırmalara göre sürücülerin yüzde 87’si otomobilini günlük 60 kilometrenin altında kullanıyor. B segmentindeki araçların yüzde 32’si ise 150 kilometreyi asla geçmiyor. 

Araçta kullanılan enerji toplayan fren sistemi, inverter split klima mantığıyla çalışan ısı pompası ve sürtünmeyi azaltan Michelin enerji lastikleri sayesinde menzil artıyor. Araçta bulunan Eco mod, otomatik ayarlamalar yaparak aracın menzilini yüzde 10 artırıyor.

Yarım saatte şarj 

Zoe’nin pili, 3 Kws’lik şarj ünitesiyle 6-9 saat arasında, 23 kws’lik üniteyle yüzde 80’i 1 saatte ve 43 kws’lik üniteyle de yüzde 80’i 30 dakikada doluyor. Sessiz ve sarsıntısız çalışan 65 kw gücündeki araç, maksimum torku 220 Nm’ye 1 dakikanın altında ulaşıyor. 0’dan 50 km/s’te 4 saniyenin altında ulaşıyor. 

Elektrikli pazarın üçte biri 

Renault-Nissan Renault-Nissan Grubu 2010’dan beri 176 bin 326 elektrik motorlu araç sattı. Bu rakam tüm dünyada satılan yaklaşık 500 bin elektrikli aracın yüzde 35’ini oluşturuyor. Grubun sattığı araçların 130 bini Nissan Leaf. Nissan’ın 4 büyük pazarından birisi Amerika’da hukuki düzenlemeler yüzünden henüz Renault elektrikli aracıyla girmemiş. Benzer durum Çin için de geçerli. Bu pazarlarda satışlar başladığında Renault satışlarının artması bekleniyor.

Kirliliğin maliyeti 75 milyar lira 

Paris Belediyesi’nin yaptırdığı bir araştırmaya göre termik motorlu bir arabanın ömrü boyunca oluşturduğu kirliliği temizleme maliyeti 8 bin 492 euro. İstanbul’daki 3 milyon araç olduğunu hatırlatan İbrahim Aybar, bu araçların 75 milyar liralık ekonomik kayıp oluşturduğunu dile getirdi. Termik motorlu araçlarda karbon monoksit emisyonu ortalama kilometrede 120 gr. Bu oranı sıfıra indirmek ancak termik motorlu olmayan araçlarla mümkün.

Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları...