Türkiye, "genç turisti" çekmek için kolları sıvadı

Türkiye, dünyada sayıları 300 milyonu bulan ve 320 milyar dolarlık gelir yaratan 7 ile 27 yaş grubu arasındaki "genç turisti" çekmek için kolları sıvadı

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) "Gençlik Turizmi 2015 Raporu"na göre, 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmayı hedefleyen Türkiye, dünyada sayıları 300 milyonu bulan ve 320 milyar dolarlık gelir yaratan 7 ile 27 yaş grubu arasındaki "genç turisti" çekmek için kolları sıvadı. 

TÜRSAB'ın "Gençlik Turizmi 2015 Raporu" yayımlandı. Buna göre, 2013 yılında 33,8 milyon kişi olan Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde yaşları 7 ile 27 arasında bulunan genç turistin sayısı 8,5 milyona ulaşırken, yurt içi seyahatlerin yüzde 25'ini gençler gerçekleştirdi. Gerek yerli, gerekse yabancı turistlerde "gençlerin" yüzde 75'lik kısmının 500 euro ve üzerinde harcama yapması pazarın ne kadar büyük ve değerli olduğunu ortaya koydu. 

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre ise dünyada 1 milyar kişiyi aşan turistlerin yüzde 20'sini gençler oluşturuyor. Yani yaklaşık 200 milyon genç, eğlenmek, dinlenmek, öğrenmek ve keşfetmek için seyahate çıkıyor. Bu sayının 6 yıl sonra 100 milyon kişi daha artarak 300 milyonu, yapılan harcamanın ise 320 milyar doları aşması bekleniyor. Böylece Türkiye başta olmak üzere birçok ülke, gençleri kendine çekmek için özel projeler üretmeye başladı. 

"Gençlik Turizmi 2015 Raporu"ndan öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle sıralandı: 

"Türkiye'de gerçekleştirilen 68,4 milyon yurt içi seyahat hareketinin yaklaşık yüzde 25'ini gençler, yani 7-25 yaş arası gerçekleştiriyor. Türkiye'de kamunun ücretsiz gençlik kamplarına 22 binin üzerinde genç katılıyor. Özel sektörün düzenlediği gençlik kamplarının fiyatları 750 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Türkiye'de yaklaşık 30 bin genç özel sektörün düzenlediği gençlik kamplarına katılıyor. Türkiye'ye gelen 34 milyon yabancı turistin yaklaşık 8,5 milyonu gençlerden oluşuyor. Gençlik turizminin küresel büyüklüğü 2020 yılında 320 milyar dolara ulaşacak. Genç turistlerin yılda yaptığı seyahat sayısının da 190 milyondan 300 milyona yükselmesi öngörülüyor. 

Gençlerin yarısı bin euro ve üzerinde seyahat harcaması yaparken, yüzde 29'u 500 ile bin euro arasında, yüzde 21'i de 500 avrodan az harcama yapıyor. Sosyal medyayı çok yoğun ve etkin kullandıkları için tanıtıma büyük katkı yapıyorlar. Yüzde 56'sı seyahat ile ilgili değerlendirmelerini online mecralarda paylaşıyor. Gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmalar bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmedikleri için TÜRSAB acentesi olmayı kabul etmiyor. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptıkları kaçak ve yetersiz işler nedeniyle her yıl binlerce genç ve ebeveyn sıkıntı yaşayabiliyor. Gençlere yönelik turizm tesislerinin sayısının ve kalitesinin azlığı gençlik turizmi yapan acenteleri büyüklere yönelik tesislere yönlendiriyor, bu da maliyeti artırıyor. 18 yaş ve altı gençlere yönelik turizm faaliyetlerinin belli kurallar çerçevesine oturtulmamış olması ve bu durumun denetimsiz şekilde yürütülmesi gençler açısından risk içeriyor." 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sosyal medyayı ve çevrelerini daha etkin kullanan gençlerin Türk turizmi hakkındaki olumlu görüşlerinin toplam turist pazarına da yansıyacağını belirterek, "Bu nedenle gençlik turizmine daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkiye'ye gelen toplam 34 milyon yabancı turistin 8,5 milyonunu oluşturan genç turist rakamını daha yukarıya taşıyarak, kendinden daha çok konuşturan bir ülke olmayı hedefliyoruz" dedi. 

Gençleri Türkiye'ye çekmek için tesisleşmenin büyük önem taşıdığına işaret eden Ulusoy, Türkiye'nin taşıdığı potansiyele karşı yeterli tesisin bulunmamasının sorun oluşturduğunu ifade etti. 

Ulusoy, Türkiye'deki turizm yatırımcılarının gençlik turizminin önemini kavrayıp bu yönde yatırımlarına yön vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünyadaki gençlik trendlerini yakından izleyip buna göre tesis hayata geçiren yatırımcılarımız için yüksek oda fiyatı, Türk turizmi için de yüksek gelir olarak geri döneceğini düşünüyoruz. Diğer yandan gençlere yönelik kampları, okul gezileri, yurt dışı yaz okulları gibi turizm organizasyonları düzenleyen firmalar, bu faaliyetlerin turizm kapsamına girdiğini kabul etmiyor. Bu tür firmaların veya kişilerin yaptığı kaçak ve yetersiz işler nedeniyle her yıl binlerce genç ve ebeveyn sıkıntı yaşarken, ülkenin turizm imajı da kötü etkileniyor. Bunlara yönelik denetim faaliyetlerinin artırılması gerek" değerlendirmesini yaptı. 

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu