Phaselis Antik Kenti'ne özel ziyaretçi yönetim planı yolda...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Olimpos ve Phaselis antik kentlerinde incelemelerde bulundu. Ersoy, arkeolojik çalışmaların yapıldığı ve ziyaretçi hareketliliğinin yaşandığı Phaselis Antik Kenti için, tarihi mirasa daha iyi sahip çıkabilmek amacıyla, ziyaretçi yönetim planı hazırlandığını ve ilerleyen dönemde söz konusu planın devreye alınacağını söyledi.

AA | Abone ol

Phaselis Antik Kenti'nin turizm sezonunun 12 aya yayılması çalışmaları dolayısıyla 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamına alındığını hatırlan Mehmet Nuri Ersoy

"Geleceğe Miras Projesi'ne çok yoğun bütçe, ekip ve ekipman desteği sağlanıyor. Bölgede kazı faaliyetlerini artırmış durumdayız. Tabi Phaselis'in kendine ait bazı özellikleri var. Kazı çalışması ve ziyaret aynı anda gerçekleşiyor. Bu bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Özellikle bayram günlerinde veya sezonun yoğun olduğu hafta sonları. Bazı günler 10 binden fazla ziyaretçi oluyor" diye konuştu.

Araç park alanları kazı noktalarından uzağa alınacak

Ersoy, kazı alanındaki ziyaretçi yoğunluğunun hem UNESCO kuralları açısından hem de 2863 sayılı 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'yla uyuşmayan bir ortam oluşturduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak bununla ilgili de bir çalışma yürüttüklerine değinen Ersoy, şunları kaydetti:

"Kültürel mirasın yönetim planı çerçevesinde ziyaretçi yönetim planı oluşturuyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu da devreye alacağız. Burada bazı bölümler park yerine dönmüş durumda. Şimdi alanın biraz daha dışında park alanları oluşturacağız ve araçların buraya, bu kadar yakına gelmesini engelleyeceğiz. Burası sadece yaya trafiğine uygun hale gelecek. Aynı şekilde biliyorsunuz ki geçmiş yıllarda yan koylarda, Bostanlık ve Alacasu koylarında vatandaşların duş alabilecekleri, tuvalet imkanı ve soyunma kabinlerin olduğu küçük noktalar oluşturmuştu. Bunda da amaç işte buradaki yoğunluğun yan koylara kaydırılması. Yani aslında deniz ihtiyaçlarının ören yerinin içinde değil de hemen yandaki koylarda karşılanması. Ne vatandaş deniz keyfinden vazgeçsin, ne bizim arkeoloji ekibimiz çalışmalarından vazgeçsin. İkisi beraber yürütülen bir çalışma."

Turizm sezonu 12 aya yayılacak

Ersoy, kent merkezindeki ören yerlerinin cazibe noktaları olması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Phaselis, Side, Olimpos gibi şehir merkezinde, yoğun turist trafiğinin olduğu noktalardaki ören yerleri bizim için çok önemli. Bunlar aynı zamanda bizim cazibe noktalarımız. Turizm sezonunun 12 aya yayılması için de elimizdeki en önemli silahlarımız. Yani deniz, kum, güneş dışında da havanın soğuduğu dönemlerde veya daha sezonun başında kültür turlarının yoğun olduğu bir şehir haline getirmek istiyoruz. Bunu da en iyi yapacağımız iki tane noktamız var. Birisi arkeolojik, ikincisi de gastronomide yapacağız çalışmalar."

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı