Jiva Beach’in ‘formülü’ turizmde krizi yüzde 100 doluluğa çevirdi

Fethiye’nin Çalış bölgesinin tek beş yıldızlı oteli Jiva Beach Resort, Türkiye’de çoğu turizmcinin kötü günler geçirmesine karşın yaklaşık yüzde 100 doluluk oranına ulaştı

Abone ol

HÜLYA KESKİN

MUĞLA - Jiva Beach Resort, turizmciler için genellikle kötü geçen 2015 sezonunda uyguladığı özel bir formülle yaklaşık yüzde 100 doluluğa ulaştı. İçerisinde 5 bin metrekarelik doğal bir gölün de bulunduğu tesis, yılı 120 bin geceleme ile kapatmaya hazırlanıyor. Turizm sektörüne üç yıl önce adım atan Tolga Doğan, bölgedeki köklü kuyumcu bir aileden geliyor. Doğan’ın dedesi İsmail Doğan, Kabaağaç Köyü’ndeki çiftliğinin yanı sıra çok sayıda farklı işle ilgilenirken, kuyumculukta karar kılıyor. Ve Doğan’ın Fethiye’nin ilk kuyumcu dükkanlarından birini açması ailenin üç kuşak sürecek girişimcilik hikayesini de beraberinde getiriyor. İsmail Doğan’ın oğlu Lütfi Doğan da İzmir’de Yahudi ve İtalyan kuyumcuların yanında el sanatlarını öğrenmeye başlıyor. Ailenin üçüncü kuşağı Tolga Doğan, girişimciliği babasının yanında çıraklık yaptığı dönemde öğreniyor. Zamanla inşaat projelerine ve akaryakıt istasyonu yatırımlarına yönelen ailenin planları arasında her zaman bir otel yatırımı yer alıyor. Ve otelin arazisini satın almaya karar veriyorlar. Ailesinin ilk turizm yatırımını hayata geçiren Tolga Doğan 120 milyon liralık yatırımla Fethiye’nin Çalış bölgesindeki tek beş yıldızlı oteli kuruyor. Kuyumculuktan girişimciliğe uzanan yolda Tolga Doğan’ın Jiva Beach Resort’u kurma hikayesini kendisinden dinledik. Sorularımızı yanıtlayan Doğan bu sezonu değerlendirerek, “Son derece iyi bir yıl geçirdik. Ciroda 8 milyon liradan 23 milyon liraya ulaşmayı planladık” diyor. 

Dalaman’ı asıl besleyen İngiltere 
Hedef kitleleri hakkında bilgi veren Doğan, “Aktarma ile Dalaman’a gelen turist sayısı çok az. Dalaman’ı asıl besleyen de İngiltere. Almanya da ağırlıklı. Hollanda ve Belçika da önemli bir pazar. Bizim otelimizde ise ağırlıklı Alman turistler bulunuyor” ifadelerini kullanıyor. 

Konaklama fiyatları seneye de aynı 
Sektörde bu yıl fiyat kırmadan dolan otelin bulunmadığını savunan Doğan, kendilerinin farklı bir yöntem izlediğini ve yüzde 100’e varan doluluğu bu sayede yakaladıklarını söylüyor. Doğan, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “Fiyat kırdığınızda tur operatörlerinin tavrı öne çıkıyor. Örneğin herkesin fiyat kırdığı bu dönemde tur operatörleri gelecek yıla ilişkin zammı kabul etmedi. Biz bu yılın konaklama fiyatlarını önümüzdeki yıl için de geçerli kıldık. Normalde euro bazında yüzde 4-5 artış olurdu ama bu yıl zam yapılmadı.” Artan terör olaylarından dolayı bazı Avrupalı turistlerden mailler aldıklarını da anlatıyor Doğan, “Yerel yönetimlerin güvenlik açısından nasıl tedbirler aldığını soruyorlar. Bizse güvenlik tedbirlerini anlatıyor ve soru işaretlerini gideriyoruz” diyor.

Tesisin etini de zeytinyağını da kendisi üretiyor
Küçükbaş hayvancılıkla da ilgilendiklerini söyleyen Doğan, otelin küçükbaş hayvan eti ihtiyacının bu tesis aracılığıyla karşılandığını söylüyor. Çiftliklerinde 3 bin zeytin ağacının da olduğunu anlatan Doğan, zeytinyağı üretimi yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca tesiste kuyumculuk ile ilgili nostaljik aletlerin yer aldığı bir sergi olacak.

Yeni hedef, restoran zinciri ve sağlık turizmi
Doğan, “Sağlık turizmine yönelik yatırım planımız var. Ayrıca yeme-içme sektörüne de adım atacağız. Bugüne kadar Fethiye’de hep rakı balık konsepti vardı. Artık burada da steak houselar açılmaya başladı. Bu kapsamda restoran zinciri kurmayı planlıyorum. İkinci bir otel yatırımı hedefimiz de var” diyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı