Turizm, son çeyreği ‘köprü’süz geçirecek

Cumhuriyet Bayramı ve yılbaşı tatilinin hafta sonuna denk gelmesi, söz konusu günlerde iç turizmin önceki iki yıla göre daha durgun geçmesine neden olacak. Turizmcilere göre ‘köprü tatil’lerde en az 5 kat daha fazla tatil talebi oluyor.

Abone ol

EMRE ESER / dunya.com

İç turizme önemli katkısı olan kültür turizmi için yılın son çeyreğinde iki önemli tatil fırsatı olmayacak. Geçtiğimiz sene yılbaşı tatili cuma gününe, 2014 yılbaşı tatili ise perşembe gününe rastlarken yine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çarşamba ve perşembe günlerine denk gelmişti. Tatillerin bu şekilde olması bu günlerin hafta sonu ile birleştirilip 3-4 günlük tatil yapılmasına olanak sağlamış ve iç turizm için önemli bir katkı olmuştu. Benzer durum bu yıl 19 Mayıs tatilinde de yaşanmıştı.

Özellikle Kapadokya, Safranbolu, Bolu,  Eskişehir, Ege kıyıları ve Karadeniz bölgesine yapılan kültür turları için firmalar bu tatillerde 5-6 kat daha fazla sefer koymuş ve çeşitli kampanyalar düzenlemişti. Bu yıl ise tur firmaları ekstra bir kampanya yapmazken bu tatillerin geçtiğimiz iki yıla göre turizm açısından daha durgun geçmesi bekleniyor. Turizmcilerin şimdiki beklentisi ise sömestr tatili. Ancak bu konuda beklentiler yaz döneminde iç turizmde doping etkisi yaratan 9 günlük iki bayram tatilinden oldukça aşağıda.

"En az 5 kat etkisi oluyor"

Geçtiğimiz yıllarda hafta sonu ile köprü yapılabilen resmi tatillerde çok daha güçlü satış talepleri olduğunu ifade eden Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran bu yıl aynı dönemin biraz daha durgun geçeceğini ve ülke turizminin içinde bulunduğu durum açısından oldukça kötü olduğunu söyledi. Onaran, firmaların 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ve 31 Aralık tarihlerine özel olarak çeşitli özel turlar düzenlediğini ve bu tarihlerin diğer tatil günlerine göre insanlar üzerinde psikolojik etkisinin çok daha farklı olduğunu belirtti. Onaran, bu tatillerin hafta sonu içine denk gelmesi durumunda dahi normal haftalardan 5-6 kat daha fazla tur satışının yapıldığını söyledi.

"Kültür turizmi açısından önemli"

Geçen yıllarda hem kamu personelinin hem de özel sektörde çalışan kesimin Cumhuriyet Bayramı ve yılbaşı tatilleri için önceden plan yaptıklarını ifade eden DETUR Ceo'su Firuz Bağlıkaya bu yılki harekette bir duraksama olacağının altını çizdi. Bağlıkaya, iç turizm için önemli olan bu günlerdeki yaşanacak durgunluğun yaz dönemine kıyasla fazla bir etkisinin olmayacağını ifade ederek şöyle devam etti: "Ülkemizde tatile çıkan 10 kişiden 7'si yaz dönemini tercih ediyor. Bu tatil günlerinin yaz döneminde oluşturduğu hareketliliği yakalaması zaten imkansız ancak kültür turizmi açısından oldukça önemli. Bu dönemlerde tatile çıkma alışkanlığı olan kişiler büyük olasılıkla sömestr dönemini bekleyeceklerdir"

"Tersi bir etki gösterecektir"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, bu durumun büyük şehirlere yarayacağını ifade ederek sözlerine şunları ekledi: "Her tatil döneminde büyük şehirler boşalır. İnsanlar tatil bölgelerine akın eder. Bu yıl bu dönemlerde tersine bir durum yaşanacak. Tatil bölgeleri bu tarihleri sakin geçirecek. Ancak bunların etkisi turizmdeki yabancı turist kaybı kadar olmayacaktır. Artık kaliteli para harcayan turistlere ihtiyacımız var. Özellikle Avrupa ve Amerika bölgesinden para harcayacak kitleleri getirebilmeliyiz. Bu bölgelerdeki kayıplarımız çok yüksek. Türkiye'nin imajı dışarıdan bakıldığında çok parlak görünmüyor. Ufak büyük tüm sorunların acilen çözülmesi gerekiyor."

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek'