Yerli turist, tatil planını 3 ay önceden yapmaya başladı
Turizmde ileri dönük alışveriş ortalaması 89 güne çıktı
Abone olSELENAY YAĞCI
İSTANBUL - Tur şirketlerinin düzenlediği, kredi kartıyla taksitli ödeme ve indirim gibi kampanyalarla erken rezervasyona alışan yerli turistin tatil planlama süresi uzadı. Geçen sene turizmde ileriye dönük alışveriş ortalaması 58 gün iken bu yıl ortalama 89 güne çıktı. Yerli turist tatilini ortalama 3 ay önceden planlamaya başladı. TÜRSAB raporuna göre ise yerli turistin yüzde 50’si 3 ay ve öncesinden rezervasyon yaptırırken, yüzde 35’i 1-3 ay öncesinden, kalan yüzde 15’i ise halen ‘son dakikada’ rezervasyon yaptırmayı tercih ediyor. Türkiye’de erken rezervasyon modelinin yavaş yavaş oturduğunu belirten TÜRSAB Genel Sekreteri çetin Gürcün, erken rezervasyon süresinin giderek arttığını kaydetti. Yerli turistin ne kadar erken olursa o kadar uygun kampanyaların olduğunu öğrendiklerini de söyleyen Gürcün, “Son 2 yıldır. İptal sigortasının uygulanmaya başlaması süreyi daha çok uzattı. Artık yerli turist gönül rahatlığıyla aylar öncesinden tatilini planlıyor” diye konuştu.
Pronto Tur Genel Müdürü Ali Onaran, ileriye dönük satışlarda her geçen gün artış yaşandığını dile getirdi. Geçen yılki belirsizliğin turizmi etkilediğini söyleyen Onaran, bu sene erken rezervasyonların geçen seneye göre çok daha iyi gittiğini belirtti. Onaran, Pronto Tur olarak yaklaşık 6 ayda yüzde 60 artış gösterdiklerini ifade etti.
İptal sigortası etkili
Bu sene erken rezervasyon satışlarının geçen seneye oranla yüzde 35’in üzerinde artacağını düşündüklerini belirten Günay, şunları söyledi: “Türkiye’de de tatilseverler artık erken rezervasyonla seyahat kültürüne alıştı. Erken rezervasyon döneminde yapılan rezervasyonların, tesise giriş gününden 72 saat öncesine kadar kesintisiz iptal edilebilme imkanı ve sezon fiyatları üzerinden yüzde 45’lere yakın bir indirimle rezervasyon yapılabilmesi bu kampanyayı çok avantajlı kılıyor. Kampanyanın bu cazibesi de talebi arttırıyor. Kampanyanın her döneminde indirim oranı düşüyor ve son dönemde yaklaşık yüzde 15’lere geriliyor. Bunu bilen ve yurt içinde tatili çıkmayı planlayanların neredeyse yarısı erken rezervasyonu tercih ediyor.”
Bu yıl kasım ayında başlayan erken rezervasyon kampanyasına, geçen yılın aynı dönemine göre, artan oranda ilgi olduğunu vurgulayan Setur Yurt İçi Operasyon Müdürü Serhat Günay “Yurtiçi satışlarımızın yüzde 35’in üzerinde bölümü erken rezervasyon döneminde gerçekleşiyor. Bu sene ilgi ve talepler yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi” diye konuştu. Butik otellere ve lüks segment otellere olan ilgi de geçen seneye göre yüzde 70’in üzerinde arttığını kaydeden Günay, Ege Bölgesi otellerinde ve butik otel satış adetlerinde geçtiğimiz seneye göre yüzde 135 artış gösterdi.
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, erken rezervasyon kampanyalarının artık yerli tatilcilerde de alışkanlık halini almaya başladığını belirtti. Geçen yıl toplam yurtiçi otel satışlarının yüzde 50’sini erken rezervasyonlu satışların oluşturduğunu kaydeden Erkan, hızla yükselerek giden bu ivmede bu yıl da yüzde 55 oranında erken rezervasyon satışı beklediklerini ifade etti. Erkan, “Yerli tatilciler artık tatilini planlarken kısa vadeli plan yapmıyor. Uzun vadeli planlar yapmaktan korkmuyor. İleriye dönük satış ortalaması artıyor” diye konuştu. Erkan, indirimlerinin yanı sıra vizesiz seyahat etme olanaklarıyla özellikle Balkanların bu yıl popülaritesinin oldukça artırdığını vurguladı.
2015 turizmde yerli turist yılı
Türkiye için önemli bir turist potansiyeli oluşturan Rus pazarı ve Rusya ekonomisindeki belirsizliklerden dolayı endişelerin söz konusu olduğunu ifade eden Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, şunları söyledi: “Tüm gelişmeler yerli turist için de fırsat yarattı. Birçok firma yerli turiste odaklandı. Hatta, bu avantajlar, şimdiden fiyatlar ve indirimlere yansımış durumda. 2015, Türk tatilcinin belirleyici olacağı bir yıl olacak.” Bu sene turizm iç pazarın etkinliğini arttığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Setur Yurt İçi Operasyon Müdürü Serhat Günay ilgi ve talepler artışının Rusya’dan gelen turist sayısının yüzde 41 gerilemesi, yurt içi otel fiyatlarının değişmemesi ve acentelerin ve otellerin kampanyaya yönelik yoğun pazarlama faaliyetleri etkili olduğunu söyledi. Günay, iç pazarın 15 büyümesini beklediklerini ifade etti.