Olimpos KYK harcı ile ayağa kalkacak

Antik kentleri oluşturan binlerce taş ve mermer parçasını toprağın altından büyük çabalar ile çıkaran arkeologlar, Olimpos’ta bunların bir araya getirilmesi için “KYK Restorasyon Harcı”nı tercih etti.

Abone ol

İSTANBUL - Tarihin aydınlatılmasında en önemli unsurlar arasında sayılan antik kent ve yapıların onarım ve ayağa kaldırılması işlerinde çok hassas ve titiz çalışmanın yanında, en uygun ekipman ve malzeme seçimi de büyük önem taşıyor. Antik kentleri oluşturan binlerce taş ve mermer parçasını toprağın altından büyük çabalar ile çıkaran arkeologlar, bunların bir araya getirilmesi işlemini ise restorasyon harcı ile gerçekleştiriyor. Uygarlığın beşiği sayılan Anadolu’daki en önemli yerleşimlerden Olimpos antik kentinin ayağa kaldırılması çalışmalarını yürüten Anadolu Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nden uzmanlar da yapısı ve rengi ile tarihi dokuya tamamiyle uyumlu olduğu için KYK Restorasyon Harcı’nı tercih ettiler.

KYK Restorasyon Harcı, kazıların ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Olimpos’ta yürütülen “mevcut yapıların korunarak, onarım ve güçlendirme çalışmaları” ve “kazılarda çıkan kolon, kirişlerdeki, kemerlerdeki çatlakların doldurulması, onarılması, açığa çıkan yerleşim yerlerinin yine kalıntılardan çıkan eski taşlar/molozlarla tekrar örülmesi” işlerinde kullanılıyor. KYK restorasyon harcı kullanılıyor Olimpos Antik Kenti, Antalya’nın 80 km güneyinde ve Antik Likya Bölgesi içinde bulunuyor. Doğudan Akdeniz’e açılan Olympos Antik Kenti, ortasından geçen Akçay (Olimpos Çayı) ile ikiye bölünüyor. Bu konumuyla tarih boyunca liman kenti olma özelliği taşıyan Olimpos, günümüze gelen antik kentler arasında farklı bir yapı sergiliyor. Kentin kesin kuruluş tarihi ise bilinmiyor. Tarih sahnesinde Olimpos Likya Birliği içinde bastığı sikkeler ile MÖ 168-78 yıllarında ilk kez görülüyor.

Olimpos bu birlik içinde üç oy hakkına sahip, altı ayrıcalıklı kentten birisi olma özelliğini taşıyor.
MÖ 80 yılında ise kent, korsanların eline geçiyor. Ünlü Korsan Zeniketes’in, Olimpos yakınlarındaki  bir kalede oturduğu biliniyor. Anadolu kıyılarındaki ve dağlık bölgelerdeki karışıklıklar üzerine bölgeyi korsanlardan temizlemek için, Romalı komutan ve senatör Publius Servilius Vatia komutasındaki Roma Donanması MÖ 78 yılında Gelidonya Burnu’nda yapılan üç deniz savaşını da kazanarak Zeniketes’in ünlü kalesini yerle bir ediyor. Zeniketes’in ölümünden sonra komşu kentlerle beraber Olympos da Roma’nın eline geçiyor. Bu dönemlerde Hephaistos, Zeus ve Apollon kültlerinin Olimpos’ta tapınım gördüğü bilinmektedir. Halen kısmi olarak ziyaretlere açık olan Olimpos Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarının zamamlanmasından sonra, bölgeye yönelik tarih turizminde de büyük artış bekleniyor.

Ahu Tuğba Miami'deki evinde ölü bulundu Türkiye'den, "Famagusta" dizisine tepki Özel: En iyi tüzüğün üzerinde uzlaşma çabamız var Vedat Milor kaza geçirdi Yılmaz: Bu platformlar Rum propagandasına alet olmamalı