Türkiye turizmde "dünyayı solladı"

Dünya Turizm Örgütü dünyadaki turizm artışını yüzde 4-5 oranında bir artış olarak öngörürken, Türkiye'de ağustos ayından geçen yıla göre yüzde 7'nin üzerinde artış yaşandı. Turizm Bakanı Çelik, "Bu çok iyi bir rekor" dedi

Abone ol

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, turizm verilerini açıkladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başarıda önemli payı olan turizm sektörüne teşekkür ettiğini belirten Çelik, sektörle her konuda istişarede bulunduklarını söyledi.

"Dünyaya çok açık, öz güven sahibi, şikayet etmekten çok iş üretmeye odaklanmış bir turizm sektörümüz var" diyen Çelik, sektörle yıl başında ve sene içinde sık sık toplantılar yaptıklarını, turizm stratejisine birlikte karar verdiklerini belirtti.

Çelik, turizm sektörünün bu stratejilere uyma noktasında çok disiplinli davrandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İstikrarsızlığa rağmen Türkiye turizmde rekor kırmaya devam ediyor"

"Etrafımızda bu kadar istikrarsızlık var ama Türkiye bu sene de turizmde rekorlar kırmaya devam ediyor. Hem insani diploması açısından önemli bir sektör turizm Türkiye'yi yabancı ülkelere tanıtmak açısından, Türkiye'nin hikayesini insanlara anlatmak bakımından bir de ekonomik bakımdan tabii çok önemli. 2014 ağustos ayında ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7'nin üzerinde artış gösterdi. Bu çok iyi bir rekor çünkü Dünya Turizm Örgütü dünyadaki turizm artışını yüzde 4-5 oranında bir artış olarak öngörüyor. Bizimki ise yüzde 7'yi bile aşıyor. Yılın ilk 8 ayının bir değerlendirmesini yaparsak; ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 artışla 25 milyon 749 bin 63 kişi oldu. 2013'te aynı dönemde ziyaretçi sayısı yaklaşık 23 milyon 789 bindi."

Almanlar ağustosta ilk sırada

Bakan Çelik, ağustosta ilk sırada 809 bin 981 ziyaretçi rakamıyla Almanya'nın geldiğini, onu da 776 bin 642 ziyaretçiyle Rusya'nın takip ettiğini, üçüncü sırada ise 435 bin 302 turistle İngiltere'nin yer aldığını bildirdi. 

Söz konusu verilerin pazarlarla ilişkilerde istikrarın da korunduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Çelik, "En fazla ziyaret edilen iller sıralamasında Antalya zirveyi koruyor. İkinci İstanbul, üçüncü ise Muğla" diye konuştu. 

"İlk hedefimiz dünyada beşinci olabilmek"

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ülkeler sıralamasında dünya altıncısı, Avrupa dördüncüsü olduğunu hatırlatan Çelik, "Kısa vadede ilk hedefimiz dünyada beşinci olabilmek" ifadesini kullandı. 

Rakamların, Türkiye'nin turizmde 2023 hedeflerine hiçbir değişiklik yapmadan ulaşabileceğini gösterdiğinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti:

"Etrafımızda 8-9 ülke yönetilemez durumda. Hemen sınırlarımızın ötesinde bu kadar büyük istikrarsızlık var, sınırımıza yakın bir kaç ülkede, o ülkelerin milli orduları güvenlikle ilgili hakimiyetlerini kaybetmiş durumdalar ama Türkiye, üstelik sınır bölgesindeki ülkelerle uzun sınırı olan bir ülke olmasına rağmen, Türkiye'deki istikrarın ne kadar doğru bir şekilde algılandığını bizim Bakanlığımız başta olmak üzere, diğer bakanlıkların da bunu algılatma konusunda ne kadar yüksek bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor."

Turizmde dünyada en önemli kriterlerinden sayılan mavi bayrak sayısına da değinen Çelik, Türkiye'nin bu konuda da başarılı olduğunu söyledi. 

Mavi bayraklı plaj sayısının 397'ye ulaştı

Çelik, mavi bayrak sayılarını çok önemsediklerini dile getirerek, Türkiye'nin sahip olduğu mavi bayrakla dünya üçüncülüğüne yükseldiğini ifade etti. 

Mavi bayraklı plaj sayısının 397'ye ulaştığının altını çizen Bakan Ömer Çelik, Karadeniz ve Marmara'da da çalışma yapılması yönünde talimat verdiğini, o bölgeyi de turizm için cazip hale getireceklerini anlattı. Mavi bayrak sayısını 19 yılda 44 kat arttırdıklarını açıklayan Çelik, bu sonucun, turizm sektörünün hem ekonomik hem de kültürel ve doğaya saygı bakımından da hassas bir sektör olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. 

"İsrail vatandaşlarını her zaman ülkemize bekliyoruz"

Çelik, Mavi Marmara kriziyle gerilen ilişkilerden dolayı azalan İsrailli turist sayısının ilişkilerin düzelmesiyle son bir yılda yeniden artış seyrinde olmasına ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Aslında İsrail ya da başka bir devlet açık ve şiddetli bir uyarı yapmadığı sürece ne İsrailliler ne de başkası Türkiye'ye gelmekten vazgeçmiyor ama ilgili devletler üst üste ve çok ağır uyarılar yaptığı zaman, ki bunların çoğu siyasi sebeplerden kaynaklanıyor, o zaman gelmek isteyen insanlar bundan etkileniyor. Bizim İsrail vatandaşlarıyla bir problemimiz yok. Türkiye, İsrail vatandaşları için, diğer tüm ülkelerin vatandaşları için olduğu gibi son derece güvenli bir ülkedir. Burada İsrail hükumetiyle aramızdaki sıkıntı, her zaman söylediğimiz gibi İsrail hükümetinin saldırgan davranışlarından kaynaklanıyor. Gazze bizim için milli bir meseledir. Oradaki insani drama bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Biz buradan herhangi bir şekilde antisemitik bir tablo çıkarmaya çalışanlara şunu söylüyoruz; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bizler defalarca söyledik, antisemitizm bir insanlık suçudur. Türk vatandaşları, Türkler, İsraillilerin dostudur. Dolayısıyla biz, İsrail vatandaşlarını her zaman ülkemize bekliyoruz, onları misafir etmekten mutluluk duyarız."

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu