3M: Türkiye krizde güçlenir, 1 milyar $ hedefini koruyoruz

Dünyanın en inovatif şirketlerinden 3M, Türkiye’yi ‘super hub’ haline getirerek 1 milyar dolar ihracat potansiyeli yaratma hedefine hızla ilerliyor. Genel Müdür Andrei Holban, 'Türkiye 7 yılda bir badire atlatır ama krizden daha da güçlenerek çıkar.' dedi

Abone ol

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL 

Post-it’in mucidi, 50 binden fazla ürün çeşidiyle dünyanın en inovatif şirketlerinden biri olan 3M, Türkiye’yi 500 milyon dolarlık yatırımla bölge ülkelere ihracat yapan bir ‘super hub’ haline getirme kararının arkasında. Yaklaşık 3 yıl önce açıklanan dev yatırımın yüzde 15’i gerçekleştirilmiş ve tamamlandığında Türkiye 3M’in ihracat potansiyeli 1 milyar dolara ulaşacak. Yatırım Çorlu Serbest Bölge’de devam ederken, şirketin Çerkezköy’deki fabrikası da üretime devam ediyor. 

3M Türkiye Genel Müdürü Andrei Holban, 200 milyon dolar seviyesindeki cirolarını bu yıl da çift haneli büyüteceklerini ancak dolardaki değer artışının her şirket gibi kendilerini de zorladığını anlattı. Holban, “İşdünyası önünü görebilmek ve istikrar ister daima. Oyunu oynayabilmek ister ancak bugün bu pek de kolay değil” ifadesini kullandı. Buna rağmen Türkiye yatırımına uzun vadeli baktıklarını anlatan Holban, “Türkiye’de iş yapmak büyük heyecan veriyor. Sıkılmak imkansız... Görebildiğim kadarıyla bu pazar 7 yılda bir badire atlatıyor, bir deprem, bir kriz ya da başka bir darbe... Ama sonrasında daha da güçlenmiş olarak ayağa kalkıyor. İşte bize bu umut veriyor. Ayrıca 3M 1902 yılında kuruldu. Çok kriz gördü bu şirket, biz kolay kolay korkmayız” dedi. 3M nisan ayında İstanbul’da bir müşteri inovasyon merkezi açtı. Çokuluslu pek az şirketin Türkiye’de Ar- Ge’ye böyle bir yatırım yaptığı düşünülürse bu önemli bir adım. Bu merkezde geçen birkaç ayda önemli inovasyonlara imza atıldığını anlattı Holban. 

İnovasyon merkezinin istihdamı 5 yılda 3'e katlanacak 
3M, global çapta 11 bin mühendis istihdam eden, cirosunun yüzde 6’sini Ar-Ge’ye ayıran bir şirket. İstanbul'da 30 mühendisin çalıştığı Müşteri İnovasyon Merkezi'ni nisan ayında kuran 3M, Türkiye’de de önemli inovasyonlara imza atmış. 3M Türkiye Genel Müdürü, bu merkezde bir buzdolabı firması için geliştirilen ısı yalıtım filminin şimdi Avrupa’da kullanılacağını ve bunun bütün beyaz eşya sektörünü değiştirecek bir inovasyon olduğunu anlattı. En sessiz çamaşır makinesini üretmek isteyen yerli firmanın teknolojisini de kendilerinin verdiğini belirten Holban, “Herkes inovasyon diyor ama biz 3M olarak bilimi hayatın her anında kullanılır hale getiriyoruz” ifadesini kullandı. Holban, hedeflerinin 5 yılda çalışan mühendis sayısını 3'e katlamak olduğunu belirtti. 

3M Genel Müdürü, Türkiye’deki mühendislerden övgüyle söz ederken şirket olarak en önemli ihracatlarının da yetenek olduğunu belirtti. Son 1.5 yılda 3M Türkiye diğer ülkelerdeki grup şirketlerine 10 üst düzey mühendis transfer etmiş. Holban, “Çin’e Ar-Ge mühendisi ihraç ettik. Şirket olarak 40 ila 50 milyon dolarlık ihracatımız var ama bizim için bu yetenek transferi de çok önemli çünkü giden yöneticiler çok daha gelişmiş olarak geri dönüyor ve katkı veriyor” dedi.

Satın alacak küçük yerel şirketler arıyor
Sağlıktan enerji tasarrufuna, otomotiv filmlerinden su arıtıcılara kadar çok farklı alanlarda üretim yapan 3M bugüne kadar Türkiye merkezli hiçbir şirketi satın almamış. Peki böyle bir plan var mı? Holban, “Evet, artık araştırmalara başladık. Çok başarılı yerel şirketler var. Bugünkü ekonomik koşullar nedeniyle fiyatlar da oldukça uygun seviyelere geldi. Bu şirketleri inceleyecek bir ekip kurduk, satın alma çalışmaları başlattık” yanıtı verdi. Holban, henüz tamamlanma aşamasında bir satınalma olmadığını belirtti.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı