THY'de bu yıl hedef 72 milyon yolcu

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, "62 milyon yolcu hedefi geçen yılındı. Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Büyüyoruz, gelişiyoruz. 2023'te hedef 30 milyar doları yakalamak. Bunun için 450 uçak yetmez" dedi.

Abone ol

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY'nin 2016'daki hedeflerine ilişkin, "62 milyon yolcu hedefi geçen yılındı. Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Gelirle ilgili 12,2 milyar dolarlık beklentimiz var. Bu sadece ana şirket, iştirakleri de sayarsak 5,5 milyar dolar da oradan gelir" dedi.

Aycı, THY'nin filosuna yeni kattığı 777-300ER uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Yakıt fiyatlarındaki düşüşün THY'nin 2015 bilançosuna etkilerini değerlendiren Aycı, fiyatların her havayolu şirketini olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyledi.  

Aycı, bilançodaki toplam olumlu gelişmelerin tamamının buna bağlanamayacağını ifade ederek, "Üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre 200 milyon dolar fazla kar ettik. 890 milyon dolar kara çıktık 3. çeyrekte. Bunu ortaya koyarken burada elimizi rahatlatan sadece yakıt değildi. Yakıt önemli bir faktördü. ABD'de inanılmaz karlar yazdılar. Biz de bunun bir ölçüde ciddi anlamda faydasını gördük. Arkadaşlarla uyguladığımız başarılı pazarlama politikaları, mali disiplin, iştiraklerde verimliliği artırma çalışmalarımız... THY haricinde 16 şirketimiz var. Bunların arasındaki uyumu, verimliliği ve rol paylaşımını iyi yönettiğiniz zaman farkın bir kısmı da oradan geliyor" diye konuştu. 

Dolar karşısında diğer para birimlerinin değer kaybetmesinin olumsuz sonuçları olduğuna dikkati çeken Aycı, uluslararası operasyon yapan bir şirket oldukları için bundan etkilendiklerini kaydetti. 

Aycı, bu değer kaybının birim gelirleri etkilediğini aktararak, yakıt düşüşünün havayolları için "mükemmel bir durum" ortaya çıkardığı algısının yanlış olduğunu söyledi. 

Yakıt fiyatlarındaki düşüşün gelirlere etkisi 

Aycı, havayollarının en önemli gider kalemlerinden birinin yakıt giderleri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Yakıt düştüğü zaman, bilet fiyatları ve gelirler de düşüyor. Çünkü yakıttaki düşüşle diğer havayolu şirketleri de ilave kapasite koyarak, arz fazlasını oluşturuyor. Özellikle 'low cost' şirketlerin ciddi baskısı başlıyor. Yani eski uçaklar uçuyor. Yani uçaklar yakıt ucuz olduğu için devreye giremiyor. Bu anlamıyla da birim gelirler üzerindeki baskı daha da artıyor. THY'nin kar kompozisyonunun gelişiminde başka faktörler de var." 

THY'nin 2016 hedefleri 

Aycı, THY'nin 2016 beklentileri hakkında da bilgiler verdi. 

Bu yıl 72 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini dile getiren Aycı, "62 milyon yolcu hedefi geçen yılındı. Bu yıl bunu artırarak 72 milyona çıkartacağız. Gelirle ilgili 12,2 milyar dolarlık beklentimiz var. Bu sadece ana şirket, iştirakleri de sayarsak 5,5 milyar dolar da oradan gelir. Büyüyoruz, gelişiyoruz. 2023'te hedef 30 milyar doları yakalamak. Bunun için 450 uçak yetmez" dedi. 

Aycı, ABD'deki havayolu şirketlerinin Ortadoğu'daki havayollarına bakışının THY'yi etkileyip etkilememesi konusunda ise rahatsız olunacak bir durumun olmadığını söyledi. 

"3. Havalimanı'nı heyecanla bekliyoruz"

Aycı, THY için yeni havalimanında ayrı bir terminal olup olmayacağı hususunda ise "Eşitler arasında birinci olacağız. Diğer tüm havayolları gibi biz de orada olacağız. İlk açılış tek terminalle olacak. 90 milyonluk tek terminal açılışında en fazla yeri alan biz olacağız. Bu nedenle 'Eşitler arası birinci' diyorum. İkinci faza geçildiğinde 120-150 milyon kapasitelere çıkıldığında herkesin beklentisi o dur ki ilk terminal bize bırakılacak. Orayı tamamen opere eder hale geleceğiz. Artık yeni evimiz 3. Havalimanı ve oraya geçişi heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

Aycı, "3. Havalimanı faaliyete girene kadar, İzmir gibi bir yeri hub (merkez) olarak kullanmak, bazı seferlerin oradan yapılması ve slotlarla daha rahat baş etmek gibi planınız var mı?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:  

"Bu filonun yayılması gerekiyor. 2. hubla taçlandırılması gerekiyor. Hatta tam hub olmasa da üçüncü bir yerin bile Antalya gibi olabilir, önemli ölçüde değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye içindeki değişik varyasyonları değerlendiriyoruz. Planlarımız dahilinde. Fakat Atatürk Havalimanı'nda çok küçük bir kapasite var. Giderek verimlilik artıyor. Atatürk Havalimanı'nda inanılmaz şeyler oluyor. Frankfurt'u geçtik. Londra ve Paris'ten sonra İstanbul üçüncü sırada. Frankfurt 4 oldu. Bu küçük yerde bütün paydaşlar beraber iş yapıyor. Yeni kapılar ve park alanları açılıyor."

THY'nin TRJet'ten uçak alımı 

Aycı, THY'nin yerli uçak TRJet'ten alım yapması konusunda ise şu değerlendirmede bulundu:  

"Türkiye'deki havacılık sanayisinin gelişmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunu Boeing'le masaya oturduğumuzda da yapıyoruz. Bunlar, yönetim kurulumuzun önüne geldiğinde bizim ihtiyacımıza cevap veren uçaklar olduğunu görürsek elbette biz de bunun içerisinde oluruz ve olmak isteriz. Belki bu uçakların her zaman alıcısı ve işleticisi olarak değil zaman zaman bu uçakların başka boyutunda da olabiliriz. Koltuk ve galley şirketlerimizle... Biz projenin başka taraflarında olmaya talip olursak bu da sizi şaşırtmasın."

Aycı, İran'ın Airbus'la uçak siparişleri ve kapsamlı bir sivil havacılık iş birliğini kapsayan anlaşmasının, Türkiye ve Boeing ilişkisini nasıl etkileyeceği konusunda da şunları kaydetti: 

"İlişkilerimizi daha çok THY perspektifiyle düzenliyoruz ve masada bu amaçla bulunuyoruz. THY odaklı görüşmeler oldu. Dolayısıyla İran kısmına girmedik. Bizim için de en sıcak konu İran değil. Boeing'le aramızda kendi önemli konularımız var. Bunların olgunlaşması bizim için çok kritik. Biz o konuları geliştirirsek bunun İran'la ilgili gelişmelere ne katkısı olur, bizim kuracağımız çalışmalar içerisinde projelerimize ne katkısı olur, onu o zaman değerlendireceğiz. Ama Boeing tarafı kendi hesaplarını yaparken bunların tümünü hesaplıyorlardır. Masada bu şekliyle bu kısmına girmediğimizi söyleyebilirim."

ABD'deki faaliyetler 

ABD'ye, buradaki havayollarının ekmeğini almak için gelmediklerine vurgulayan Aycı, diğer havayollarından farklı olarak güçlü bir iç pazara sahip olduklarını kaydetti. 

Aycı, 80 milyonluk Türkiye haricinde yakın coğrafyayı da arkalarına alarak 150-200 milyonluk bir yolcu kapasitesini taşıdıklarını anlattı.

Bunların kendi yolcuları olduğunu ifade eden Aycı, "Bunlar Amerika'daki havayollarının yolcuları değil. Biz Amerika'dan yolcu almıyoruz, getiriyoruz. Bu nedenle buraya yolcu getirenle yolcu alanı ayırt etmek lazım. ABD'de okuyan öğrenci sayısı bakımından ilk ondayız. Bu çocuklar ve aileleri burayı sürekli ziyaret ediyor. Ciddi anlamda karşılıklı ziyaretler söz konusu. Amerika'daki havayolu şirketleriyle tersine rekabet değil, onlarla birlikte pastayı büyütmeye aday bir havayoluyuz" değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı